Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Son gelen zamlarla birlikte ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşan vatandaşlar semt pazarlarındaki fiyatlardan şikayetçi. Mevsim sebzeleri ve meyvelerinin fiyatlarının cep yaktığını belirten tüketiciler bir an önce fiyatların makul seviyeye gelmesini istediklerini ifade etti. Gazetemize konuşan pazar esnafı Ramazan Üçel ise alışverişe gelen vatandaşların fiyatlardan dolayı kendileri ile münakaşaya girdiklerini fakat tezgahlarda yazan sebze meyve fiyatlarına kendilerinin karar vermediğini söyledi. Tüketici Naciye Budak ise geçtiğimiz günlerde AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmazer’in 'Kendi karpuzunuzu yetiştirin' ifadelerine tepki göstererek, “Bizi yönetenler pazarı dolaşsınlar” dedi.

Temel tüketim ürünlerine gelen zamlar vatandaşın bütçesini zorlamaya devam ediyor. Karpuzun dilimlenerek marketlerde satışa sunulması sosyal medyada büyük yankı bulurken vatandaşlar ise birçok mevsim sebzesi ve meyvesinin henüz tadına bakamamaktan şikayetçi. Geçen yıl kilosu ortalama 5 liradan satılan yaz meyvesi karpuzun kilosu bu sene 18 liralara kadar çıkıyor. Fiyatların bir an önce makul seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade eden tüketici Mustafa Koç, torunlarına istediği meyveleri alamadığı için büyük üzüntü duyduğunu söylüyor. 

“MEYVE SEBZE ALAMAYAN İNSANLARI GÖRDÜKÇE BİZ DE ÜZÜLÜYORUZ”

Mamak Belediyesi Fahri Korutürk Kapalı Pazar ve Spor Alanı’nda esnaflık yapan İbrahim Gedik, yaz meyvelerinin fiyatlarının bu sene geçen seneye göre çok yüksek olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bu yaz zor geçecek gibi gözüküyor. Çünkü geçen yılla bu seneyi karşılaştırınca arada çok fark olduğu ortaya çıkıyor. Pazarda muz 22 TL, erik 25 TL, kayısı ise 25 - 30 lira arasında değişiyor. Geçen yıllarda, 10 -15 liraya sattığımız eriği bu yaz 20-25 liralarda satıyoruz. Yüskek fiyatlardan dolayı pazara uğrayan kişi sayısı da azaldı. Kişi sayısı aynı kalsa dahi alışveriş oranı düştü. Çünkü ben inanıyorum ki şu an buradaki birçok vatandaşın cebinde 50 lira anca vardır. Ne alınabilir ki 50 liraya? Eskiden kilo ile satış yaparken artık yarım kilo gibi satışlar yapıyoruz. Buraya gelip de meyve sebze alamayan insanları gördükçe pazar esnafı olarak biz de üzülüyoruz.”

“HİÇ BÖYLE PAZAR FİYATIYLA KARŞILAŞMAMIŞTIM”

Tüketici Mustafa Koç, fiyatların çok yüksek olduğundan yakınarak, “Ben emekliyim, hiç böyle pazar fiyatıyla karşılaşmamıştım. Az önce bir demet maydanoz aldım ve 2 buçuk lira verdim. Geçen yıl maydanozun demetini 50 kuruştan aldığımı hatırlıyorum. Bir emekli bir demet maydanoza 2 buçuk lira ödüyorsa evinin diğer ihtiyaçlarını nasıl alacak. Kiracıyım ve ödediğim kira parası ise 2 bin lira. Aldığım emekli maaşı 4 bin 500 lira. Varın geresini siz hesaplayın. Hafta sonu torunlarımız ziyarete geliyor, onların önüne bir kap meyve koyamamak hem beni hem de hanımı çok üzüyor. Zor günlerden geçtik ama bu kadar zoruyla ilk kez karşılaştım. Bizi yönetenler ne yaparlar, nasıl bir yol izlerler bilmiyorum ama bu fiyat artışına artık dur denmeli. Yoksa bir lokma ekmek yiyemez duruma gelmemiz yakındır” diye konuştu. 

“ETİKET FİYATLARININ NEDENİ BİZ DEĞİLİZ”

Semt pazarlarındaki ürün fiyatlarının nedeninin pazarcı esnafı olmadığını dile getiren Ramazan Üçel, “Ben hemen hemen 30 yıllık bir pazarcıyım. Tabi ki daha önce de böyle dönemlerden geçtik, zor günler oldu. Ama ben bu dönemin daha kötü olduğunu düşünüyorum. O zamanlar en azından üretim vardı, kendi ürettiklerimizi satıyorduk. Fakat şuan bu mümkün değil. Pazara gelen vatandaşların kimisi de biz pazarcıları suçluyor, sanki burada etiketlerde yazan fiyatların nedeni bizmişiz gibi. Halbuki benzinin litre fiyatı ne kadar bakıyorlar mı? Antalya’dan Ankara’ya mal getirmek bize kaça mal oluyor farkındalar mı? Burada çoğu kişi inanın bana zar zor kar ediyor ve yaşananların hiçbirinin sebebi biz değiliz” diye konuştu. 

“ALAMIYORUZ SADECE BAKMAYA GELİYORUZ”

Tüketici Naciye Budak, artık zamlara yetişemediklerine değinerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde bir siyasetçi kendi karpuzunuzu kendiniz yetiştirin demiş, televizyonda izledim. O siyasetçinin Pazar fiyatlarından haberi yok galiba, gelsin de bir gezsin bakalım pazarı. Ben apartman dairesinde oturuyorum, evimin balkonu bile yok. Meyveyi sebzeyi nerede yetiştireceğim ben? Her şey çok pahalı, pazara geliyoruz sadece fiyatlara bakıyoruz. Hiçbir şey alamıyoruz. Bu soruna artık bir çözüm bulunmalı. Bir süre sonra bir maydanoz bile alamayacak duruma geleceğiz çünkü.”

İşte pazar tezgahlarındaki güncel fiyatlar:

Biber 20 TL’den 10 TL’ye geriledi

Salatalık 10 TL’den 5 TL’ye geriledi

Domates 20 TL’den 13 TL’ye geriledi

Patlıcan 20 TL’den 12 TL’ye geriledi

Kabak 12 TL’den 6 TL’ye geriledi

Ispanak: 8 TL

Mantar: 30 TL

Muz: 22 TL

Erik: 25 TL

Çilek: 20 TL

Kayısı:25-30 TL

Editör: TE Bilisim