Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs pandemisi spor dallarını da olumsuz etkiledi. Birçok spor dalı pandemiden payına düşeni alırken eskrim sporu da süreçten olumsuz etkilenen branşlar arasında yer alıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Flöre Spor Kulübü Başkanı Yavuz Yücel Elimsa, “Covid salgınından dolayı zarar gören iş kollarına az da olsa devlet desteği verilmesine rağmen spor kulüpleri kaderlerine terk edildi” dedi.

Korona virüs pandemisinden dolayı özellikle amatör spor kulüpleri zor günlerden geçiyor. Birçok kulüp kiralarını dahi ödeyemediklerini ifade ederek devletten yardım istediklerini belirtiyor. Eskrim spor kulüplerinin yaşadığı sorunlara ilişkin konuşan Ankara Flöre Spor Kulübü Başkanı Yavuz Yücel Elimsa ise, “Covid -19 Salgını nedeniyle kapalı kaldığımız dönemde sporcu aidatlarının alınamaması ancak yasal ödemelerin alınmaya devam edilmesi, kiraların ödenmeye devam edilmesi kulüpleri bitme noktasına getirmiştir” diyerek yaşadıklarını anlattı.

“KENDİ TESİSLERİMİZİ KENDİMİZ OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”

Ankara Flöre Spor Kulübü Başkanı Yavuz Yücel Elimsa, Covid-19 salgınının öncesinde ve salgın döneminde eskrim sporunun sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eskrim ve diğer ferdi sporlar ile uğraşan amatör spor kulüplerinin sorunları ortak olduğuna değinen Elimsa, “Avrupa rekorları kıran, dünya şampiyonu ve olimpik güreşçimiz Taha Akgül’ün sosyal medyadan ‘Futboldan başka spor yok mu bu ülkede’’ isyanı durumumuzu en güzel açıklayan açıklama olmuştur” ifadelerini kullandı.

Eskrim sporu ile uğraşan kulüplerin kendi tesislerini kendilerinin oluşturmak zorunda olduklarına dikkat çeken Elimsa, “Bu durum Avrupa’da da böyledir ancak tesis açacak kulüplere destek verilmektedir. Ülkemizde Eskrim yapabileceğimiz bir yer kiraladığımız andan itibaren sorunlar başlamakta. Kiralanan alan da Eskrim yapabilmek için ekonomik bir güce sahip olmak gerekiyor. Kulüplerin tek başlarına devletten destek almadan bunları yapabilmesi için sporcu sayılarının oldukça fazla ve aidatlarını düzenli toplayabilmesi lazım” dedi.

Amatör Spor Kulüpleri’nin dernekler yasasına tabi dernek çatısı altında kurulması gerektiğini belirten Elimsa, bu durumda ise gelirlerinin sporcu aidatları ve bağışlarla sınırlı kaldığını belirtti.

Elimsa konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yurt dışından bağış alamazsınız, bağış kampanyası yapamazsınız sporcu üye aidatını ödemediği zaman veya istediği zaman ben gidiyorum dediğinde yasal olarak hakkınızı alabilmeniz için uzun süre uğraşmanız gerekmektedir. Bu uğraş da ekonomik gücünüze bağlı maalesef. Avrupa ülkelerinde sporcu üye ayrıldığı zaman yetkili kurumlar devreye girer, kulübün alması gereken aidatlar toplu olarak tahsil edilir, ayrıca yeni sporcu katıncaya kadar 22 Euro destek verir.”

Ankara Flöre Spor Kulübü Başkanı Yavuz Yücel Elimsa

“KULÜPLER BİTME NOKTASINA GELDİ”

Korona virüs pandemisi ile eskrim spor kulüplerinin çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Elimsa, “Covid -19 Salgını nedeniyle kapalı kaldığımız dönemde sporcu aidatlarının alınamaması ancak yasal ödemelerinin alınmaya devam edilmesi, kiraların ödenmeye devam edilmesi kulüpleri bitme noktasına getirmiştir” dedi.

Pandemiden dolayı kulüplerin uzun süre kapalı kalması ile sporcuların spordan kopmasına da neden olduğuna vurgu yapan Elimsa, “Covid salgınından dolayı zarar gören iş kollarına az da olsa devlet desteği verilmesine rağmen spor kulüpleri kaderlerine terk edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Elimse, “Yasalarımızda sporu ve sporcuyu koruma maddesi olmasına rağmen destek bulamamaktayız” ifadelerini kullanarak konuşmasına şöyle devam etti: “Belediye kanununda belediye sınırları içerisindeki spor kulüplerine ayni ve maddi yardım yapar (5383 sayılı belediye kanunun 14.maddesinin 1.fıkrasının b- bendine) denmesine rağmen belediyeye siyasi olarak yakın değilseniz hiçbir şekilde destek alamıyorsunuz. Büyük firmalar sponsorluk seçimlerini yaparken de sadece popüler olan futbolu tercih ediyorlar. Sponsor bulamamak da amatör kulüpler için büyük bir dezavantaj.”

“AMATÖR SPORLARA KARŞILIKSIZ MADDİ DESTEK SAĞLAMALI”

Amatör spor kulüplerinin kaderlerine terk edilmemeleri ve eski günlerine tekrar dönmeleri için yapılması gerekenleri belirten Elimsa şunları söyledi:

Mustafa Kemal Atatürk spor için, “Her çeşit spor faaliyetini Türk gençliğinin milli terbiyesinin ana unsurlarından saymak lâzımdır. Bu işte hükümetin şimdiye kadar olduğundan daha çok ciddi ve dikkatli davranması, Türk gençliğinin spor bakımından da milli heyecan içinde, itina ile yetiştirilmesi önemli tutulmalıdır.’’ sözlerini kullanarak sporun bizler için ne kadar önemli olduğuna değinmiştir. Bunu göz önünde tutarak, bence çözüm önerileri şunlar olabilir:

-Kısa vadede devletimiz bütün kurumlarını seferber edip amatör sporlara karşılıksız maddi destek sağlamalıdır.

-Spor bakanlığımız yüzlerce spor kulüplerine tesis sağlaması olanaksız olduğu için Tesisini kendisi kuran kulüplere kira yardımı ve her yıl düzenli olarak tesislerinin bakımı onarımı ve malzeme temini için bütçe vermelidir.

-Devletimiz büyük şirketlerin amatör spor kulüplerine sponsor olması için teşvikler de bulunmalıdır.

-Dernekler yasasında düzenleme yapılarak Spor kulüpleri gelirleri özgür bırakılmalı ve sporcu aidatlarının düzenli alınabilmesi için net ve bağlayıcı maddeler konulmalıdır.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim