Caddelerde, sokaklarda, kurumların birbirine haber vermeden hatta kaçak kazı yaptıkları bile malum. Bu da beraberinde bir sürü sorunları getiriyordu. Örneğin bir A kurumu, sokağınızda gelip kendi işi için rastgele bir kazı yapıyor, bu sırada mesela bir su borusunu patlatıp gidebiliyordu. Ya da elektrik hatlarını koparıp gidiyordu. Ya da kazdığı asfaltı düzeltmeden öylece bırakıp gidebiliyordu.

Şimdi Ankara’da bu tür uygulamaların bir nebze de önüne geçebilecek bir uygulama başlatılıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da bu uygulamayı tanıttı. Uygulamanın adı Şeffaf Ankara.

Uygulama tutar mı bilemeyiz ama detaylarına bakmakta fayda var.

Uygulama ile vatandaşlar kamusa hizmetlerde elde edilen verilere kolayca ulaşabilecek. Bir yandan da denetimin bir parçası olacak. En önemli düzenleme ise kazı çalışma noktaları ile ilgili. Yavaş, o kısmı şöyle anlatıyor:

“Ankara’da ASKİ, Başkent Elektrik, Başkent Doğalgaz, Türk Telekom, Vodafone, Superonline gibi 6-7 kuruluş sürekli kazı yapıyor. Bu kazıları kimin yaptığını kimse bilmiyor. Bunlar tabii belediyenin izni ile yapılıyor ama son zamanlarda aldığımız şikâyetlerin bir çoğunda ‘burada kazı var ve asfaltı dökülmedi’ deniliyor. Direkt belediye yapmıyor gibi anlaşılıyor. Ya da kaçak kazılardan bizim bilgimiz olmuyor. Uygulamada çalışan personele kadar görülebiliyor. Ne iş yaptığı, konumu her şeyiyle belli. Burada kendi sokağınızda kazıyı kimin yaptığını anlayabileceksiniz. Kendi konumunuzun da açık olması gerekiyor ki yakınınızda kim kazı yapıyor onu görebileceksiniz. Konumunuzu açtığınız zaman sizin sokağınızda bir görüntü gelmezse bilin ki kaçak kazıdır bunları bize bildirebileceksiniz. Kazı kapatılmadığı için kaza oluyor. Özellikle ASKİ ve diğer kazılarda toprak dökülüp dolgu yapıldıktan sonra iki-üç gün beklenmesi gerekiyor. İki-üç gün bekleniyor ama daha sonra da unutuyor kurumlar. ASKİ de buna dahil. Bu konularda da ihbar geldiği zaman işin bitim tarihi de orada yazılı kusurun kimde olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu da bizim daha hızlı ve titiz çalışmamızı sağlıyor.”

Bu uygulama ile bu tür mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Peki uygulama nasıl çalışacak. Belediyenin aktardığına göre şöyle:

“Şeffaf Ankara uygulamasına https://seffaf.ankara.bel.tr/ adresinden ulaşılabilecek. Uygulama, ABB’nin Başkent Mobil aplikasyonu üzerinden de kullanılabilecek. Kent genelindeki kazı çalışma noktaları, ulaşım biniş verileri, cadde-sokak yetki sınırları, diğer çalışma noktaları, sosyal yardımlar, Başkent 153’e gelen, bekleyen, tamamlanan başvuru sayıları, kent rehberi, baraj doluluk oranları, nüfus ve demografi bilgileri, hava durumu, canlı yayınlanan ihaleler, rapor ve veriler uygulamadan görülebilecek.”

Editör: TE Bilisim