Alzheimer hastalığı bunama yapan hastalıklar içinde en sık izlenen bozukluktur. Bu hastalık yeni bir hastalık olmasa da hastaların sayısı giderek artmaktadır. Çünkü hastalık ile ilgili en önemli risk faktörü yaştır ve yaşlanma kaçınılmaz bir durumdur. Günümüzde tüm dünyada hızlı artan yaş grubunu 65 yaş ve üstü kişiler oluşturmaktadır. Alzheimer hastalığının görülme sıklığı yaş ile artmaktadır. Araştırmalara göre ise 65 yaş üstü 100 kişiden 8’inde Alzheimer hastalığı görülmekte. Türkiye’de ise 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğu düşünülmekte. Genç nüfusun giderek yaşlanacağı bir ülke olarak Türkiye’de 30-40 yıl sonra bu hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağını söylemek müneccimlik olmayacaktır.

Tam da bu noktada Ankara Büyükşehir Belediyesinin alzheimer hastaları için devreye soktuğu uygulamadan kısaca bahsetmek istiyorum. ABB, Demet Mahallesi Cemre Parkı içinde inşa ettiği sosyal yaşam merkezinde alzheimer hastalarını ağırlıyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir ilk olan merkezde; başlangıç, erken ve orta dönem alzheimer ile demans hastalarına ücretsiz hizmet veriliyor. Zihinsel, fiziksel ve psikomotor etkinliklerinin düzenlediği merkezden yararlanmak isteyen vatandaşlar “[alzheimerhizmeti.ankara.bel.tr]alzheimerhizmeti.ankara.bel.tr” adresi üzerinden başvuru yapabiliyor.

Merkezde bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti de verildiğini belirten Alzheimer Sosyal Yaşam Merkezi Birim Sorumlusu Evrim Küçük, şunları söylüyor:

“Alzheimer Sosyal Yasam Merkezimizde; ilk ve orta evredeki Alzheimer tanısı konulmuş yaşlılarımızı yaşama bağlamak, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini, sosyalleşmelerini ve yapılacak zihinsel, psikomotor, sanatsal aktivitelerle vakitlerini verimli geçirmelerini sağlıyoruz. Alzheimer merkezimiz sayesinde hasta yakınlarının kendilerine zaman ayırmaları sağlanırken ayni zamanda bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti de verilmektedir. Merkezimize başvuru yapan vatandaşlardan kimlik bilgileri, ikametgâh adresi, hastalığın ilk veya orta evre olduğuna dair sağlık raporu istenmektedir.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni böyle bir hizmetinden dolayı tebrik ediyorum. Sosyal belediyecilik anlayışı tam da budur. Dilerim diğer belediyelere de örnek olur. 

Editör: TE Bilisim