Türkiye’nin dört bir yanında her yıl yüzbinlerce çocuğa nitelikli eğitim desteği veren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Ankara Semahat-Dr. Nüsret Arsel Eğitim Parkı’nda, Vehbi Koç Vakfı’nın desteği ile kurulan, “Tasarım ve Beceri Atölyesi” ile “Düşler Atölyesi” 15 Mart Salı Günü gerçekleşen törenle açıldı.

Ankara Semahat-Dr. Nüsret Arsel Eğitim Parkı’nda kurulan yeni atölyelerin açılışları, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Hasan Atalay, Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Gürsel Avcı, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Cihan Önsönmez, TEGV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Levend Kılıç, TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile çok sayıda veli, gönüllü ve çocuktan oluşan coşkulu bir kalabalıkla gerçekleşti. Kurulduğu 2001 yılından bugüne uzaktan eğitim programları dahil 5 bin 400 gönüllüsünün desteğiyle 80 binden fazla çocuğa uluşan Ankara Semahat-Dr. Nüsret Arsel Eğitim Parkı’nın hedefi, yeni açılan atölyelerle birlikte Ankaralı çocukların buluşma noktası haline gelmek. 

“YENİ BİR EĞİTİM SİSTEMİ ORTAYA ÇIKIYOR”

Açılışta konuşma yapan TEGV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kılıç, şunları söyledi:

“5 Mayıs 2001 tarihinde yine buradaydım. O zaman genç bir yönetim kurulu üyesi olarak buranın açılışında bulunmuştum ve 2001 tarihinden itibaren de birçok sefer buraya gelme fırsatım oldu. Tüm bu süre içinde gerçekten bu ilçemizin büyük bir değişim geçirdiğini görüyorum. Ekonomik ve sosyal olarak büyük bir değişim içinde oldu. Fakat ilk günden itibaren hatırladığım üç değişmeyen şey var. Sizlerle onları paylaşmak istiyorum. Buraya ilk geldiğim gün açılış yapılırken çocuklarımızın gözündeki sevinci buraya her geldiğimde görüyorum. İkincisi ise Vakfımızın en temel ögelerinden biri olan, gönüllerimizin duyarlılığı. Bu duyarlılığın süreç içerisinde hiç değişmediğini gördüm. Bir üçüncüsü de biz ilk buraya hatta açılıştan önce geldiğimizde hem Bakanlığımızın temsilcileri hem de ilçedeki Milli Eğitim temsilcileri hep bizim yanımızdaydı, onlarla birlikte en önemlisi de Sayın Belediye Başkanı buradaydı. Buranın ilk tasarımının yapılmasının üzerinden 21 yıl geçmiş. Ben bu 21 yılda içinde onlardaki bu yaklaşımı, sevgiyi hep gördüm. Her birinize tek tek vakfımızın adına çok teşekkür ederim. Bugün Vehbi Koç Vakfı’nın sağladığı olanaklarla iki atölyemizi açmak için buradayız. Bize bu imkânı sağladıkları için onlara da teşekkür ediyorum.” 

“BUGÜN TASARIM ODAKLI DÜŞÜNME BECERİSİ HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ”

Prof. Kılıç’ın ardından kürsüye geçen Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Cihan Özsönmez, sağladıkları destekle ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: 

“Bugün burada kurucumuz Vehbi Koç’un uzun çabaları sonucunda hayat bulan Vehbi Koç Vakfı’nın misyonunu temsil eden bu parkımızda TEGV iş birliğiyle tasarım ve beceri atölyesini başlatmak üzere bulunuyoruz. Kurucumuz Vehbi Koç, 95 yıllık yaşamına pek çok başarı sığdırmış, sayısız hikâyenin kahramanı olmuştur. Örnek vakıflar kurmuş çok sayıda sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmiştir. Vehbi Bey’e göre tüm kazanımlarının temelinde insan vardır. Bu nedenle de hayat boyunca insana yatırım yapmayı öncelik edinmiştir. Bugünün dünyasında insanı merkeze alan ve bakış açısını dönüştüren tasarım odaklı düşünme becerisi her zamankinden daha da önemli hale geldi. Tasarım ve Beceri Atölyeleri bu nedenle çok önemli.  Düşler Atölyesi de aslında insanı tamamlayan diğer unsurları temel alıyor. Yaratıcılık, özgüven, iletişim ve sanat gibi birbirlerini tamamlayan unsurlarla bu iki kavram bugün de burada buluşuyor. Vehbi Koç Vakfı ve kurumları olarak bireysel ve toplumsal sorumluluğumuzu asla unutmadan bugün olduğu gibi doğru iş birlikleriyle, cesaretle elimizi her zaman taşın altına koyarak ilerliyoruz ve ilerlemeye devam edeceğiz. Erken yaşta eğitim gibi ulvi bu amaç için kurulan ve ortamı bize sağlayan TEGV’e ve bizi destekleyen tüm kamu paydaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.”

“EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ”

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, 21 yıl önce TEGV ile tanışmalarını ve merkezin kuruluş hikayesini anlatarak, “Eğitim çok önemli. Bu yönüyle bu parkın şehrimize kazandırılması çok önemliydi. Eğitimi önemsiyoruz, şehrimizin gelişimini önemsiyoruz.. Bunun önemini kavradığımız için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugün açtığımız atölyelerimiz hayırlı olsun” dedi.

“21’İNCİ YÜZYIL BECERİLERİYLE DONANMIŞ BİREYLER YETİŞTİRMEK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU”

Son olarak kürsüye çıkan Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Hasan Atalay ise TEGV’e teşekkürlerini sunarak şöyle konuştu:“Bakanlığımızca öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini desteklemeye yönelik, bilim, sanat, spor, kültür ve toplum hizmeti çalışmaları kapsamında etkinlikler düzenleyerek öğrencilerimizin ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre gelişimlerine katkı sağlamaktayız. Çağımızın gereklilikleri ve 21’inci yüzyıl becerileriyle donanmış bireyler yetiştirmek hepimizin sorumluluğundadır. Bu sorumluluğu üzerine almış ve bu konuda uzun yıllardır çalışmalar yürütmekte olan TEGV’in çalışmalarını Temel Eğitim Genel Müdürlüğü olarak da yakinen takip etmekteyiz. Bugün açılışını yaptığımız Tasarım ve Beceri Atölyesiyle, Düşler Atölyesi bilişsel olduğu kadar bilişsel olmayan ve çok yönlü başarıda birebir rolü olan bu becerileri çocuklarımızın doğasına uygun, tecrübe temelli sistemlerle yetiştirmeye katkı sağlayacaktır. TEGV nezdinde tüm eğitim gönüllülerine yaptıkları çalışmalar için teşekkür ediyor, aynı şevk ve inançla daha nice yıllar çalışmalarımızın devamını diliyorum. Atölyelerimizin hayırlı ve uğuru olmasını temenni ediyorum.” (Eyüp SARİ)

Editör: TE Bilisim