1980 sonrası Yeni Dünya Düzeni diye sunulan neoliberal sistemle anormalleştirilen dünyada, ne yazık ki Türkiye de bu anormallikten nasibini alıyor.

ABD’nin dünya ülkelerini ekonomik anlamda sömürmek için kurduğu Yeni Dünya Düzeni, siyasetin zeminini kültürel kimliklerin din, mezhep ve etnik ayrışmalar üzerine konumlandırmayı hedefliyordu. İnsanlar, inançları ve etnik kimlikleri temelinde ayrışsın, kutuplaşsın ve kavga etsinler, anlaşılır deyimiyle birbirlerini kırsınlar. Böylece sömürüldüklerinin farkına varmasınlar. Kısaca dünyanın demografik yapısı değişsin, yer altı zenginliklerinin sahipleri el değiştirsin, kaos, adaletsizlik, itaatsizlik yaygınlaşsın. Din istismarı, hak istismarı, çocuk istismarı, kara para, terör, suç, basın başta olmak üzere özgürlüklerin kısıtlanması… Daha birçok kavramla ifade edeceğimiz karanlık günlerin,  toplumlar için sıradanlaşması, terörün olağanlaşması, uyuşturucu kullanımının sıradanlaşması, başkasının hakkını gasp etmenin olağanlaşması ve daha bir sürü “normal” gösterilen “Bizans Oyunları”.

Dünyanın ve ülkemizin geldiği bu süreçte her gün “normal” bir haber almamız “normalleşti.”

  • - Demokrasi rafa kaldırıldı.
  • - Can güvenliği hiçe sayıldı.
  • - Çocukların savaşta ölmeleri normalleşti
  • - Göçmenlerin derin sularda boğulmaları sıradanlaştı.
  • - Orta Doğu’da günde ortalama 50 ile 100 insanın bombalı saldırıda ölmesi olağanlaştı.
  • - DAEŞ, PKK ve YPG’nin işgal ettikleri bölgelerde insan kırımı hatta soy kırımı yapmaları önemsizleşti.
  • - ABD ve AB’nin tıpkı “İran-Irak savaşı, Körfez Savaşı,  Irak’ın İşgali ve Suriye Savaşı”nda yaptığı gibi “Batı kutuplu” medya ile bazı ülkeler ve liderleri “kara listeye” alındı.
  • - Küresel ekonomi, küresel ısınma, küresel terör, küresel medya, küresel savaş yaygınlaştı.

“Küresel terör” kavramı ilk defa 11 Eylül’de ABD İkiz Kulelerine yapılan saldırı sonrası gündeme geldi. “Din” ve terör” algısının bir araya getirildiği bu kavramı karşılayan “küresel terör” kavramı,  uluslar arası terörün bir ifadesi idi. Küresel terörü yaratan Batılı ülkeler, “ küresel terör” kavramını da yarattılar.

Bölgemizde stratejik önemi olan ülkelerin kaygan zeminlere terk edildiği günümüzde, ülkeleri ve toplumlarını kaosa sürükleyecek senaryolar devreye konuluyor bir bir.

Editör: TE Bilisim