Haber: Merve ŞEN

Ankara’nın Ulus Meydanı’nda bir araya gelen sağlıkçılar, 740 bin sağlık mezunu için 100 bin atama talebinde bulundu. Ulusta toplanan sağlıkçılar, “Sağlık atamaları sorunu sadece sağlık alanından mezun olmuş nitelikli 740 bin kişinin sorunu değildir. Sorun Türkiye'nin sorunudur. Senin, benim hepimizin sorunudur. Sağlıkta acilen 100 bin atama bekliyoruz.” açıklamasında bulundu. 

Ulus Meydanında bir araya gelen TÜMRAD-DER üyeleri ve birçok STK temsilcisi, yaklaşık bir yıldır sağlıkta atama yapılmamasına tepki gösterdi.  Sağlık çalışanlarının omuzlarındaki yükün hafifletilmesi ve sağlık alanında yeterli atama yapılması talebi ile bir araya gelen Sağlıkçılar, “diyaliz hakkı olan sayıyı istiyor’, ‘paramedikler 90 puanla atama bekliyor’, ‘sağlıkçı yılında sağlığa atama unutuldu’, ‘sağlığımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz’ yazılı dövizler taşıdı. Yapılan basın açıklamasına CHP ve İYİ partili vekiller de destek verdi. 

'460 SAĞLIK EMEKÇİMİZİ KAYBETTİK'

TÜMRAD-DER adına basın açıklamasını okuyan TÜMRAD-DER Başkanı Heybet Aslanoğlu, ''Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık çalışanlarımız Covid-19 pandemisi ile amansız ve özverili bir mücadele sürdürmektedir. Bu süreçte binlerce sağlık çalışanımız enfekte oldu ve ne yazık ki 468 civarında sağlık emekçimizi kaybettik. Personel eksikliği nedeniyle artan iş yükü yanı sıra hizmetlerde aksamaması için fazla mesai yapılmaya zorlanıyoruz. İzinlerimizi kullanamıyor emeklilik taleplerimiz red ediliyor.  Her yıl 150 bin civarında sağlık mezunu işsizler ordusuna dahil olurken sağlık kurumlarımızdaki personel eksikliği pandeminin de etkisi ile daha da belirgin bir şekilde hissedilmektedir'' dedi.

‘Sağlık Çalışanları Yılı içerisinde sağlık emekçileri sahada rutin işlerinin üzerine çeşitli varyantlarla yükselişe geçen koronavirüs ile mücadelesini aralıksız sürdürmüştür’ diyen Aslanoğlu, “Normal zamanda OECD verilerine göre sağlık personeli eksikliğinden dolayı 4 kişinin yapacağı işi tek başına yapmak zorunda kalan sağlık emekçileri pandemi sürecinde 8 kişinin yapacağı işi tek başına yapmak zorunda kalmıştır. Yüzbinlerce sağlık emekçisine Koronavirüs bulaşarak enfekte olmuş, 468 sağlık emekçisi ise bu savaşta yenik düşerek yaşamını yitirmiştir. Pandeminin başından beri ailesiyle kavuşma gününü bekleyen sağlık emekçilerimiz, kimi zaman  izin yasakları sebebiyle, kimi dönem mesai yoğunluğu sebebiyle ailelerinden, sevdiklerinden uzak kalmışlardır” ifadelerini kullandı.

“ATAMALAR ÜZERİNDEN TAM 11 AY GEÇTİ”

Aslanoğlu: “2021 Yılı içerisinde birçok devlet kurumu esnek ve uzaktan mesaiye geçmişken, sağlık personeli aralıksız, zaman, mekan, birim farketmeksizin virüse karşı mücadele etmiştir. Tüm bu fedakarlıklara rağmen esnek mesai şeklinde çalışan tüm Bakanlıklara maliyeden istihdam bütçesi çıkmış, Sağlık Bakanlığı talep ettiği istihdam bütçesini alamamıştır. En son 2020 Aralık ayında gerçekleşen Sağlık Personeli istihdamının üzerinden tam 11 ay geçmiştir. Sağlıkta ataması yapılmayan 750 bin genç KPSS sınavına girmiş ve yüksek puanlarla meslektaşlarının yardım çığlıklarına yetişme, onlara güç verme arzusundadır” dedi. 

MAALESEF BU VAADİN SÜRESİ ÇOKTAN DOLMUŞ ANCAK VAAT TUTULMAMIŞTIR

Sağlıkçılar, “yine geçtiğimiz Ekim ayının 27'sinde Sayın Bakanımız "Milletimizin ve Devletimizin atama bekleyen sağlıkçılara ihtiyacı var. Devlet hazırlıklarını tamamlamadı. Şartlar hazır değil. Hazır olsun, en erken tarihte atama yapacağız." açıklamasında bulunmuştur. Sayın Bakanımız bu sözlerle personel eksikliğini bir kez daha vurgulamıştır. 11 aydır şartların oluşmasının önündeki en büyük engelin Mali engeller olduğunun farkındayız. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na soruyoruz: "Pandemi döneminde tulumların içerisinde biyolojik şartlarının en üst sınırlarını zorlayarak, hem fiziksel, hem psikolojik mücadele içerisine girmiş, adeta Virüsten Kurtuluş Savaşı vermiş sağlıkçıları dinlendirmek, cepheye takviye sağlıkçı gücü yollamak için öncelikli istihdam bütçenizi neden Sağlık Bakanlığı'na vermediniz de diğer devlet kadrolarına ayırdınız? Neden yüksek istihdam bütçesi talebinde bulunan Sayın Bakanımız Fahrettin Koca'nın talebini ötelediniz? Sorularını sordu. 

Editör: TE Bilisim