Akademisyenler Birliği Derneği ve Gazi Üniversitesi ortaklığında hazırlanan "İşgücü-Yönetim Ortaklığı Yoluyla Emniyet ve Güvenliğin Arttırılması" projesinin kapanış konferansı gerçekleştirildi. Akademisyeneler Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Şahin yaptığı konuşmada Türkiye’de 2002-2015 yılları arasında toplam 124 bin 288 iş kazasının yaşandığını ve 14 yılda bin 399 maden çalışanının hayatını kaybettiğini ifade etti. Şahin, “Muhakkak ki Türkiye iş güvenliği konusunda düne göre iyi bir noktada fakat kaza sayıları bize gösteriyor ki hala bu noktada yapacak çok şey var” dedi.

Akademisyeneler Birliği Derneği'nin koordinatörlüğü ile Gazi Üniversitesi iş birliğinde yürütülen ve 6 milyon euro hibe desteği sağlanan “İşgücü-Yönetim Ortaklığı Yoluyla Emniyet ve Güvenliğin Arttırılması (İncreasing Safety and Security through Labour-Management Partnership)” projesinin kapanış konferansı Ankara'da bir otelde gerçekleştirildi. Konferansta proje süresince elde edilen çıktılar, madenlerde proaktif önlemler, sektör sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Yaklaşık 18 ay süren proje süresince, madencilik sektöründeki şu zamana kadar yaşanan işçi kaybına yönelik farkındalık arttırmak, iş gücü emniyeti, maden işçisinin sürdürülebilir refah düzeyi ve güvenliğinin arttırılması hedeflendi. Programda 18 ay boyunca yapılan çalışmaları anlatan 3 adet kısa film gösterisi yapıldı.

Programa, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yüksel Gelişli, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Muhittin Bilge ve yanı sıra çok sayıda akademisyen ve sektör temsilcisi de katıldı.

“2021 YILINDA 75 KİŞİNİN MADEN KAZALARINDA HAYATINI KAYBETTİ”

Akademisyeneler Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Şahin, Türkiye’de 2021 yılında toplam 75 kişinin maden kazalarında hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Bu rakamı dikkate alırsak 41 kayıp ve 41 kaybın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olacağız. Umudumuz o ki yaşadığımız acılar son bulur ve milletimiz yaşadığımız felaketlerden dolayı göz yaşı dökmez. Kapanışını yaptığımız proje de bunlara hizmet etmeyi amaçlıyor” dedi.

Şahin, İşgücü-Yönetim Ortaklığı Yoluyla Emniyet ve Güvenliğin Arttırılması projesinin odak noktasının Türkiye’de iş kazalarının en fazla yaşandığı sektörün maden ve taş ocakçılığı sektörü olduğunu söyledi. Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda madencilik sektöründe irili ufaklı 11 bin iş kazasının yaşanmış olduğunu ifade eden Şahin şunlara değindi: “11 bin iş kazası çok büyük bir rakam. Madencilik sektöründe 2002-2015 yılları arasında toplam 124 bin 288 iş kazası olmuş ve 14 yılda bin 399 maden çalışanı hayatını kaybetmiş. Kayıt dışı çalışmadan dolayı iş kazalarının gerçek sayısı tespit edilemediğinden rakamların daha da büyük olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu yıllarda yaşanan iş kazalarının yüzde 9’u, iş kazası sonucunu bildirenin yüzde 8,5’i, madencilik ve madencilik sektöründe meydana gelmiştir. Aynı zamanda bu kazaların yüzde 90 civarı kömür madenciliğinde gerçekleşmiştir. Muhakkak ki Türkiye iş güvenliği konusunda düne göre iyi bir noktada fakat kaza sayıları bize gösteriyor ki hala bu noktada yapacak çok şey var.”

“PROJE İLE FARKINDALIĞI ARTIRMAK İSTEDİK”

Projenin madenlerde iş güvenliğinde yapılması gerekenlere mütevazi bir katkı sunmayı hedeflediğini belirten Şahin, “Az önce verdiğim rakamlar iş güvenliğine özel bir önem atfetmemizi gösteriyor. 18 aylık proje faaliyetlerinde millet olarak büyük acılar çektiğimiz maden kazalarına dikkat çekmek ve iş güvenliği konusunda farkındalık yaratmaya çalıştık. Bu kapsamda eğitimler yaptık, ziyaretler gerçekleştirdik, özellikle sosyal medyada yoğun bir farkındalık çalışması yürüttük. Farkındalık yaratma çalışmaları proje nihayetlendikten sonra da devam edecek. Proje boyunca ortaya koyduğumuz faaliyetler sırasında madenci dostlarımızdan gelen talepler de projeyi şekillendirdi diyebiliriz. Örneğin maden mühendisleri ile birlikte gerçekleştirdiğimiz havalandırma eğitimlerini söyleyebilirim. Bu süreçte Zonguldak’ta madenci dostlarımızdan çok önemli destekler gördük, bu ise motivasyonumuzu artıran bir unsurdu. İşgücü-Yönetim Ortaklığı Yoluyla Emniyet ve Güvenliğin Arttırılması projesi derneğimizin çalışma hayatına yönelik gerçekleştirdiği değerli projelerden biridir. Proje maden çalışanlarımızın daha güvenli şartlarda çalışabileceklerine yönelik farkındalığı artıracak eğitim çalışmalarını kapsıyordu” dedi.

“GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖNEMLİ PARTNERLERİMİZDEN”

Akademisyenler Birliği Derneği olarak yüksek öğretimden sivil topluma merkezi finans projelerden birçok projeye kadar yürütücü olarak yer aldıklarına vurgu yapan Şahin şunlara değindi: “Bugün ise bu projelerden birinin kapanışını yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde sivil toplum yüksek öğretim iş birliğine örnek teşkil edecek bir projenin kapanışını yine yapmıştık, yani yoğun bir proje faaliyetlerinin içerisindeyiz. Bu noktada projemize destek sunan isimlere özellikle Gazi Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Gazi Üniversitesi dernek olarak gerçekleştirdiğimiz projelerin en önemli partnerlerinden biri. Bunun yanı sıra projemize destek veren Türkiye Taş Kömürü İşletmelerine de teşekkürlerimi iletiyorum. Özetle proje çalışması boyunca işçisinden patronuna projemize destek evren madencilik sektörüne, faaliyetlerimize ev sahipliği yapan Zonguldak’a huzurunuzda teşekkürlerimi sunuyorum.”

(Eyüp SARİ)

Editör: TE Bilisim