Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Türkiye Boks Federasyonu Eski Başkanı Hasan Rüzgar ve Türkiye Atletizm Federasyonu eski YK Üyesi Ergüder Uzun, düzenledikleri basın toplantısıyla federasyon başkanlıklarına adaylıklarını açıkladılar. Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Ankara Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında, konuşan Hasan Rüzgar, “Bugüne kadar edindiğim bilgi birikimlerim, teknik ve idari altyapı tecrübelerimi bugüne uyarlayıp, geleceğe aktarmak olacak” derken, Ergüder Uzun ise “Başkanlık seçimlerinin çoklu adaylarla yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum” dedi.

Spor Federasyonları Genel Kurulları ortak basın açıklamasını okuyan Ömer Şan, “Bizler sporu, sporun temel ve etik değerlerini yaşama ilkesi edinmiş, spor insanları olarak yıllardır, ‘siyasetin spora karışmaması’ için çeşitli söylem ve vurgulu açıklamalarda bulunduk! Öyle ki, bu aşamadan sonra yanlışa düştüğümüz hissine kapılarak, siyasetin spora değil de sporun siyasete karıştığı gibi bir düşünceye daldık” dedi.

RÜZGAR: TECRÜBELERİMİ GELECEĞE AKTARMAK İSTİYORUM

Türkiye Boks Federasyonu Başkan Adayı Hasan Rüzgar, yürütülmekte olan programın yanlış olduğunu ifade ederek,  “Yanlış olduğu kadar da Anayasaya, yargı kararları ve hukuka da aykırı. Bugün olduğu şekliyle, delegelerden dilekçe ve imza toplamak, bu işlerden medet ve çıkar iman kişilere taviz vermektir. Onlara bazı vaatlerde bulunmaktır. Bu durum seçilecek kişinin rahat çalışmasına imkan vermeyecektir” dedi.

“Bütün bunların yanında, bugün hukuksuz, yasa ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde uygulanan mevcut Yönetmelik gereği, delegeye ulaşma imkanı da yok gibi” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Delegenin adı soyadı var, adresi, telefonu yok. Bu nedenlerle gerçek spor insanları da aday olamıyor. Benim adaylığım, bugüne kadar edindiğim bilgi birikimlerim, teknik ve idari altyapı tecrübelerimi bugüne uyarlayıp, geleceğe aktarmak, geçmişte örnekleriyle sabit projelerimi, Türk Boks ekolü oluşturmak adına uygulayabilme hedefi ile olacak. Ancak uygulanan bu sistem, ben ve benim gibi liyakatli ve öncü arkadaşların da önünü kesmektedir. Biz, Danıştay kararına uyulması doğrultusunda Federasyonlarımıza, adaylık başvurusu yaptık! Mevcut yönetimin herhangi bir haksızlık ve hukuksuzluğa meydan vermeyeceğini umuyorum.”

Türkiye Boks Federasyonu Başkan Adayı Hasan Rüzgar

UZUN: YASALARA AYKIRI BİR SEÇİM SÜRECİ İŞLETİLMEKTEDİR

Adaylığına ilişkin konuşan Türkiye Atletizm Federasyonu eski YK Üyesi ve Federasyon Başkan Adayı Ergüder Uzun, başkanlık seçimlerinin çoklu adaylarla yapılmasının uygun olacağını belirtti. Uzun sözlerine şöyle devam etti: “Bunun yanı sıra idare Danıştay’ın almış olduğu karar uygulanmayarak yasalara aykırı bir seçim süreci işletilmektedir. Ben de yasal ve demokratik olarak yasaların bizlere tanıdığı haklar çerçevesinde Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanlığına Aday olduğumu sizlerin önünde açıklıyorum. 31 Ekim 2021 Pazar günü yapılacağı duyurulan, Türkiye Atletizm Federasyonu Genel Kurulunda, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanlığına Adaylığımın kabulü ve Genel Kurula Başkan Adayı olarak seçimlere, Yönetim Kurulu blok listem ile katılmam hususunda gereğinin yapılmasını istiyorum. Adaylığım kabul edilmez ise tüm yasal haklarımı kullanacağımı da beyan etmek istiyorum.”

Türkiye Atletizm Federasyonu eski YK Üyesi ve Federasyon Başkan Adayı Ergüder Uzun

“SİYASETİN SPORA DEĞİL DE SPORUN SİYASETE KARIŞTIĞI GİBİ BİR DÜŞÜNCEYE DALDIK”

Spor Federasyonları Genel Kurulları ortak basın açıklamasını okuyan Ömer Şan, “Bizler sporu, sporun temel ve etik değerlerini yaşama ilkesi edinmiş, spor insanları olarak yıllardır, ‘siyasetin spora karışmaması’ için çeşitli söylem ve vurgulu açıklamalarda bulunduk! Öyle ki, bu aşamadan sonra yanlışa düştüğümüz hissine kapılarak, siyasetin spora değil de sporun siyasete karıştığı gibi bir düşünceye daldık. O nedenle, bilinçli ve bilerek, vurgulayarak yazdık bu başlığı. Çünkü biz, sadece ağaçları, ormanı değil, denizi, dağları ve ovaları da görmek durumundayız. Yaşamdaki adımlarımızı, planlarımızı bizden başkalarının da yaşama ve hayatını idame haklarına saygı duyarak, gelecek nesilleri ve yaşama hevesini de düşünerek atmak zorunda olduğumuz için bugün buradayız. Çağdaş, Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti Türkiye Cumhuriyeti, ülkemizin kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ben, sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” sözünü şiar edinerek, çalışma ve mücadelemizi sürdürüyoruz!” dedi.

Şan sözlerine şöyle devam etti:

“Yasa ve Yönetmelikler gereği, 4 yılda bir Olimpiyat Oyunlarından sonra yapılması gereken Olimpik Spor Federasyonları Genel Kurulları, Dünyamızı ve ülkemizi de olumsuz etkileyen COVİT-19 salgını nedeniyle, 2020 Olimpiyatlarının da ertelenmesi ve 2021 Ağustos’ta tamamlanması sonucu, önümüzdeki 8 Kasım’a kadarki süreçte yapılması gerekmektedir! Bu doğrultuda, 19 Temmuz 2012 gün ve 28358 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ‘Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin’11. Maddesinin 2’nci fıkrası ile 3’üncü fıkrasının ‘e ve f’ bentlerinin, Danıştay kararı ile iptali kararlaştırılmıştır. Bununla birlikte, 11.Madde’nin ilgili ‘f’ bendindeki, ‘Üyelerin en az yüzde 15'inin yazılı teklifi’ ibaresi; söz konusu 19.07.2015 tarihli Danıştay Kararı ile ‘yok hükmünde’ sayılmıştır. Bu karar doğrultusunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Tahkim Kurulu'nun da onayladığı ‘yüzde 15 Kararı’, 10 Ekim 2016 tarihi itibarıyla ilgili yönetmelikten kaldırılmış olması gerekmektedir.

Bu kararda ayrıca, Federasyon Başkanları seçimiyle ilgili olarak, yasayla verilen görevi yerine getirmekle yükümlü olan Davalı İdarenin, bu görevini yerine getirirken ortaya çıkan giderleri, yasa ve yönetmelikte öngörülen esas ve koşullar dışında, yeni bir zorunluluk getirerek seçime katılan Başkan Adaylarından, seçim giderlerine katkı payı alarak karşılaması, hukuka uygun bulunmamıştır.

Yani, aynı zamanda, 3289 Sayılı Yasanın Ek-9’uncu Maddesine sonradan eklenmiş, ‘yasada olmayan başvuru ücreti ve imza şartı’ getirilmiş; bu durum neticesinde, Danıştay’a açılan ‘iptal’ davasında, ‘Federasyon Başkan Adaylığı’ şartlarının, bir norm ile zorlaştırılamayacağı’ gerekçesiyle bu ekleme iptal edilmiştir.

Kaldı ki, daha öncesinde de, yine Danıştay 10. Dairesi’nin, 29.9.1999 tarih, ‘1997/3262’ Esas ve ‘1999/4371’ Karar Nolu kararı ile de, ‘Federasyon Başkan Adaylarında Aranacak Şartlarla İlgili Usul ve Esaslara Dair Yönerge’nin 5. Maddesinin (h) bendinin iptaline ‘oybirliğiyle’ karar verilmişti. Bu aşamadaki gelişmelere baktığımızda, söz konusu yönergedeki düzenlemeler, yargı kararları ile iki kere ‘yok hükmünde’ sayılmıştır.”

Tüm bu açıklanan nedenler yasa ve yönetmelikler, hukuk kuralları çerçevesinde verilen yargı kararları doğrultusunda; Federasyon Başkan Adayları ile ilgili olarak, Danıştay 10. Dairesi’nin almış olduğu karar sonrasında; ‘adayların yüzde 15 imza toplaması ve adaylık ücretleri’ kaldırılmış ancak, Spor Bakanlığı ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı SGM Tahkim Kurulu, Federasyonlara birer yazı göndererek, ‘Geçerli Ana Statülerine göre’, yani eski siteme göre seçimlerin yapılmasını istemişti. ‘Danıştay kararının ‘gelecek (2020) seçimlerde uygulanması’ koşulu ile mevcut yargı kararları yok sayılarak, hukuksuz sayılabilecek bir şekilde, 2016’daki Federasyon Başkanlıklarının seçimleri yapılmıştı.”

“BU DURUM YASAL VE HUKUKİ DEĞİL”

Bilinmesi gerektiği üzere, Anayasa’nın 138. Maddesinde yer aldığı gibi İdare, ‘yargı kararları üzerinde değişiklik yapmak ve bunları istedikleri gibi uygulamak’ serbestisine sahip değildir! İdare, bu işlem ve eylemlerin, yargı kararıyla ortadan kaldırılması durumunda yeniden hukuka uygun olan idari işlem ve eylemlere ilişkin düzenleme yapmak ve bunları yerine getirmek zorundadır! Görünen o ki, 2016’da uygulanması gereken ancak, yargı kararları ve hukukun üstünde olmayan ‘Tahkim Kurulu’nun kararı ile bu önümüzdeki (aslında 2020 yapılacaktı) Federasyon seçimlerinde, ‘yeni yönetmeliklerin uygulanması’ gerekirken, yine eski yönetmelikler doğrultusunda yapılmaya çalışıldığı görülmektedir.”

Danıştay 10.Dairesi’nin 2012/9445 Esas Nolu kararının, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2016/3333 Esas ve 2016/831 Karar No ve 28 Şubat 2019 tarihli onama kararı ile kesinleşmiş; Buna karşı yine aynı doğrultudaki ‘Karar Düzeltme’ talebi de, yine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2019/3028 Esas ve 2021/1291 Karar Nolu, 23 Haziran 2021 tarihli ‘Ret’ kararı ile artık ‘itirazsız’ şekilde kesinleştirilmiştir. Bu kesin yargı kararları ortadayken; Spor Federasyonlarından, Genel Kurullarla ilgili olarak yapılan duyurular, seçim statüleri ve adaylık başvuru koşullarında halen eski yönetmeliklerdeki yüzde 15’lik yazılı öneri teklifi ile adaylık katkı payı’ şartı getirilmektedir! Bu durum yasal ve hukuki olmadığı gibi Anayasaya, Hukuka ve yargı kararlarına da aykırıdır. Kaldı ki, kesinleşmiş bu kararların uygulanmaması nedeniyle, seçimleri yapılacak olan Federasyon seçimleri, dolayısıyla Başkan ve Yönetim Kurulları ‘butlan’ duruma düşmüş olacak ve önemli bir dizi hukuki krize neden olacaktır. Bu durum aynı zamanda sporla, spor hukuku ile uygun olmadığı gibi Hukuk Devleti ilkesi ile de bağdaşmayacak hukuki bir garabet ortaya çıkaracaktır. Yine bilindiği üzere, ‘Yargı Makamlarınca verilen kararları uygulamamak’, Türk Ceza Kanunu'nun 257'nci Maddesi'nde düzenlenen ‘Görevi Kötüye Kullanma Suçu’nu oluşturmaktadır.”

Açıklanan nedenlerle, 3289 Sayılı Spor Yasası’nın Federasyon Seçimleri ile ilgili bölümünde, sonradan eklenen ‘adaylık başvuru ücreti ile adaylık imzası şartının’, Danıştay 10. Daire Başkanlığı’nın, kesinleşmiş ‘2012/9445’ Esas Nolu ‘iptal kararı’ ile ortadan kaldırıldığı, açık-seçik ve oldukça net ve barizdir. İşbu dilekçemizde/başvurumuzda belirtilen yasal, hukuki zorunlulukların, yargının ‘iptal’ kararları dikkate alınarak, bu karar doğrultusunda uygulanması gerekmektedir. Aksi halde, yapılacak olan seçimlerin hukuksuz, yasa ve yönetmeliklere, yargı kararlarına aykırı, haksız bir sonuç doğuracağı, dolayısıyla uygulayıcılarının ‘görevi kötüye kullanma, görevi ihmal ve suiistimal, bilerek ve isteyerek yargı kararlarını uygulamama vs’ gibi suç unsurları oluşturacağı açıktır. Bu durum karşısında yasal ve hukuki haklarımızı gerektiğinde kullanacağımız hususunu dikkatinize sunar, gereğinin yapılmasını arz ederiz.”

Editör: TE Bilisim