Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) ve Ankara Şehiriçi Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, özel halk otobüsçü esnafına destek olunması gerektiğini belirterek, akaryakıtta alınan ÖTV'den muaf tutulmalarını ve ücretsiz taşımaya sağlanan desteğin yetersiz kaldığı için artırılmasını istedi.

Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılımını kontrol altında tutmaya yönelik alınan tedbirler kapsamında toplu taşıma araçlarına getirilen yüzde 50’lik doluluk kriterinin kendilerini mağdur ettiğini vurgulayan Soydaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Koronavirüs salgınının etkisiyle ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte özel halk otobüsçüleri kamu vazifesi yaptıkları için işyeri kapatma, personeli izine ayırma gibi uygulamalar yapamıyor. Sürekli çalışmak zorundayız. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile kapasite kısıtlaması getirildi. Yüzde elli kapasite ile çalışıyoruz. Ankara ve İstanbul’da İl Hıfzıssıhha Kurullarının kararları ile bu kapasiteler daha da aşağıya indirildi. 7244 sayılı bir kanun çıktı nisan ayında. Kanunun içeriğinde toplu taşımanın sürdürülebilir olması için belediyeler tarafından desteklenmesine ilişkin madde var. Ama maalesef şu ana kadar 17 belediye destek vereceğine ilişkin açıklama yaptı. Diğer belediyeler ise ‘bizim bütçemiz müsait değil’ açıklamasında bulundu. Hem kısıtlamaya maruz kalan, hem de zorunlu olarak çalışmak zorunda olan özel halk otobüsçülerinin uzun vadede toplu taşımayı sürdürebilmeleri için kesinlikle devlet desteği şart.

ÜCRETSİZ TAŞIMA DESTEĞİ ARTIRILMALI

Özel halk otobüslerinin diğer ticari ulaşım sektörlerinden bir diğer farkı da ücretsiz hizmet yaptırılan tek sektör olmasıdır. Taşıdığı yolcunun Türkiye genelinde yaklaşık günlük toplam yüzde 25’i ücretsiz yolcudur. Son olarak da sağlıkçılarımızı ücretsiz taşıyoruz ki bundan da memnuniyet duyuyoruz. Hem ücretsiz taşıma yaptırılan hem de kapasite kısıtlaması yaptırılan bir sektörün devlet desteği olmaksızın ayakta kalması mümkün değil.

AKARYAKITTA ÖTV MUAFİYETİ/İADESİ İSTİYORUZ

Büyükşehir Belediye başkanlarımızın yaptığı açıklamalar gibi Türkiye Belediyeler Birliği Başkanımız Fatma Şahin de açıklamasında toplu taşımada ÖTV’nin alınmaması gerektiğini ifade etti. Artık belediyeler de bu yükü kaldıramıyor. Çok maliyetli bir sektördür toplu taşıma. Belediyeler yeni otobüs almakta, ulaşımla ilgili farklı yatırımlar yapmakta zorlanırken, özel sektörün bunun altından kalması zaten mümkün değil. Dolayısı ile akaryakıtta kesinlikle ÖTV muafiyeti olması lazım. Çünkü toplu taşıma zorunlu bir ihtiyaç. Özel tüketim vergisine tabii olmaması lazım diye düşünüyorum. Maliye Bakanlığı’nın 'oto kontrolünü sağlayamayız' endişesi var. Biz de ÖTV iadesi diye bir sistemin geliştirilmesini önerdik. Zaten belediyelerde o gün yapılan tüm seferler, km, taşınan yolcuların ayrıntıları mevcut. Veriler buradan temin edilerek bu sektör ayakta tutulabilir. Çünkü ücretsiz taşımaya her gün yenileri ekleniyor. Son olarak Jandarma, Sahil Güvenlik personeli de ücretsiz taşımaya eklendi. Dolayısı ile bu sektörün acilen desteklenmesi lazım. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ücretsiz taşıma için araç başına verdiği bir gelir desteği var. Ankara ve İstanbul için aylık bin 330 TL, diğer büyükşehirler için bin TL, diğer iller için ise 800 TL esnafımıza destek ödeniyor. Bu ödenen para istatistikler incelendiğinde 1,5 günlük ücretsiz toplu taşımayı karşılıyor. Dolayısı ile bu gelir desteğinin,belediyelerden ayrıntılı verilerin alınıp güncellenmesi, artırılması lazım. En son 1 Haziran 2018 tarihinde Cumhurbaşkanımızın halk otobüsü esnafı buluşmasında fiyatlar güncellenmişti.

Temelde iki talebimiz var. Toplu taşımada kullanılan akaryakıtta ÖTV muafiyeti ve ücretsiz taşımada gelir desteğinin artırılması. Yoksa toplu taşıma sektörü pandemi sürecinden sonra olağan süreçte de ayakta kalamayacak gibi gözüküyor. Birçok esnafımız şu an iflasın eşiğinde zaten. Hepsi kredi borçlu. Araç yenileme maliyetleri çok yüksek olduğu için kredi borcu olmayan esnafımız yok. Desteklenmesi gerekiyor sektörümüz. Özellikle pandemi sürecinde Bağkur primlerinin ödenmiş sayılması gerekiyor. Devletimizin bu yükü kaldıracak gücü var ama biz özel sektör olarak bu ağır yükü kaldıramayız.”

Editör: TE Bilisim