Tüketici Hakları Derneği (THD), Mart ayı enflasyonuna ilişkin basın açıklaması yayımladı. Açıklamada özellikle gıda fiyatlarına dikkat çekilerek, sebze Türkiye’de bugüne kadar görülmedik şekilde rekor üstüne rekor kırıyor ifadelerine yer verildi. “SEBZEDEKİ YILLIK FİYAT ARTIŞI SON BİR YILLIK MAAŞ ARTIŞLARININ 5 KATI” Tüketici Hakları Derneği Mart ayı enflasyon değerlerine ilişkin basın açıklaması yayımladı. “Sebzede  enflasyon, Türkiye’de bugüne kadar görülmedik şekilde rekor üstüne rekor kırıyor” ifadelerine yer verilirken, TÜİK istatistiklerine göre Mart 2018 – Mart 2019 dönemine ilişkin 22 kalem sebzede son bir yıllık enflasyonun yüzde 102 olduğu ifade edildi. Sebze enflasyonunun, Ocak 2018 – Ocak 2019 döneminde yüzde 94,72, Şubat 2018 – Şubat 2019 döneminde ise yüzde 95,25 olduğunun ifade edildiği açıklamada, sebzede yıllık enflasyon artışının ne zamana kadar yükselmeye devam edeceğinin bilinmediğine dikkat çekildi. 2018 yılı Mart ayı ile 2019 yılı Mart ayının sebze fiyatlarının karşılaştırıldığı açıklamada son bir yıllık fiyat artış yüzdesine göre yüzde 222, 3497 ile kuru soğanın olduğu belirtildi. Kuru soğanı ise yüzde 182,4170’lik artış ile pırasa ve yüzde 158,9010’lik artış ile patates takip etti. TÜİK istatistiklerine göre, 22 kalemden oluşan sebzedeki ortalama yıllık fiyat artışı  (yıllık enflasyon) son bir yıllık maaş artışlarının 5 katı, yıllık enflasyonun ise 5,18 katı olduğu belirtilirken açıklama söyle devam etti: “Artık, yoksulun mutfağına yeterli sebze girmez oldu. Tüketiciler, yüksek sebze fiyatları karşısında gerçekten de çaresiz durumda görünüyorlar.” “YERLİ ÜRETİM VE KÜÇÜK ÇİFTÇİLER HER YÖNDEN DESTEKLENSİN” Tüketici Hakları Derneği, tüketiciler olarak, ülke yönetiminden ve belediyelerden bekledikleri acil çözüm önerileri olduğunu ifade ederek, önerilerini şu şekilde sıraladılar:

  • Tarımdaki olumsuz ve belirsiz gidişin nedeni olan yanlış tarım ve gıda politikaları ivedilikle terk edilerek, halk ve kırsal kalkınma için doğru tarım ve gıda politikaları uygulamaya konulsun.
  • Tarımsal üretim ve tüketim kooperatifçiliği ön plana alınsın ve desteklensin
  • Yerli üretim ve küçük çiftçiler her yönden desteklensin
  • Tarımsal KİT’ler ivedilikle kurulsun
  • Tarımsal ürünlerde aracılığa ve ithalata son verilsin
  • Kentlerde yaşayan tüketicilerin ucuz ve sağlıklı tarımsal ürünlere ve sebzeye erişimi için belediyeler küçük çiftçiler ile ilişkiye geçsin ve işbirliği yapsın.
(Eren GÜVENDİK)
Editör: TE Bilisim