Ankara'da hüküm süren kötü hava koşulları hastalıkları da beraberinde getiriyor. Dikkat edilmesi gereken hastalıklardan biri de yüz felci. İklimle ilgili faktörlerin kolaylaştırıcı etmenler olabileceğini söyleyen Ankara Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Öztürk Yavuz "Soğuk ve rüzgarlı günlerde atkı ve şapka giyilmesi gerekir" diyor.
Gazetemize konuşan Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Öztürk Yavuz, " Soğuk havanın artmasıyla birlikte hastalıklar da çok daha fazla görülüyor. Bunlardan biri de özellikle soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken yüz felci. Yüz kaslarını kontrol eden sinirin bir tür hastalığı olan yüz felci, her yaşta ve her cinsiyette görülebilir " dedi.
BELİRTİLER 2-3 GÜN İÇİNDE YERLEŞİR
Yüz sinirinin kafatası kemiğinden geçtiği bölgede iken şişmesi ya da enflamasyonu sonucu oluştuğunu belirten Yavuz yüz felci ile ilgili şu bilgileri paylaştı: Bazı enfeksiyonlar, romatolojik hastalıklar da buna neden olabilir. İklimle ilgili faktörlerin (sıcaklık, nem, atmosfer basıncı) kolaylaştırıcı etmenler olabileceğini söyleyen Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Öztürk Yavuz “Belirtiler 2-3 gün içinde yerleşir. Hafif ya da şiddetli olabilir. Yüzün tek tarafında görülür. Bu nedenle soğuk ve rüzgarlı günlerde atkı ve şapka giyilmesi gerekir. Ayrıca araba kullanırken camın açık olması, soğuk havalarda cam açık uyumak da yüz felci riskini artırabilir” diyor.
YÜZ FELCİ BELİRTİLERİ
Yüz felcinin belirtileri konusunda da vatandaşları uyaran Yavuz, "Bir gözü kapatamama, yeme içme sırasında zorluk, yiyeceklerin ağız kenarından dökülmesi, gülümserken, yüz mimik hareketlerinde zorlanma, ıslık çalamama, gözlerde kuruma, batma, tat duyusunda azalma, araba kullanırken camı kapalı tutun, hava basıncı, nem ve sıcaklık gibi faktörler cilt, kan damarları, sinirler, kıkırdak ve kemik dokulara etki eder. Yüz felcinde etkin faktörün ise soğuk havaya bağlı yüz sinirini besleyen damarların daralması olduğu düşünülür. Ne yazık ki bu henüz yüzde yüz kanıtlanabilmiş değildir. Ancak yüz felcinden korunmada gerek yüz bölgesinin gerekse yüz sinirinin geçtiği bölge olan basımızın kulak arkası bölgesinin soğuğa maruz kalmaması işe yarayabilir. Bu nedenle soğuk ve rüzgarlı günlerde atkı ve şapka giyilmesi gerekir. Ayrıca araba kullanırken camın açık olması, soğuk havalarda cam açık uyumak da yüz felci riskini artırabilir. Tedavi için ise bir nöroloji uzmanına başvurmalıdır. Doktorunuz yüz sinirindeki ödemi gidermeye yönelik kortizon tedavisi, göz kuruluğu için suni gözyaşı tedavisi ve gerekirse ağrı kesici tedavi düzenleyecektir."
(Serkan DEMİRTAŞ)
Editör: TE Bilisim