Yeni tip korona virüsün (COVİD-19) görülmesiyle birlikte birçok sektörde etkisini fazlaca gördüğümüz teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüm bir süredir sağlık sektöründe de karşımıza çıkıyor. Ankara ‘da bulunan The APNC Kliniğin kurucusu Abdullah Gündüz, gazetemize konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak “Danışan ve danışmanın aynı ortamda bulunması bulaşma riski taşıdığı için önlem olarak çevrim içi görüşmeler de gerçekleştirmekteyiz. Yine de çevrim içi görüşme yapmak istemeyip yüz yüze görüşmeyi tercih eden danışanlarımız da bulunmakta. Bu bağlamda sağlık sektörü dijital ortama yavaşça kaymaya başladı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Dünya’da ve ülkemizde  devam eden yeni tip korona virüs salgını, çoğu sektörü etkilediği gibi sağlık sektöründe de ‘dijitalleşmeyi’ hızlandırdı. Pandemiyle birlikte psikolojik destek almak isteyen danışan sayısında bir artış yaşandığını dile getiren The APNC  Kliniğin kurucusu Abdullah Gündüz, gazetemize süreci ve kurum olarak projelerini aktardı.

The APNC Kliniğin kurucusu  Abdullah Gündüz,  sağlıklı bir toplumun sağlıklı bireylerden oluştuğunu dile getirerek “Bizim hedefimiz bireylerin hem psikolojik hem de fiziksel sağlığını korumalarına destek olmak. Bu bağlamda kurumumuzda ruh sağlığı alanında bireysel psikoterapiler  çocuk, ergen, yetişken, aile,  evlilik ve ilişki danışmanlığı hizmetleri sunulmaktadır. Beslenme alanında kişiye özel beslenme programı, sağlıklı beslenme eğitimi, vücut analizi ve ölçümler yapılmaktadır.

Çocuklar için oluşturduğumuz müstakil bir yapıyla birçok alanda faaliyet gösterilirken eğitici ve dikkat güçlendirici ‘’Maker’’ atölye çalışmalarımız da bulunmaktadır.  Geleneksel tıp yöntemleri de psikoloji ile ilintilendirilerek akupunktur ozon mezoterapi hacamat gibi tedavi metotlarıyla zenginleştirilmiştir.Çocuk – yetişkin – yoga eğitimlerimiz de hizmetlerimiz arasındadır. Ayrıca kurumsal eğitim mesleki yeterlilik ve sertifikasyon programları kapsamında alanının en etkili hocaları ile çalışmalar yürütmekteyiz.” ifadelerini kullandı

“SİSTEMİMİZ DÜNYANIN BİRÇOK GELİŞMİŞ ÜLKESİNDE FARKLI BİÇİMLERDE UYGULANMAKTADIR”

Birçok disiplinin bir arada bulunduğu merkezin kurulma fikrinin yaklaşık 2 senelik bir projelendirme sonucu ortaya çıktığını aktaran Gündüz, “ Söz konusu sistem dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde farklı biçimlerde uygulanmaktadır. Ruh sağlığı üzerine çalışmak bireyi yalnızca psikolojik açıdan değerlendirmek değil, bütüncül bir bakış açısıyla psikolojisini etkileyebilecek diğer tüm etkenleri de göz önünde bulundurmayı gerektirir” dedi.

“PANDEMİDE İNTERNET VEYA TELEFON ÜZERİNDEN YAKINLARIMIZLA YAPTIĞIMIZ DÜZENLİ GÖRÜŞMELER SOSYAL İLİŞKİLERDE SOYUTLANMIŞLIK HİSSİNİ AZALTACAKTIR”

Vaka sayılarının artmasıyla birlikte evde geçirilen zaman diliminin de arttığını vurgulayan Gündüz, vatandaşlara seslenerek şu önerilerde bulundu:

“Gerek psikolojik destek için gerek beslenme hakkında bilgi almak için hem yüz yüze hem online olarak bize her zaman ulaşabilirler. Salgın sürecinde vatandaşlara bulunduğumuz ilk öneri bu konudaki haberleri gereğinden aktif bir şekilde takip etmenin kaygı düzeylerini artırması nedeniyle gerektiği zaman güvenilir bilgi kaynaklarına başvurmalarıdır. Bunun dışında internet veya telefon üzerinden yakınları ve arkadaşları ile düzenli görüşmeler sosyal ilişkilerde soyutlanmışlık hissini azaltacaktır. Evde bulunulan süre zarfında hareketsiz kalmayı önlemeye ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Son olarak bu süreçte kendini psikolojik olarak iyi hissetmeyen bireylerin yardım almaktan çekinmemesi önem taşımaktadır. “

“KORONA VİRÜS ÇEVRİM İÇİ GÖRÜŞMELERİ ARTTIRDI”

Pandemiyle birlikte psikolojik destek almak isteyen danışan sayısında bir artış yaşandığını dile getiren Gündüz,“pandemi sürecinde bireylerin günlük hayatlarında yaşadıkları sıkıntıların artması, yeni bir hastalık olması nedeniyle yaşanan belirsizlikler gibi sebeplerle bireylerde kaygılı duygu durumun arttığını gözlemledik. Danışan ve danışmanın aynı ortamda bulunması bulaşma riski taşıdığı için önlem olarak çevrimiçi görüşmeler de gerçekleştirmekteyiz. Yine de çevrimiçi görüşme yapmak istemeyip yüz yüze görüşmeyi tercih eden danışanlarımız da bulunmakta. Bu bağlamda sağlık sektörü sanal ortama yavaşça kaymaya başladı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

“DEPREMZEDELERİN YANINDAYIZ”

Yakın zamanda meydana gelen İzmir depreminde depremzedelere yönelik bir çalışma başlattıklarını kaydeden The APNC Kliniğin kurucusu Abdullah Gündüz, “Depremzedelere bize ulaştıkları takdirde ücretsiz psikolojik destek vermekteyiz. Ayrıca psikologlarımız Türk Psikologlar Derneği İzmir şubesinin gönüllü psikolog çağrısına katılmıştır. Online olarak psikososyal yardımda bulunmaya çalışıyoruz” dedi.

“CİNSEL İSTİSMAR VE ŞİDDETE UĞRAYAN ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ DESTEK”

Ayrıca cinsel istismar ve şiddete uğrayan çocuklara kurum olarak ücretsiz destektek sağlayabileceklerinin altını çizen Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sebeple kurumumuza başvuran ailelere gerekli bilgilendirmeleri yapıp onları ilgili yerlere yönlendirmekteyiz. Gerektiğinde ise çocuklara ve ailelerine ücretsiz psikolojik destek vermekteyiz. Bu konuda farkındalık çalışmaları yapmak kurumumuzun öncelikleri arasında. Broşür dağıtımının yanı sıra sosyal medya hesabımızdan da gerekli bilgilerin yer aldığı gönderiler paylaşmaktayız. Yakın zamanda ise ailelere çevrimiçi ücretsiz cinsel eğitim konferansı vermeyi düşünüyoruz.”

 “PROBLEMLERİN İLERLEMESİNİ BEKLEMEDEN PSİKOLOJİK DESTEK ALMAK ÖNLEYİCİ BİR ETKİYE SAHİP”

 Gündüz: “Bize ulaşmak isteyen danışanlar destek almak istedikleri alanda istedikleri uzmanı belirleyebilirler veya telefonla iletişim kurarak uzman bir psikoloğumuz ücretsiz ön görüşme yaparak destek almak isteği konuyu paylaşabilirler veya internet sitemizden (theapnc.com) uzman bir psikolog seçebilirler. Sitemiz üzerinden iletişim bilgilerimize ulaşarak internet veya telefon üzerinden randevu alabilirler.

Gazeteniz okurlarına şunu iletmek isteriz;  Bireylerin psikolojik destek sürecinde sıklıkla erteleme davranışı gösterdiklerini gözlemlemekteyiz. Bu kapsamda bireylerin problemlerinin ilerlemesini beklemeden psikolojik destek almalarını önleyici bir etki göstereceğinin farkında olmaları önemlidir.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)