Okul servislerinde yaklaşık 85 bin kadar servisçiyi ilgilendiren yeni bir düzenleme yayınlandı. Okul servislerine yönelik güvenlik önlemleri bir süredir tartışma konusuydu. Tartışmalar ise 2017 yılında İzmir’de 3 yaşındaki bir çocuğun serviste unutulması ve havasızlıktan yaşamını yitirmesiyle başlamıştı.

Olayın ardından İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile Bakanlığı bir araya gelerek yeni bir düzenleme yayınlamıştı. Düzenleme ile okul servislerine bazı zorunluluklar getirilmişti. Buna göre okul servislerinde araç içi kamera, koltuk sensörü ve üç nokta emniyet kemeri zorunlu olacaktı. Ancak bu düzenleme daha sonra ertelendi.

Bugüne kadar da ertelenerek devam etti. Son olarak da 2018 model öncesi araçlar için bu muafiyet kaldırılmıştı. Servis işletmecileri, ekonomik koşulları gerekçe gösteriyordu. Ancak geçtiğimiz yıl Eğitim-Sen düzenlemeyi yargıya götürdü ve Danıştay, 2018 model öncesi araçlar için muafiyeti kaldıran düzenlemeyi iptal etti.

Böylece bu yıl dört yaşından büyük araçlar için de bu zorunluluklar geçerli olacaktı. Ancak dün Resmi Gazete’de yeni bir düzenleme yayınlandı. Buna göre, dört yaşından büyük araçlara en az iki yıl daha süre tanındı. Böylece yaklaşık 100 bin araç yeni gereklilikleri karşılamadan trafiğe çıkabilecek.

Eğitim-Sen ve veliler karara tepki gösteriyor. Düzenleme ile çocukların yine güvensiz şekilde taşınacağını savunuyor.

Servis işletmecileri ise aynı görüşte değil. Düzenlemenin servisçilere getireceği mali yükün yanı sıra güvenlik sorunu yaratacağını savunuyor. Servisçilere göre 2018 model öncesi araçlara, koltuk sensörü takılması yangın riski doğurur. Servisçiler, yaşanan sıkıntıların yalnızca korsan araçlarda ortaya çıktığını dile getiriyor.

Yeni düzenleme de tartışmalı. Henüz bu konuya net bir çözüm bulunduğunu söyleyemeyiz. Yine erteleme ve öteleme yoluna gidilmiş oldu. En az iki yıl daha bu konu gündeme gelmeyecek ancak servislerde olası yaşanacak güvenlik sorunu bu konuyu yine gündeme getirir ve tartışma konusu olur.

Editör: TE Bilisim