Altı Muhalefet Partisi Genel Başkanları, seçimi kazanmaları ve iktidara gelmeleri halinde ekonomi alanında atacakları adımları konuşmak üzere toplandılar. Millet İttifakı’nı oluşturan 6 Muhalefet Partisinin “Kurumsal Reformlar Komisyonu” üyeleri, ekonomik yönetim mekanizmaları ve kurumlarının reformunu hedefleyen raporu, hazırladıkları ortak metin ile 13 Haziran 2022 tarihinde basına açıkladılar.

Komisyonun, “Kamu Maliyesi”, “Kamuda Planlama”, “Merkez Bankası” ve “Ekonomik ve Sosyal Konsey” başlıkları altında yürüttüğü çalışmanın ilk raporunda, seçimlerin kazanılması durumunda ekonomi alanında atılacak adımlar özetle şöyle:

Öncelikli olarak “Durum ve Hasar Tespit Komisyonu” kurulacak ve bu kurul tüm kurumlardan veri ve bilgi talep etme konusunda tam yetkili olacak. Kurul, tespit edilen sorunları, kamu zararlarını ve olası riskleri Cumhurbaşkanı’na rapor halinde bildirecek.

“Ekonomik ve Sosyal Konsey” ise, istikrar, kaynak tahsislerinden etkinlik, rekabet gücünün artırılması, tarımsal üretimin artırılması, gıda güvenliği ve yeterlilik, yeşil ve dijital dönüşünün sağlanması, çevre, istihdam, toplumsal yaşam gibi konularda önerilerde bulunacak. Böylece “Ekonomik ve Sosyal Konsey” daha işlevsel bir hale gelmiş olacak. 

“Strateji ve Planlama Teşkilatı” kurulacak ve bu teşkilat kurumlar arası koordinasyonu sağlayacak. Kurulacak olan bu yeni teşkilat başlangıçta Cumhurbaşkanı’na, Parlamenter Sisteme geçişin akabinde ise Başbakan’a bağlı olarak çalışmalarını akademi, sivil toplum kuruluşları ve özel kesimlerle iş birliği içinde yürütecek. 

Merkez Bankası Başkanı’nın atanmasına yönelik de değişiklikler içeren düzenlemeye göre, Merkez Bankası merkezi Ankara’da olacak ve üst yönetimi 5 yıllık süre için atanacak. Merkez Bankası Başkanı Bakanlar Kurulu kararıyla, Başkan Yardımcıları ise Başkan’ın teklifi üzerine üçlü kararname ile atanacak. Merkez Bankası, enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirilmesi saikiyle çalışacak. 

Editör: TE Bilisim