Yakın zamanda Bakanlık tarafından tüm valiliklere gönderilen "Koronavirüs Tedbirleri" konulu ek genelgeyle tüm illerde, vatandaşların yoğun bulunduğu, valilik ve kaymakamlıklarca duyurulan cadde ve sokaklar ile özellikle trafiğe kapalı olan bölgeler, ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlara sigara içme yasağı getirildi.
Yayımlanan Genelgede, Kovid-19 salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu risk hatırlatıldı.
Dünyaca zor günlerden geçiyoruz ve virüs hızla tüm dünyada yayılıyor. Sanıyorum ki aşı bulunana kadar da böyle devam edecek. Tabi önemli olan da o vakte kadar virüsü olabildiğince en az hasarla atlatabilmek. Bu anlamda alınan önlemler takdire şayan doğrusu.
Sigara zaten özellikle içmeyenler tarafından sıklıkla eleştiriliyor. Hele sigara kullanmıyorsanız ve sokakta yürürken birisi yüzünüze sigaranın dumanını üflüyorsa sabırla sınandığınız zamandır. İşte bu yüzden bu yasak çok manidar.
Bu konuya girmişken biraz Yeşilay’ı konuşmak iyi olacaktır.
5 Mart Yeşilay’ın kuruluş tarihi. 1920’de kurulan Yeşilay, 1934 yılında kamuya yararlı dernek statüsünü almış bir sivil toplum kuruluşu…
Yeşilay iyi ki kurulmuş dediğimiz sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. Birçok topluma yararlı kuruluşlar var ama bence Yeşilay önemli isimler arasında yer alıyor.
Çünkü bağımlılık modern çağın belki de ne önemli tehlikeleri arasındaki yerini koruyor. İnternet çağında olmamızın yanında gençlerin de interneti en çok kullanan kesim olduğunu düşünürsek bağımlılık yaratacak ürünlere de ulaşmaları çok daha kolay oluyor.
Yeşilay kuruluşundan bu güne bağımlılık türlerine yeni türleri ekleyen, çağın gerekliliklerine göre kendisini güncellemeyi de bilen bir kuruluş.
Tüzüğünde de bu zaten yer alıyor…
Bunlar neler mesela?
Alkolden sigaraya, uyuşturucu maddeden kumara kadar birçok bağımlılıkla mücadele ediyor.
Yakın tarihte ise birçoğumuzun malumu olan teknoloji bağımlılığı da artık Yeşilay’ın çalışma alanları arasında yer alıyor.
Teknoloji bağımlılığı çağımızın belki de en büyük bağımlılıkları arasında yer alıyor ve daha detaylıca üzerine konuşulması gereken bir konu.
Yeşilay’ın kuruluş yıldönümü vesilesiyle tarihine kısaca bakmak gerekirse o da şöyle:
“Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek amacıyla dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin’in izniyle 5 Mart 1920’de İstanbul’da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur. Yeşilay’ın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır.
"Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.”
Yeşilay Türkiye’nin en eski sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. Çalışmaları da gayet verimli. Umuyoruz ki bu şekilde de devam eder…

Editör: TE Bilisim