Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Piyasada bulunmayan ilaçlar ve bu yüzden şiddetle karşılaşan eczacıların sorunlarına ilişkin Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) basın açıklaması yaptı. Avro kuru güncellemesinden önce yok olan ilaçlar hala bulunamadığına dikkat çeken TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, özellikle çocuk antibiyotikleri, ateş düşürücü şuruplar, mevsimsel grip şurupları, öksürük şuruplarında sorunun artarak devam ettiğini belirtti. Hastaların sorun çözüldü zannedip eczacılara sözlü ve fiziki şiddet uyguladığını söyleyen Saydan, “Sorun yok diyerek sorun çözülemez” dedi. 

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “İlaçların bulunamıyor olması insan ve toplum sağlığı için ciddi bir sorun halini almış durumda. Dünyanın en büyük hastanelerini kurup, en iyi doktorları yetiştirseniz, en iyi tetkikleri yapsanız, en doğru teşhisleri koysanız bile tedavi için kullanacağınız ilaç yoksa bütün bu artı değerler sıfırlanır, hiçbir işe yaramaz. Ülkemiz maalesef bu durumu yaşamakta ve biz eczane eczacıları ilaç hizmeti vermek istediğimiz için de imdat çığlığımızın artık duyulmasını istiyoruz” dedi. 

“ECZACILARA SÖZLÜ VE FİZİKİ ŞİDDET UYGULANIYOR”

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar ile İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kurunun 10,76 TL olarak güncellendiğini belirten Saydan, “Bu güncellemeye rağmen ilaç yokluğu sorununun aynen devam ettiğini ifade etmek istiyorum. Reel Avro kurunun 20 lira civarında olması nedeniyle bu güncellemenin ‘Bulunmayan ilaç’ sorununa çare olmayacağını TEİS olarak kamuoyuna açıklamıştık. Maalesef bu öngörümüzde haklı çıktık. Avro kuru güncellemesinden önce yok olan ilaçlar hala bulunmuyor. Özellikle çocuk antibiyotikleri, ateş düşürücü şuruplar, mevsimsel grip şurupları, öksürük şuruplarında sorun artarak devam ediyor. Ecza depolarından nöbetçi eczanelere bile günlük 1-2 kutu tevzi gönderiliyor. Hastalar sorun çözüldü zannedip eczacılara sözlü ve fiziki şiddet uyguluyor. Sorun yok diyerek sorun çözülemez!” dedi. 

“MESLEKTAŞIMIZA YAPILAN SALDIRININ VEBALİ SORUNU ÇÖZEMEYENLERİN BOYNUNDADIR”

“Biz demiştik demek istemiyoruz lakin eczanelerimiz perişan, ilaç hizmeti veremiyoruz” diyen Saydan konuşmasında şunlara yer verdi: “Eczane eczacıları olarak tek bir kuruş ekstra nöbet ücreti almadan, her türlü masraf kendilerine ait olarak ve de nöbet ertesi izni olmadan hizmete devam eden bir mesleğin mensuplarıyız. Bizim bu fedakâr çalışmamıza karşılık ilacın bulunmamasını “nöbetçi eczane sayısının” azlığına bağlayan sorumluları hayretle karşılıyoruz. Hasta vatandaşlarımız bulamadıkları her 3 ilaçtan birisi için diğer nöbetçinin hasta kuyruğuna girmektedir. Bulunmayan ilaç o nöbetçi eczanede de bulunmadığı için hastalar diğer nöbetçiye gitmekte bu fasit daire sabaha kadar sürmektedir. Sırf bu sorun yüzünden Eskişehir’de bir nöbetçi meslektaşımız hasta yakını tarafından fiziki saldırıya uğramış durumdadır. Meslektaşımıza yapılan bu menfur saldırının vebali ise sorunu çözemeyenlerin boynundadır. İlaç kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini söylemiştik. Sebepleri malum olan sorunu çözülecekmiş gibi göstermenin ne vatandaşa ne de eczacılara bir faydası bulunmamaktadır.”

“İLACIN BULUNABİLİR VE ULAŞILABİLİR OLMASI ÖNEMLİDİR”

Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde ilaç üretiminde kullanılan etken maddelerin yüzde 98’i yurtdışından gelmektedir. 19,86 liraya alınan bir hammadde ile ilaç üretilip 10,76 liraya piyasaya verilmesini beklemek ancak safiyane bir hayal olabilir. Diğer taraftan hangi firma ithal ilaçları yurtdışında 19,86 liraya alınan bir ilacı bizim ülkemizde 10,76 liraya piyasaya sürer ve bulunmasını sağlar?”

İlaçların bulunamıyor olması insan ve toplum sağlığı için ciddi bir sorun halini almış durumda. Dünyanın en büyük hastanelerini kurup, en iyi doktorları yetiştirseniz, en iyi tetkikleri yapsanız, en doğru teşhisleri koysanız bile tedavi için kullanacağınız ilaç yoksa bütün bu artı değerler sıfırlanır, hiçbir işe yaramaz. Ülkemiz maalesef bu durumu yaşamakta ve biz eczane eczacıları ilaç hizmeti vermek istediğimiz için de imdat çığlığımızın artık duyulmasını istiyoruz.

İlacın bulunabilir ve ulaşılabilir olması önemlidir. Çünkü bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. Nerede ise bütün ilaçlarda sıkıntı mevcut ya çok az üretiliyor yahut hiç üretilmiyor. Açıkçası eski SSK günlerine dönmekten korkuyoruz. Bu yüzden yetkililerin ilaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmeleri bir an önce yapmasını talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim