Gelişen teknoloji ile birlikte günlük hayatımıza da birçok yenilikler giriyor. Scooter de onlardan bir tanesi oldu. Ancak her yenilik beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Örneğin bugün bisikletin en yaygın şekilde toplu taşıma aracı olarak kullanılan ülkelerden biri olan Hollanda bugünlere kolay gelmemişti. 

Hollanda’ya gittiğinizde trafikte otomobilden çok bisiklet görürsünüz. Hatta devasa bisiklet otoparkları sizi daha da şaşırtabilir. Trafikte aynı anda yüzlerce bisikletli olmasına karşın bir kaos ya da bir karışıklık görmezsiniz. Ancak dediğimiz gibi Hollanda bugünlere kolay gelmedi. Bisikletin ilk olarak kullanılmaya başladığı dönemlerde otomobillerin trafikteki üstünlüğüne karşı epey bir mücadele verilmişti. Kurallar da bu şekilde oluştu. 

Şimdi de scooter için benzer bir şeyi söyleyebiliriz. Yakın zamana kadar sayıları çok azdı bu yüzden sorun olmuyordu. Ancak şimdi kaldırımlara gelişi güzel bırakılan scooterların sayısı arttıkça sorun da oluşuyor. İşte bu noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi önemli bir adım atmış. 

İstanbul’da giderek yaygınlaşan ve parklanma konusunda büyük sorunlar oluşturan elektrikli scooter için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mikromobilite park alanları çalışması başlattı. Kadıköy'ün pilot bölge olarak seçildiği çalışmada, ilçeye 52 elektrikli scooter park alanı yapılacak. Proje Beşiktaş, Fatin, Şişli, Üsküdar, Bakırköy ve Beyoğlu gibi ilçelerde de hayata geçirilecek.

Park alanlarının belirlenmesi için İstanbul genelinde işletme yapan firmalardan elde edilen veriler analiz edildikten sonra en yoğun kullanım olan Kadıköy ilçesi pilot bölge seçildi. Yapılan çalışmalar sonucunda Kadıköy’de scooter kullanımının yoğunlaştığı 4 cadde pilot park alanları olarak tespit edildi. Proje elektrikli scooterların en yaygın kullanıldığı Beşiktaş, Fatin, Şişli, Üsküdar, Bakırköy ve Beyoğlu gibi ilçelerde de geliştirilerek hayata geçirilecek.

Bu konudaki sorunlar daha da büyümeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi gerçekten önemli bir adım atmış. Benzer sorunların yavaş yavaş Ankara’da da özellikle Çankaya bölgesinde, Çankaya’da da daha çok Kızılay civarında yaşandığını söyleyebiliriz. İş işten geçmeden Ankara’da da Büyükşehir Belediyesi’nin bu ve benzeri projeleri hayata geçirmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim