Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) ülkeleri ve Gökyay Vakfı’nın iş birliği ile Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde satranç turnuvası düzenlenecek. Türkiye Satranç Federasyonu’nun desteği ile 1-2 Ekim’de gerçekleşecek turnuva öncesi SICA ülkelerinin büyükelçileri ve Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay bir araya geldi. SICA ülkeleri ile Türkiye’nin iş birliğinin devam edeceğini ifade eden büyükelçiler, Başkentlileri satranç turnuvasına davet etti.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde 1-2 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Satranç Turnuvası’nın öncesinde Dominik Büyükelçisi Elvis Antonio Alam Lora, El Salvador Büyükelçisi Hector Enrique Jaime Calderon, Guetemala Büyükelçisi Jairo David Estrada Barrios, Panama Büyükelçisi Mariela Sagel, Kosta Rika Büyükelçisi Gustavo Campos Fallas, Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay ve Türkiye Satranç Federasyonu Genel Sekreteri Mehmet Sedat Fırat basın mensupları ile bir araya geldi.

“TÜRKİYE’YE YATIRIMLAR YAPMAYI İSTERİZ”

Dominik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Elvis Alam Lora, Gökyay Vakfı’na teşekkür ederek şunları söyledi: “Bu güzel kurumun kültürümüzü tanıtmamız açısından bize şans vermesi çok önemli ve bu şanstan dolayı kendilerine çok teşekkür ederiz. SICA ülkelerini bir araya getiren Gustavo Campos Fallas büyükelçimize de teşekkürlerimi savunuyorum. Etkinlik vasıtası ile Akın Gökyay gibi güzel insanlarla tanıştık. Türkiye Satranç Federasyonu ile olan bu ilişkiyi sizin sayenizde kurduğumuz için çok memnunuz. Başkent Kültür yolu Festivali’nde bu beş ülkenin de birlikte çalışma ve iş birliği içerisinde olması çok değerli, kıymetli. Gökyay Vakfı ve Türkiye Satranç Federasyonu’nun destekleri çok kıymetli. İki gün sürecek bu etkinlik 1 Ekim’de saat 11.30’da başlayacak. SICA’ya üye ülkelerin diplomatları ve büyükelçileri bu organizasyona katılacak, gözlemci ülkelerin de katılmasını bekliyoruz. Şunu da söylemek gerekir ki SICA, Orta Amerika ülkelerini bir araya getiren ve onların entegrasyonunu, birlikte çalışma potansiyellerini oluşturan ve sekiz ülkenin katılımı ile oluşan bir sistemdir. Temel görevi ise ülkelerimizin bir arada durması ve entegrasyonu sağlamaktır.

SICA olarak Türkiye’de yatırım yapmayı düşündüklerini de ifade eden büyükelçi, “Türkiye’ye yatırımlar yapmayı isteriz. Bu mümkün, neden olmasın? Türkiye’nin yatırımları bizim bölgemizde var. Mesela Survivor burada çok fazla izlenen bir TV programı. Dominik Cumhuriyeti’nde çekiliyor ve SICA üyesi bir ülke” dedi.

“EĞİTİM ALANINDA DA İŞ BİRLİĞİ DEVAM EDİYOR”

Panama Ankara büyükelçisi Mariela Sagel ise şunları söyledi: “Türkiye zaten SICA’da gözlemci ülke konumunda. Her şeyden önemlisi SICA ülkelerinde yaşanan sel, fırtına gibi doğal afetler de Türkiye bize çok yardımcı oldu. Türkiye’nin yardımını çok gördük.”

Dominik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Elvis Alam Lora, kültürel iş birliğinin yanında eğitim alanında da Türkiye ile iş birliği düşündüklerini söyleyerek, “Türkiye’nin önde gelen üniversiteleriyle bölgenin önde gelen üniversiteleri arasında eğitim mutabakatları ve birbirlerini tanıma işlemleri sürüyor. Şimdiye kadar başarılı bir şekilde devam eti ve bu konuda iş birliğimiz var. SICA üyesi ülkelerinden gelen öğrenciler Türkiye’de eğitim aldıktan sonra Türkçeyi öğreniyorlar. Hatta aramızdan iki tanesi diplomat olacak kişiler ve Türkçe öğrenerek geldiler” dedi.

Panama Ankara büyükelçisi Mariela Sagel Türk öğrencilerin de SICA üyesi ülkelerde eğitim gördüklerini belirterek, “Panama Üniversitesi bünyesinde Türk öğrencileri için bir koordinasyon grubu var ve Türk öğrencileri orada ağırlıyorlar” dedi.

“SATRANCIN ÜLKELERİ BİR ARAYA GETİRME POTANSİYELİ YÜKSEK””

SICA ülkelerinin satrancı neden tercih ettiklerine ilişkin ise Dominik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Elvis Alam Lora, “Satranç bütün ülkelerde, bütün halkların tanıdığı bir oyun. Dolayısıyla hepimizi bir araya getirme potansiyeli çok yüksek. Bu fikir de bu yüzden ortaya çıktı” dedi.

Satrancın tüm kültürleri kapsadığına değinen Akın Gökyay, “Satranç dünyanın her yerinde yaygın bir spor. İnsanlar arasında karşılıklı anlayışı, dünya barışını, diğer ülkelerin kültürlerini anlamayı ve diğer ülkelerin lisanlarına bakmayı, onların önemli olaylarını öğrenmeyi hedefleyen bir enstrüman. O yüzden satranç üzerinde duruldu. İlk fikir Kosta Rika Büyükelçisi Gustavo Campos Fallas tarafından ortaya atıldı” ifadelerini kullandı.

Kosta Rika Ankara Büyükelçisi Gustavo Campos Fallas, “Satranç ile aslında fiziken çok uzak ama aslında hiç uzak olmayan ülkeler olduğumuzu göstermek adına satrancı tercih etti” diye konuştu.

Yapılacak satranç turnuvasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Satranç Federasyonu Genel Sekreteri Mehmet Sedat Fırat şunları söyledi: “Biz bu toplantı öncesi sayın büyükelçilerimizle tanışmak adına birkaç kez daha toplantı yaptık. Toplantılar sonrasında fark ettik ki bütün ölçüler çok önem gösteriyor ve hazırlıklar da bu çerçevede yapıldı. Satranç son zamanlarda ülkemizde çok hızlı bir yükseliş göstermeye başladı. Türkiye Satranç Federasyonu Türkiye’de lisanssız sporcu sayısı noktasında en çok sporcuya sahip olma konusunda birinci.”

Etkinliğin mottosunun ‘Satranç tüm kültürleri kapsar’ olduğunu belirten Fırat, “Zaten tüm dünya geneline baktığınız zaman ortak bir dil olması hasebiyle birleştirme potansiyeli yüksek olan bir motto. Şu da var ki uluslararası organizasyonlarda Latin Amerika’dan gelen sporcularla da beraber oluyoruz. Hepsiyle çok güzel ilişkilerimiz ve dostluklarımız oluyor. Umarım program sonrasında da ülkelerimiz arasında güzel işbirlikler olur ve büyük turnuvalara ev sahipliği yaparız. Onları Türkiye’ye davet ederiz” diye konuştu.

Açıklamaların ardından cezaevinde mahkumların yaptığı bir satranç takımı Gökyay Vakfı’na hediye edildi.

(Gülay ATAR)

Editör: TE Bilisim