Gezen Adam Oto Ekspertiz Firması Ankara Şubesi işletmecisi Naime Akkaya birçok sektörü olumsuz etkileyen salgının kendilerini olumlu etkilediğine vurgu yaptı. İnsanların artık toplu taşıma kullanmak yerine elinde birikmiş parası ile araç almaya yöneldiğine dikkat çeken Akkaya, “Durum böyle olunca ikinci el araç piyasası sıkıştı. Araçların fiyatı şu an iki kat arttı. İnsanların alım gücü düştü ama ona rağmen salgının bulaşıcılığından korkan kişiler araç almaya devam ediyor. Bir de insanlar artık otomobili yatırım aracı olarak görüyorlar. Çünkü alınan araç bir ay sonra 10-15 bin koyuyor üzerine. Ellerindeki paranın değerinin kaybolmasını istemeyenler ise bu işe yönelmiş durumda” dedi.

Toplumun oto ekspertiz işinde çalışan bir kadına özellikle sosyal medya üzerinden ön yargılı yaklaştığını ifade eden Akkaya, insanların bire bir kendisini çıplak gözle gördükten sonra ön yargılarının kırıldığını söyledi. Müşterilerini kilometresi düşürülen araçlar konusunda uyaran Akkaya şunları söyledi: “Müşterilerin öncelikle ekspertiz firmasının kurumsal olmasına dikkat etmeleri gerekir. Ama kurumsal da olup franchise çok yaygın olduğu için usta çok önemli. Yani Ustası iyi olan bilinen yerlere araç gösterilmeli. Merdiven altına kesinlikle dikkat edilmeli.”

“OTO SANAYİDE ÇALIŞAN KADINA ÖN YARGILI YAKLAŞILIYOR”

Evli bir çocuk annesi olduğunu belirten Akkaya, Gezen Adam Oto Expertiz Ankara Şubesini işlettiğini söyledi. Akkaya, “Üç aydır bu şubeyi işletiyoruz. Ama sekiz yıldır Gezen Adam olarak aracı firmaydık. Artık kendi ekspertizimizi açıyoruz. Yani dolaylı olarak sekiz yıldır bu işin içerisindeyim. Oto sanayi de bir kadın gören müşteriler şaşırıyor. Bu duruma genelde ön yargı ile yaklaşıyorlar. Hoşuna giden müşterilerimiz de oluyor. Müşterilerimiz genellikle şehir dışından gelen müşteriler. Dışarı da genellikle resim çekiyorum. Resim çekerken, yanıma gelip ne yapıyorsun diyenler, bayandan usta mı olur diyenler oluyor. Aslında usta da değilim. İşletmeciyim resim çekiyorum. Bu durumlarla çok sık karşılaştığım oluyor. Bu işi internet tabanında da yürüttüğümüz için önyargının orada daha çok olduğunu söyleyebilirim. Bayan ne anlar bu işten diye yazan bile oluyor. Ama buraya pratikte gördüklerinde ön yargıları kırılıyor” diye konuştu.

“ARACIN BEYNİNDEN KİLOMETRE ÖLÇEN CİHAZLARIMIZ VAR”

Gelen müşterilerin genellikle kendilerine önerilerde bulunulmasını istediğini dile getiren Akkaya, “Müşterilerimiz kontrol ettiğiniz aracı alalım mı? Almayalım mı? Diye soruyorlar. Son zamanlarda ekspertiz kültürü çoğaldıkça müşteriler araçların özellikle airbag ve contalarında çok büyük sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Kilometre düşürmede çok büyük sıkıntılar var. Bizim aracın beyninden kilometre ölçen cihazlarımız var. Airbagleri söküp bakıyoruz. Genellikle 10 yaş ve altı arabalarının çoğuna bakıyoruz diyebilirim. Hatta yeni model araçlara bile bakıyoruz. Çünkü biz burada 2020 model aracın hata boya ve alttan vurarak airbag açtığını gördük. Müşteriye birçok konuda öneride bulunuyoruz. Özellikle airbag konusunda onları uyarıyoruz çünkü can güvenliği her şeyden çok önemli. Contayı öneriyoruz. Conta kaçağı dediğimiz işlem motor indirimine kadar gidebiliyor ve çok büyük masraflar çıkarabiliyor. Boya ve değişene çok takılmamaları gerektiğini öneriyoruz. Zaten piyasada araç yok. İnsanlar pek takılmıyor bu konuya” ifadelerini kullandı.

“ARAÇLARIN YÜZDE 15’İNİN KİLOMETRESİ İLE OYNANIYOR”

‘Buraya gelen araçların yüzde 10-15’inde kilometre düşürülmesiyle karşılaşıyoruz’ diyen Akkaya, “Bu rakam bile bizim için çok büyük bir rakam. Genellikle buraya gelmeden bir gün önce kilometreye müdahale ediliyor ve bu durum da HGS’de gözükmüyor. Fakat artık yeni nesil akıllı cihazlar elektrikli direksiyonun beyninden bile ölçebiliyor. Bunların hepsini silmeleri mümkün değil. Aracı 21 yerinden okuyan cihazlar var. Ne kadar sahtecilik yapsalar da bir şekilde ortaya çıkıyor. Biz burada araca A’dan Z’ye bakıyoruz. Müşteri bize geldiğinde tabi ki ne istiyorsa onu yapıyoruz. Aracın hava yastıklarında tutun, söküp bakıyoruz, conta kaçak tesisine, mekanik olarak aksanına, aracın içi, dışı, eziği, göçüğü, motor performansı, freni ve amartisörüne hepsine bakıyoruz” dedi.

 

“USTASI İYİ OLAN BİLİNEN YERLERE ARAÇ GÖSTERİLMELİ”

Müşterilerin öncelikle ekspertiz firmasının kurumsal olmasına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Akkaya, “Ama kurumsal da olup franchise çok yaygın olduğu için usta çok önemli. Yani Ustası iyi olan bilinen yerlere araç gösterilmeli. Merdiven altına kesinlikle dikkat edilmeli. İki gün önce ekspertiz yapmış gelmiş denilen ayrı bizim gördüğümüz bambaşka bir şey. Arada uçurum kadar fark var. Bir ay önce Manisa’dan ekspertiz yaptırarak buraya gelmiş hiç bir şey yokmuş araçta ama buraya geldi aracın önü ve arkası başka bir araçtan alınıp birleştirilmiş” şeklinde konuştu.

“SALGININ BULAŞICILIĞI İNSANLARI ÖZEL ARAÇ ALMAYA YÖNELTTİ”

Akkaya konuşmasına şu şekilde devam etti: Pandemi işlerimizi olumlu etkiledi. İnsanlar artık toplu taşıma kullanmak yerine, elinde birikmiş parası olan araç almaya yöneldi. Haliyle ikinci el piyasası sıkıştı. Araçlar şu an dört katı arttı. İnsanların alım gücü düştü ama ona rağmen insanlar salgının bulaşıcılığından korktukları için araç almaya devam ediyorlar. Bir de insanlar artık otomobili yatırım aracı olarak görüyorlar. Çünkü alınan araç bir ay sonra 10-15 bin koyuyor üzerine. İnsanlar ellerindeki paranın değeri kaybolmasın diye bu işe yönelmiş durumdalar. Bizim ülkemizde hiçbir şey eski seviyesine gelmiyor. Bu yüzden araçların bir daha değer kaybedeceğini. Düşünmüyorum. Altı ayda yüzde yüz on değer kazanan bir sektörden bahsediyoruz çünkü.”

Haber: Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim