Haber: Kadir Gürhan

Emlak piyasasında yaşanan fiyat artışı okulların açılmasıyla birlikte tavan yaptı. Öğrenci yurtlarındaki fiyat artışına, kiralık ev fiyatlarındaki artış da eklenince veliler zor durumda kaldı. Öğrenci semti olarak da bilinen Demirlibahçe, son yıllarda yaşanan mülteci akınıyla birlikte kiralık ev sıkıntısı yaşıyor. Yaklaşık 21 yıldır Demirlibahçe’de Emlakçılık yapan İhsan Tilbe, kiralık evlere ciddi bir talep olduğunu fakat talebi karşılayamadıklarını söyledi. 

Demirlibahçe halkının zamanla semti terk ettiğini belirten Tilbe, “Son 15 senedir yani 2005’ten bu yana eski Ankara beyefendileri hanımefendileri yavaş yavaş Çankaya, Çayyolu ve Ümitköy’e gittiler. Geri kalan vatandaşlar ise artık çocuklarını Suriyelinin, Iraklının içinde yetiştirmek istemiyor” dedi. Tilbe, “Demirlibahçe’deki binaları komple yıkıp yenilememiz lazım. Burası Ankara’nın en nezih en merkezi yerlerinden biridir. Ama bunu kimse fark etmedi. Buraya çeşitli ilçelerden hastaneye, okula, çalışmaya gelenler var. Demirlibahçe, Ankara’nın göbeği. Buradaki 60 yıllık evlere kentsel dönüşüm yapıldığı zaman ikamet eden yabancıların çoğu bu evleri terk etmek zorunda kalır” diye konuştu. 

“EVLERİN ÇOĞUNU MÜLTECİLERE KİRAYA VERİYORUZ”

Gündemde okulların açılması var, üniversitelerde yakında açılacak buna bağlı olarak kira fiyatları yükseldi, ev bulmak zor bize bunun nedeninden bahseder misiniz?

Düzgün yer yok. Demirlibahçe, Abidinpaşa ve Cebeci’deki binaların çoğu eski. Eski binalarda da genellikle yabancılar oturuyor. Yeni yapılaşma da olmadığı için verebileceğimiz fazla ev yok. Suriyeliler, Afganlılar, Iraklılar ve çoğu orta doğu ülkesinin vatandaşı bu çevrede oturuyor. Bazı evleri özellikle öğrencilere ayırıyoruz. Öğrenciler ve aileleri yabancı uyrukluların çoğunlukta olduğu bölgelerde ev tutmaktan imtina ediyor. Daha fazla ücret ödeyerek farklı bölgelerde ev kiralıyorlar. Pandemi döneminde öğrenci gelmediği için çoğu evi mültecilere kiraya verdik şimdi öğrenciler geri geliyor fakat fazla ev seçenekleri yok.

Artan öğrenci sayısı talep oluşturdu mu?

Çok ciddi sayıda talep var ama karşılayamıyoruz. Yurtlarında pahalı olması sebebiyle öğrenciler tasarruf etmek için arkadaşlarıyla eve çıkıyorlar. Yurtta yemek imkânı olmadan 800 liraya oturan BİR öğrenci arkadaşıyla eve çıktığı zaman 400 lira ödüyor. Yurdun tek avantajı çocukların güvende ve okula yakın olması, başka bir şey değil.

“YERLİ HALKIN ÇOĞU EVİNİ SATIP GİDİYOR”

Mahallenin yerlisi neden göç ediyor?

Son 15 senedir yani 2005’ten bu yana eski Ankara beyefendileri hanımefendileri yavaş yavaş Çankaya, Çayyolu, Ümitköy’e gittiler. Geri kalan vatandaş artık çocuklarını Suriyelinin Iraklının içinde yetiştirmek istemiyor. Gitmesinin sebebi; tamamıyla kendi çocuğunun güvenliği, temizliği, ahlakı ve kültürlü bir şekilde yetişmesi için. Demirkapı, Doğanbahçe’de çocuklara çarpmamak arabayla gidebileceğimiz en düşük hızda gidiyoruz. Çocuklar artık sokakta yetişiyor. Çocuklarının mülteci çocuklarla aynı sokakta yetişmemesi için yerli halk göç ediyor. 5-6 yaşındaki çocukların elinde sigara, sopa, bıçak var. Buranın yerli halkı bunlardan uzaklaşmak için evini satıp gidiyor. Burada iki bine yakın yabancı aile var, ev sahibi evi verdikten sonra bizim yapacağımız bir şey kalmıyor. Muhtarlık seçimi olsa kazanırlar, başkentte olduklarının farkında değiller öyle bir kültürleri yok. Hala Telafer’in (Irak’ta bir ilçe) köyünde olduklarını, orada kaldıklarını düşünüyorlar.

“HALK, MÜLTECİLERİ APARTMANLARINDA İSTEMİYOR”

Demirlibahçe’de bir emlakçı olarak gözlemlediğiniz bir durum, yapılmalı dediğiniz bir şey var mı?

Mesela A kişi dairemi kiraya verin diyor biz de veriyoruz. Binalarındaki bir daireyi yabancıya kiraya verdiğimiz için yolumuzu kesen insanlar oldu. Mülteciler izinli bir şekilde buraya gelmişler, oturma izin belgeleri var, kimlikleri var bunlar burada ikamet edebilir yazan belgeleri var. Bende o izin belgesine bakarak ev veriyorum izin belgesi yoksa ev vermiyorum. Altındağ’daki olaylardan sonra Demirlibahçe’de de ciddi anlamda bir hareketlenme oldu. Bir şey olması ihtimaline karşı polis gece gündüz buradaydı. Bu şekilde güvenlik sağlandı. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE DEMİRLİBAHÇE’YE DEĞER KATABİLİRİZ”

İl, ilçe yöneticiliği düzeyinde siyasi partilerden kişiler de buradaydı burayı nasıl düzeltebilecekleri hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Demirlibahçenin düzelmesinin ilk yolu kentsel dönüşüm yapılmasıdır. Binaları komple yıkıp yenilememiz lazım Ankara’nın en nezih en merkezi yerlerinden biridir burası. Ama bunu hiçbir zaman kimse fark etmedi. Buraya çeşitli ilçelerden çok fazla kişi geliyor hastaneye, okula, çalışmaya burası aslında Ankara’nın göbeği. 60 yıllık binalar var burada. Kentsel dönüşüm yapıldığı zaman yabancılar kesinlikle gider buradan çünkü hep eski evlerde oturuyorlar. Çankaya’da Ümitköy’de bir tane yabancı bulamazsın çünkü orada 10 tane çocuğu sokağa atamazsın. Eğer oralarda varsa da mültecilerin elitleridir, bizden daha iyi maddi durumu olan insanlardır. Kentsel dönüşüm yapılmayacaksa sorun çıkartana Ankara’nın 50 km dışındaki kamplarda eğitim verilmesi, topluma uyum sağlamayı öğretilmesi gerekiyor. 

“KENDİ DÜKKÂNLARINDAN ALIŞVERİŞ YAPIYORLAR”

Demirlibahçe esnafı mültecilerle iş yapıyor mu?

Esnaf şu an da bitmiş durumda. Mültecilerin kendi giysi dükkanları var oradan alışveriş yapıyorlar. Kendi marketleri, kuaförleri var, hep oralardan alışveriş yapıyorlar. Etimesgut’tan, Çankaya’dan buraya kendi dükkanlarından alışveriş yapmak için geliyorlar. Türk esnafa bir katkıları yok. Sadece yabancı uyruklulara ev emanet eden olmadığı için emlakçı açamadılar. Ben, görüştüğüm siyasilere de söyledim; bu meselenin bir an önce çözülmesi gerekiyor. Malımız mülkümüz her şeyimiz burada biz buradan gidemeyiz. Altındağ olayının burada yaşanmamasında etkili olan esnaf oldu. Önderden sonra mültecilerin çoğunlukta yaşadığı yer burası. İnsanlar çocuklarını burada bırakmak istemiyor. Ben burada 21 senedir esnafım beni denetlemeye geliyorlar ruhsat soruyorlar. Asıl kontrol etmeleri gereken yer bunların lokantaları, dükkânları. Başkasının üzerine ruhsat alarak dolandırıcılık yapmışlar onun kontrol edilmesi lazım.

“MÜLTECİLER DIŞINDA PEK MÜŞTERİMİZ YOK”

Fahiş fiyatlarla evimi kiraya verin diyen ev sahipleri var mı?

Hayır öyle bir fırsatı yok. Kimse o kadar pahalı ev veremez. Eğer burası yeni yerleşim yeri olsaydı yüksek fiyata ev verilebilirdi ama bizim mülteciler dışında müşterimiz pek yok onlarda ucuz evlerde oturuyorlar. Daha ucuza satıyoruz, kiraya veriyoruz. Buraya gelen kişilere alt katlarda bodrumlarda ev veriyoruruz yeter ki boş ev olsun arayışı içindeler. Bazı evleri buranın kültürü artsın diye özellikle öğrencilere veriyorum, öğrencilere ev ayırıyorum. 

Size ‘evimi şuna buna kiraya verme’ diyenler var mı?

Evin her şeyi ile biz ilgileniyoruz depozitosu, boyası, elektriği, suyu vs. onlar bize geliyorlar. Özellikle ev yabancıya verilmeyecek diyenler var. Toplu bir şekilde binadan çıkartırız diyenler, buraya gelip bize şikayetçi olanlar var. Kentsel dönüşüm yapılması bölgedeki mülteci sayısının azalması için şart.

Editör: TE Bilisim