Haber: Kadir GÜRHAN

Ser Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi (SERKOP) önünde bir araya gelen servisçi esnafı, son dönemlerde akaryakıta gelen zamlarla birlikte kazançlarının akaryakıtı karşılayamaz hale geldiğini söyledi. Türkiye’nin hem bugününü hem de yarınını taşıdıklarını belirten servisçi esnafı, hükümete akaryakıttan ÖTV’nin alınmaması, faturalardan tevkifat uygulamasının alınmaması gibi taleplerinin karşılanması çağrısında bulundu. 

Servisçi esnafı adına açıklama yapan SERKOP Başkanı Halil İbrahim Seyfi tür şirketlerinin yüzde 50’lere varan komisyon ücreti aldığına dikkat çekti. Seyfi, “Tür şirketlerine alt yüklenici olarak hizmet verdik. Bir veli 400 TL servis ücreti ödediğinde, bu ücretten yaklaşık yüzde 40 veya 50’lere varan komisyon kesiyorlar. Bizim elimize geçen para dolayısıyla daha düşük oluyor. Onun için biz yakıtları karşılayamıyoruz. Biz taşıma kooperatifiyiz, tüm okulların ve devlet kuruluşlarının taşımasını kooperatiflere verseler ve devlet bir servise 100 TL veriyorsa, o 100 TL’nin hepsini esnaf alır. Yani esnaf yüzde 50’lere varan komisyonu vermez. Burada aracılar zenginleşiyor, taşıyıcılar yani bizler fakirleşiyoruz. Araçlarımız eskiyor değiştiremiyoruz. Bir de bu firmalar şunu da yapıyor; ihaleye girerken ihale bende kalsın diye beş yaş sınırlandırması getiriyorlar. Aracınız beş yaşında ise iş bulamıyor” diye konuştu. 

“SERVİSÇİ ESNAFI ÇALIŞARAK BATMAKTADIR”

Seyfi, “Bizler Ankara'da servis taşımacılığı yapan 7329 adet C plaka sahibi esnaflarız. Tüm Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle 2020 yılının Mart ayında Okullarda yüz yüze Eğitim ve Öğretime ara verilmiş, Devlet kurumlarında çalışan memurlar yarı zamanlı çalışmaya başlamış ve birçok çalışanlarda evlerinden işlerini yürütmüşlerdir. Okullarımızda öğrencilere, kurumlarda çalışan memur ve işçilere servis hizmeti veren esnaflarımız işlerini kaybetmek suretiyle maddi olarak sıkıntı çekmişlerdir. O dönemde Devletimiz bizlere nakdi yardım yaparak, kredi borçlarımızı öteleyerek bir nebzede olsa esnaflara yardımda bulunmuştu. Şu anki süreçte akaryakıt ve diğer giderlerimiz aşırı yükseldiğinden dolayı kazançlarımız akaryakıtı dahi karşılayamaz duruma gelmiştir. Ülkemiz genelinde servis taşımacılığı yaparak evini geçindirmeye çalışan esnaflar adeta çalışarak batmaktadırlar. Biz servis taşımacılığı yapan esnaflar, hükümetimizin daima yanında olmuş, Vatan ve Millet aşığı insanlarız. Bizler, Türkiye'mizin hem bu gününü, hem de yarınını taşıyan servisçi esnaflarız. Bizler, acilen hükümetimiz tarafından ihtiyaçlarımızın ve isteklerimizin yerine getirilmesini arzu ediyor ve istiyoruz” şeklinde konuştu. 

“ARACILAR ZENGİNLEŞİYOR, TAŞIYICILAR YANİ BİZLER FAKİRLEŞİYORUZ”

‘Tüm Kamu kurum ve kuruluşlarının, fabrikaların, okulların servis taşımacılığını tür şirketleri alıyor’ diyen Seyfi, tür şirketlerine alt yüklenici olarak hizmet verdiklerine vurgu yaptı. Seyfi, “Bir veli 400 TL servis ücreti ödediğinde, bu ücretten yaklaşık yüzde 40 veya 50’lere varan komisyon kesiyorlar. Bizim elimize geçen para dolayısıyla daha düşük oluyor. Onun için biz yakıtları karşılayamıyoruz. Biz taşıma kooperatifiyiz, tüm okulların ve devlet kuruluşlarının taşımasını kooperatiflere verseler ve devlet bir servise 100 TL veriyorsa, o 100 TL’nin hepsini esnaf alır. Yani esnaf yüzde 50’lere varan komisyonu vermez. Burada aracılar zenginleşiyor, taşıyıcılar yani bizler fakirleşiyoruz. Araçlarımız eskiyor değiştiremiyoruz. Bir de bu firmalar şunu da yapıyor; ihaleye girerken ihale bende kalsın diye beş yaş sınırlandırması getiriyorlar. Aracınız beş yaşında ise iş bulamıyor. Devlet izin vermiş ama bu kişiler ihaleye girdiklerinde yaşı kısıtladıkları için ben işsiz kalıyorum. Kasa değişikliğine gücüm de yetmiyor” ifadelerini kullandı. 

“TAŞIYICILARIN ALDIKLARI ÜCRETLER GİDERLERİ KARŞILAYAMIYOR”

Yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için devletin esnafın elinden tutması gerektiğine işaret eden Seyfi, “Devletin bireysel değil, bir araya gelip kooperatif kuranları dikkate alması ve muhatap kabul etmesi lazım. Devletimiz kurumlardan yaklaşık maliyeti çıkarsın, biz de bizim giderleri ortaya çıkaralım ve ortada buluşup el sıkışalım. Bu şekilde hem korsan taşımacılığı, hem de vergi kaybı önlenmiş olur. Hatta çalışanlar mutlu olur ve çalıştıranlarda kaliteli hizmet almış olur. Devletimizin yapacağı burada budur. Fakat firmalara ihale veriyorlar ne taşıyan memnun ne de taşınanlar. Şimdi ben taşıyıcıyım ve aldığım ücret giderlerimi karşılamadığı için ben mutsuzum. Bu da ister istemez yüzüme yansıyor, taşıdığım insanlar da yüzüme bakarak etkileniyorlar. Bunun ortadan kaldırılması için maliyetlerin çıkarılıp bizimle orta yolda buluşulması ve anlaşılması gerekir. Bu şekilde devlet de insanımız da kazanmış olur” dedi. 

SERVİSÇİ ESNAFININ HÜKÜMETTEN TALEPLERİ

1-Ticari araçların kullandığı akaryakıttan Ö.T.V’nin alınmaması.

2-Servis taşımacılığı yapan esnafların yıllık bilançosu 240.000 TL den az olanların vergiden muaf olması.

3-Aylık 25.000 TL tutarın altında kesilen faturalardan tevkifat uygulanmasının kaldırılması.

4-Vergi, S.G.K ve Kredi Kefalet kooperatiflerine ödenmesi gereken ve ödenemeyen taksitlerimizin faizsiz ötelenmesi.

5-Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında Servis araçlarına uygulanan yaş sınırlandırılmasının kaldırılarak, ilgili Bakanlıkların yayınladığı yönetmeliklerde belirtilen yaşlarla ilgili kriterlerin uygulanması.

Editör: TE Bilisim