Özel Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Geçtiğimiz günlerde şekere yüzde 36 zam gelmesi; un, yağ gibi ürünlerin ise neredeyse her gün zamlanması pastacı ve tatlıcı esnafının maliyetlerini karşılayamaz duruma gelmesine neden oldu. Şekerin çuvalını 270 liraya alıyorken gelen zamlardan sonra 550 liraya aldıklarını ifade eden Ankara Pastacılar, Tatlıcılar, Şekerciler Odası Başkanı yılbaşından sonra gelen zamlara rağmen pastacı ve tatlıcı esnafının ürünlerine zam yapmadığını ifade etti. Ramazan Bayramı’na kadar direneceklerini ve bayramda da zam yapmayacaklarını belirten Kahveci, yetkililere seslenerek esnafa zor günlerinde yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

İşlerinin diğer Ramazanlara göre çok düşük olduğunu ve pandeminin zor günlerinde bile bundan daha iyi olduklarını ifade eden Kahveci, “Aybaşındayız, Ramazan ayı içerisindeyiz tüm bunları düşününce işlerimizin iyi olması gerekirken hiç iş yok desem abartmış olmam. Ramazan’dan önce bile işlerimiz daha iyiydi. Ramazan ayında bizim tatlı ve pastaları 2 katı satıyor olmamız lazımken şu an bunun tam tersini yaşıyoruz.  Bunda ise zamların büyük etkisinin olduğunu düşünüyorum” dedi.

“BU KADAR MAĞDUR OLDUĞUMUZU HATIRLAMIYORUM”

Ankara Pastacılar, Tatlıcılar, Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci, “Pastacılar, tatlıcılar açısından Ramazan ayının nasıl geçtiğine bakacak olursak pandemide dahil olmak üzere bu kadar mağdur olduğumuzu hatırlamıyorum” diyerek pastacı esnafının en zor günlerini yaşadığını söyledi.

Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü: “Aybaşındayız, Ramazan ayı içerisindeyiz tüm bunları düşününce işlerimizin iyi olması gerekirken hiç iş yok desem abartmış olmam. Ramazan’dan önce bile işlerimiz daha iyiydi. Ramazan ayında bizim tatlı ve pastaları 2 katı satıyor olmamız lazımken şu an bunun tam tersini yaşıyoruz.  Bunda ise zamların büyük etkisinin olduğunu düşünüyorum. Hem halkın alım gücü düştü hem de fiyatlar arttı. Zamlardan dolayı önceden bir kilo tatlı alan şimdi yarım kiloya, önceden yarım kilo alan ise artık gramlık tatlı almaya başladı.”

“ÜRÜNLERİMİZE ZAM YAPMADIK”

Kahveci, “Ramazan ayı geliyor ya da şeker gibi maliyetlerimize zam geldi diye dükkanlarımızda sattığımız ürünlerimize ekstra bir zam yapmadık” diyerek sözlerini şöyle devam etti: “Yılbaşından önce almış olduğumuz liste fiyatlarının yanındayız. Zaten zamlar da yılbaşından sonra geldi ve biz de yılbaşından sonra zam yapmadık. Kârımızdan feragat ediyoruz, 100 liraya satmamız gereken ürünü 80 liraya satıyoruz. Yüzde 20 zam yapmamız gerekirken fiyatlarımızı aynı tutuk ve buna rağmen dükkana giren müşteri sayısı aynı olmasına rağmen ürünün sirkülasyonu yarıya düştü. Bu da alımla ilgili.”

“270 LİRAYA ALDIĞIMIZ ŞEKERİ 550 LİRAYA ALMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Şekere yüzde 36 zam geldi diyen Kahveci, “Türk Şeker bizi korumak adına bir şeyler yapmaya çalıştı fakat daha önce şekerin çuvalını 270 liraya alıyorken ve henüz tam kapasite almamız söz konusu bile değilken şu an şekeri 550 liraya almaya çalışıyoruz. Şunu da belirtmek gerekir ki şeker alınırken kapasite raporuyla alınıyor. Yani bizim odamız tarafından verilen kapasite raporu, üye kayıt belgesi ve vergi levhası ile alınıyor. Fakat bizim esnafımız hakkında aldığı şekeri satıyor propagandası yapıldığından artık bu işler de güçleşti. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Şekeri kullanmak için bulamayan odamızın esnafı satışını nasıl yapacaktır? Elbette sepette çürük elma olabilir, böyle kötü niyetle yaklaşan da vardır fakat bu bütün esnafımıza ambargo konulması açısından doğru değildir. Son süreçte ise Bakan ve bakan yardımcıları ile görüşmelerimiz neticesinde bize de artık şekeri rahatlıkla bulma ve alma noktasından kolaylıklar sağlandı. Şimdilik bu konuda sıkıntı yaşamıyoruz” diye konuştu.

“PANDEMİDE BUNDAN DAHA İYİYDİK”

Elektrik, doğalgaz gibi girdilere gelen zamlardan dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Kahveci şunlara değindi:

“Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 127’lik zamdan sonra yüzde 50 bir zam daha geldi. Doğalgaz ve mazot deseniz onlar da aynı şekilde. Özetle maliyetler devamlı artıyor. Esnafımızın durumu ise oldukça kötü ve desteklenmesi gerekiyor. KDV indirildi lakin bu indirim yeterli olmadı. Benim hükümetimizden arzum ise işçi sigortalarına ya da elektrik, doğalgaz gibi maliyetlere destek vermesi yönünde olacaktır. Belki fabrikalar üretimlerine devam edip ithalat, ihracat ile çarklarını döndürüyor olabilirler fakat küçük esnaf büyük bir sıkıntı içerisinde. Bizim sirkülasyonumuz da işyerlerimizin kapasitesi de belli. Zaten pandemide büyük sıkıntılar çektik. Pandemi henüz tam bitmiş değil, bitmiş gibi kabul etsek bile biz pandemide bundan daha iyiydik. Çünkü en azından fiyatlar rayına oturmuştu ve bu kadar değişken değildi. Yarın unu, şekeri, yağı kaça alacağımızı bilemiyoruz. 150 liraya aldığımız 18 kiloluk bir teneke yağ şu an 650 lira. Ya fiyatlara dur denilecek ya da küçük esnafa bir şekilde destek verilecek. Un konusunda fırıncılara nasıl destek verildiyse aynı şekilde pastacı camiasına da destek verilebilir.”

“MERDİVEN ALTI ÜRETİM ARTACAK”

Zamların merdiven altı ürünleri artıracağına ilişkin öngörülerini paylaşan Kahveci, “Önümüz yaz ve Ramazan ayından sonra düğünler başlayacak. Yükselen fiyatlardan dolayı da merdiven altı üretimin daha da aratacağını düşünüyorum. Çünkü düğün pastası gibi ürünlere düğün sezonunda ihtiyaç çok oluyor. Fiyatlardan dolayı da merdiven altı ürünlere rağbet olabilir, bu ise bizim meslektaşlarımızın iş yapamayacağı anlamına gelir. Bunun da önüne geçilmesi gerekir ve bu noktada Tarım Bakanlığı’na iş düşüyor. İnanıyorum ki bakanlığımız düğün hizmeti veren yerlerde denetimler yaparak ürünü kendisinin yaptığını iddia edenlere ruhsatlarını soracaktır. Eğer ki kendileri yapmıyorsa pasta ürünlerini ruhsatlı bir işyerinden almalarının gerektiği düğün işletmecilerine bildirilecektir” diye konuştu.

“PASTA PASTACIDAN ALINIR”

Zincir marketlerin pasta ve tatlı ürünleri satmasına ilişkin konuşan Kahveci pastanın pastacıdan alınması gerektiğini belirtti. Zincir marketlerin pasta ve tatlı yapımında kullandıkları ürünlerin ötesinde kendileri yapıyorsa eğer ruhsatlı olup olmadıklarının da önemli olduğuna dikkat çeken Kahveci, “Burada önemli olan herkesin kendi işini yapması gerektiğidir. Bizler pastacı olarak ay çekirdeğini bir kaba koyup dükkanımızda satamayız, satıyor olsak belediye zabıtası gelerek hemen bizi engeller. Fakat zincir marketlerin satmadığı ürün yok neredeyse. Bu noktada ise Perakende Yasası’nın bir an önce çıkmasını istiyoruz. Yasanın çıkması ile kimin nerede ne satacağı da belirlenecektir” ifadelerini kullandı.

“Biz Ramazan’ın başında zam yapmadık, Ramazan’ın sonunda da zam yapmayacağız” diyen Kahveci, “Şu an tezgahlarda yer alan fiyatlarımız ne ise o fiyatlar değişmeyecek. Sadece şekere yüzde 36 zam geldiği halde biz yapmadık ve Ramazan’ın sonuna kadar da dayanabildiğimiz kadar dayanarak zam yapmamayı düşünüyoruz” diyerek tüketicilere seslendi.

Kahveci, “Ben de sizin vesilenizle şimdiden herkesin Ramazan Bayramı’nı kutluyorum. İnşallah ağız tadıyla bir bayram geçiririz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Editör: TE Bilisim