Korona virüs tüm dünyayı derinden etkileyeme devam ediyorken Ankara’da servisçi esnafı kontak kapatma noktasına geldi. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı gazetemize açıklamalarda bulunarak servisçilerin zor durumda olduğunu ifade etti. Acil eylem planına ihtiyaç duyduklarını belirten Elmadağlı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a da desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Ankara’da 7 bin 300 adet C plakalı servis aracının olduğunu belirten Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı, yaklaşık 3 bin servis işletmecisinin Mart ayından bu yana çok mağdur olduklarını ifade etti. 2021 yılı Eylül ayına kadar okullarda yaşanan belirsizlikten dolayı kendi durumlarının da belirsiz olduğunu söyleyen Elmadağlı, kendileri için çözüm önerilerine ihtiyaçları olduğuna dikkat çekti.

“3 BİN ARAÇ SAHİBİ MAĞDURİYET YAŞIYOR”

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tunçay Elmadağlı, Mart ayından bu yana özellikle okul servisi taşımacılığı yapan yaklaşık bin 500 aracın evlerinin önünde yattığını ifade etti. Bunun yanı sıra sadece personel servisi yapan bin 500 civarında aracın da para alamayan,  sadece şoförün maaşını karşılayan araçlar olduğunu söyleyen Elmadağlı, yaklaşık 3 bin aracın mağduriyet yaşadığına dikkat çekti.

Bu süreç içerisinde devletin verdiği 25 bin liralık krediyi aldıklarını ve kullandıklarını belirten Elmadağlı, “İlk etapta aldığımız kredilerimiz faizsiz bir şekilde ertelendi. Akabinde Temmuz, Ağustos ayında ödemesi olan kredilerimiz ise 1 Ekim’de başlamak üzere düşük faizli olarak tekrardan ertelendi. Şuanda bu kredileri ödemeye başladık ama özellikle 3 bin aracımızın çekmiş olduğu kredilerden dolayı büyük sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

“HİBE YARDIMINDA ÖZELLİKLE ÇOK MAĞDUR OLAN ÜYELERİMİZE DESTEK SAĞLANMALI”

Önceliklerinin korona virüsün bitmesi olduğunu belirten Elmadağlı, devlet tarafından destek amaçlı sunulan kredilerin ödemesinin biran önce ertelenmesini istediklerine vurgu yaptı.

Elmadağlı, yakın zamanda Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan esnafa bin TL hibe desteğine ilişkin konuşarak şunları aktardı: “Sayın Cumhurbaşkanımız esnaf için bin TL tutarında hibe desteğinde bulunacağını söyledi. Servisçiler esnafı olarak bizler de bundan yararlanmak istiyoruz. 400 bin esnafın bu hibeden yararlanacağından bahsediliyor fakat bu kişilerin içeresinde kimlerin yer alacağı belli değil. Bu sayının içerisinde mutlaka şuan da çalışmayan, boşta duran araçlarımızın şoförlerinin yararlanmasını kesinlikle istiyoruz.”

Ankara’da 7 bin 300 adet C plakalı servis aracının olduğunu belirten Elmadağlı, “7 bin 300 servis aracının içerisinde çok mağdur olan yaklaşık 3 bin üyemiz bulunuyor. Biz ise verilecek olan hibe yardımında özellikle çok mağdur olan üyelerimize destek sağlanmasını talep ediyoruz.” dedi.

Şuan iş yapan bir sektöre yardım yapmanın çok da mantıklı olmadığına dikkat çeken Elmadağlı, “Onlara yardım yapmak yerine kantinci, kahveci, servisçi gibi tamamen mağduriyet yaşayan esnafımıza yardım yapılması daha yerinde olacaktır” diyerek servisçilerin hibe desteğine özellikle ihtiyaç duyduklarının altını çizdi.

“İLÇE BELEDİYELERİN DE DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, okulların kapanması nedeniyle iş kaybına uğrayan servisçi esnafına destek olmak amacıyla 28 servis aracını bir ay boyunca günlük 450 TL’den kiralamasına ilişkin de konuşan Elmadağlı şunları söyledi:

“Mansur Bey böyle bir duyuru yapınca bin 255 kişi tarafından müracaat oldu. Yapılan müracaatlar neticesinde de hepsinin hesabına 500 lira para yatırıldı. Bu az da olsa bir şekilde insanlarımızı mutlu etti, psikolojik olarak iyi geldi. Kimisine ilaç parası olurken, kimisinin çocuklarının bir parça da olsa masrafını karşıladı. Bunun dışında Mansur Bey, Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara yaptığı gıda yardımlarını hanelere ulaştırabilmek için üyelerimizin araçlarını kullanabileceklerini söyledi ve ilk etapta C plakalı 28 araba ile buna başlandı, bu 25 gün sürecek bir işti. Akabinde ise eğer uygun görülürse bu işin büyütüleceği ifade edildi. Şuan 28 arabalık işi biz 80 aracımıza dağıtmış bulunuyoruz. Amacımız ise faydalanacak araç sayımızı artırmak. Bu bir nebze de olsa esnafımızın cebine para koymuş olacak ve bu gelişme bizi çok mut etti diyebiliriz.”

İlçe belediyelerin de bu tür desteklerine açık olduklarına değinen Elmadağlı, “3, 5 arabalık bir iş bile olsa esnafımıza az da olsa çare olacağından dolayı ilçe belediyelerimizden de bu tür destekleri bekliyoruz. En azından kendi ilçelerinde evlerinin önünde yatan ve bir iş yapamayan araçlara bu şekilde destek olabileceklerini düşünüyoruz. Mansur Bey’in yaptığı işin büyümesini talep ediyoruz. Az da olsa araç sahiplerinin yüzleri biraz gülsün istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Şuana kadar ilçe belediyelerinden sadece Çankaya Belediyesi’nin kendi ilçesinde oturan servisçilerin listesini istediğini ve kendi ilçesi için destek sunabileceklerini ifade eden Elmadağlı, nasıl bir destek sunacaklarını henüz açıklamadıklarını belirtti.

“EYLÜL AYINA KADAR EĞİTİM ÖĞRETİM DEVAM ETMEYECEKMİŞ GİBİ GÖZÜKÜYOR”

Ara tatilden sonra okulların açılacağının belirtildiğini söyleyen Elmadağlı konuşmasında şunlara yer verdi:

“Bizim en büyük meselemiz Mart ayından bu yana okulların eğitime ara vermesi. Okullar eğitime ara verdiğinden dolayı servisçilerimiz büyük sıkıntılar yaşıyor. Dünya geneline bakıldığında yeni bir salgından bahsediliyor. İngiltere ile olan uçuşlar kapandı örneğin. Yani yarını kestirmek çok zor… Süreç bu şekilde devam ederse 2021 yılının Eylül ayına kadar eğitim öğretim devam etmeyecekmiş gibi gözüküyor.”

Tüm dünyada aşı çalışmalarının hızlandığına değinen Elmadağlı sözlerini şöyle sonlandırdı: “Umuyoruz ki virüs tamamen dünyada biter. Virüs bitince zaten okullar da eski haline dönecek ve biz servisçi esnafının da sorunu kalmayacaktır.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim