Haber: Türkan Çatal Yıldız

Tıbbi cihaz üreticileri, kamu ve üniversite hastanelerinden aylardır tahsil edemedikleri alacakları için Ankara’da eylem yaptı. Ulus Meydanı Atatürk Anıtı önünde toplanan grubun adına konuşan Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, sektörün toplamda 6 milyar TL alacağının bulunduğunu söyledi.

Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu, kamu ve üniversite hastanelerinden tahsil edemedikleri alacakları için basın açıklaması yaptı. Açıklamayı TÜMDEF adına yapan Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, “Gelirlerinin tamamına yakınını kaybetme noktasına sürüklenmiş sektörümüz, üretim yapamaz, hammadde tedarik edemez ve ithalat gerçekleştiremez duruma gelmiştir” dedi. 

Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı

“TÜM OLUMSUZ ŞARTLARA RAĞMEN HİZMET SUNMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, tıbbi cihaz sektörünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da stratejik 5 sektörden biri olduğunu belirterek basın açıklamasında şunları söyledi: “Yurt içinde sağlığın tüm ihtiyaç alanlarına, aksaksız hizmet vererek ve tedarik sağlayarak, canla başla çalışırken, aynı zamanda yurtdışı pazarlarda da rekabet ederek ülkesine döviz ve yatırım kazandırmış ve kazandırmaya devam etmektedir. Türkiye’de iş dünyasında iş verenler olarak böylesine mağdur edilmiş ve eylem yapmaya mecbur bırakılmış tek sektör Tıbbi Cihaz sektörüdür” dedi. 

Covid-19 süresince tıbbi cihaz sektörünün tüm olumsuz şartlara rağmen hizmet sunmaya devam ettiğini belirten Delikanlı, “Alınan malzeme ve hizmet bedelleri, sözleşmede yer verilen sürede ödenmemiştir. Bu nedenle birçok meslektaşımız işyerlerini kaybetmiş ve intihar eden arkadaşlarımız olmuştur” dedi.

Sorunlarını çözmek için gitmedikleri makam, çalmadıkları kapı kalmadığına vurgu yapan Delikanlı, “Tıbbi cihaz camiasının sorunlarını medeni müzakere alanları olan masalarda çözmek için büyük gayretler gösterdik. Fakat görmeyen, anlamak istemeyen, umursamayan bir tavırla karşı karşıyayız. Sektörümüz devletine güvenmiş, malzeme vermiş, hizmet üretmiş ve sözleşme yapmış, bununla da yetinmemiş, almadığı fatura bedeli karşılığı, tüm vergilerini de devletine ödemiştir” diye konuştu. 

“6 MİLYAR TL KAMUDAN ALACAĞIMIZ VAR”

Tıbbi cihaz üreticilerinin kamudan vadesi geçmiş alacaklarının toplamının 6 Milyar TL olduğuna dikkat çeken Delikanlı hangi makul gerekçe ile ödemenin yapılmadığını sordu. Bu duyarsın davranışla sektörün çaresiz kaldığını söyleyen Delikanlı konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlki 2018, ikincisi 2020 olmak üzere iki defa ortalama yüzde 27 dayatma feragate zorlandı. Ancak feragat yapan şirketlere düzenli ödeme yapılacağı yönünde verilen söz tutulmadı, feragat yapan ve yapamayan hiçbir meslektaşımız ödeme alamamıştır.”

Kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinin 19 aydır alacaklarını tahsil edemediğini söyleyen Delikanlı şunları söyledi: “Gelirlerinin tamamına yakınını kaybetme noktasına sürüklenmiş sektörümüz, üretim yapamaz, hammadde tedarik edemez ve ithalat gerçekleştiremez duruma gelmiştir. Bugün buraya ülkemizin birçok yerinden işini, evini, çocuğunu, hastasını, sorumluluğunu erteleyerek gelmiş temsilcilerimiz gerçekten çaresiz bir noktaya sürüklenmiş durumda. Tedarik sağlama gücünden yoksun hale getirildik, bu yoksunluk tedarik zincirini olumsuz etkileyecektir.”

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen Delikanlı, 19 aydır ödenmeyen vadesi geçmiş 6 Milyar TL’nin acilen ödenmesi gerektiğini belirtti. Delikanlı tedarik zincirini sürdürebilmek için takatlerinin kalmadığını ifade ederek, bundan sonra tedarik zincirinde oluşacak aksamaların nedeninin de bahsi geçen Bakanlıklar olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim