Salgın döneminde mutfak sanatlarına ilgi giderek artıyor. Yeteneklerini bir adım daha öteye taşıyıp profesyonelleşmeye giden ve ‘Bize Meze’yi hayata geçiren Zeynep Evrim Çelikbaş, ‘’Pandemi sebebiyle işsiz kaldım. Önceleri bu durum için paniklesem de karşıma bir fırsat çıktığını sonradan fark ettim ve annemle birlikte Bize Meze’yi hayata geçirdim’’ dedi

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Geleneksel Türk Mutfağının lezzetleri de sofralardaki yerini aldı.Pandemiyi fırsata çevirerek yeni lezzetler deneyen, Türk ve Dünya mutfağının mezelerini müşterisiyle buluşturan Zeynep Evrim Çelikbaş, hayata sunduğu girişimini, yaşadıklarını ve Bize Meze’yi okurlarımıza aktardı.

Merhabalar, öncelikle sizi ve 'Bize Meze'yi' daha yakından tanıyabilir miyiz?

Merhabalar Ben Zeynep Evrim Çelikbaş..Daha önce  turizm sektöründe faaliyet gösteren bir özel şirkette çalışıyordum. Fakat pandemi sebebiyle işsiz kaldım. Önceleri bu durum için paniklesem de karşıma bir fırsat çıktığını sonradan fark ettim. Çok uzun zamandır hep aklımdan geçirdiğim ama fırsat bulamadığım ve cesaret edemediğim bir şeydi meze işi. Kalabalık bir ailemiz var. Ve neredeyse her akşam yemekli misafirimiz olur. Soframızda hep zeytinyağlılar ve mezelerle dolu olur. Herkes de çok beğenir. Bu lezzetleri aile dışına da taşımak istedik. Annemle beraber “neden olmasın” diyerek gözümüzü karartıp kendi soframızdaki lezzetleri herkesle paylaşmaya karar verdik. 2020 sonlarında annemle beraber yola koyulduk.

Bir kadın girișimci olarak 'Bize Meze' yi açma fikri nasıl ortaya çıktı? Bu yolda karşılaştığınız zorluklar oldu mu? Kendi fikirlerini hayata geçirmek isteyen hemcinslerinize nasıl bir çağrıda bulunursunuz?

Aslında meze benim için muhabbet ve paylaşım demektir. Masadaki derin sohbetlerin en lezzetli eşlikçisidir meze. Arkadaş grupları veya aile olarak yaptığımız sohbet ve muhabbetlerde, meze soframızdan eksik olmazdı. Kendi soframız için yaptığım mezelerin beğenilerek yenmesinin beni mutlu ettiğini hissedince ve arkadaşlarımın teşvikleriyle beni mutlu edecek bu fırsatı değerlendirmek istedim ve herkesle paylaşmak için işe koyuldum. Aslında Bize Meze'yi bu düşünce ile ve annemle birlikte hayata geçirdik diyebilirim. 

İnsan sevdiği işi yapınca karşılaşılan zorluklar her ne kadar engel gibi görünmese de, işe başlamadan önce tabi ki de bir takım üzerinde önemle durduğum noktalar oldu. Kendim ve yakın çevrem için yaptığım meze kalitesinin ve lezzetinin aynı şekilde müşterilerime aktarılması benim önceliklerim arasındaydı. Aynı zamanda meze taze olmalı. Sunumuna da özen gösterilmeli. Masada şık durmalı. Bize Meze’yi tercih etmelerinin bir sebebi de kendilerini yormadan, mezeleri aldıkları gibi cam kavanozda ve şık ,süslenmiş sunumuyla masalarına direkt koyabilmeleri olsun istedik .Gelen yorumlardan bunu başarabildiğimizi görmek bizi oldukça mutlu ediyor.    

Kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu çok cesaret ve gurur verici. En başta tabi ki başaramayacağımıza dair olumsuz ve umut kıran yorumlar da aldık. Fakat onlara kulak asmadan, kendi imkanlarımız ve cesaretimizle başladığımız bu işin şimdiden olumlu sonuçlarını görmek ayrı bir keyif.

"PANDEMİ,DAHA ÖNCE YAPMA FIRSATI BULAMADIĞIM İSTEKLERİMİ DENEYİMLEME FIRSATI YARATTI "

‘Bize Meze’ fikrini pandeminin başlarında hayata geçirdiniz, bu alamda herhangi bir zorluk yaşadınız mı?

Pandemi döneminde insanların eve kapanması, alışılmış hayatlarına bir süre mola vermeleri psikolojik olarak olumsuz etkiledi tabii ki. Pandemi başında ben de bu durumdan  olumsuz etkilensem de birçok kişi gibi benim de daha önce yapma fırsatı bulamadığım isteklerimi deneyimleme şansım oldu.

İnsanlar; sevdikleri ve tecrübe etmek istedikleri alanlara yöneldiler. Tabi bu kısıtlamalı süreçte mümkün olduğunca.. Benim de sevdiğim ve yapmaktan mutlu olduğum işi tecrübe etme şansım oldu

Bize birazcık meze kültüründen bahsedebilir misiniz? Türkiye'den Yunanistan'a, İtalya'dan Uzakdoğu'ya birbirinden farklı çeşitleriyle sunulan mezeler bulunmakta bu anlamda müşterilerinize dünya mutfağının bilinmeyen lezzet ve mezelerini de sunmayı düşünüyor musunuz?

Meze kelimesinin kökeninin, farsça "lezzet" anlamına gelen Maza kelimesinden geldiği ve farklı ülkelerde de farklı isimler ile kullanıldığı bilinmektedir. İspanya'da "tapas", Fransa'da "ordövr", İtalya'da "Antipasta" ve Cezayir, Libya, Fas gibi Mağrip ülkelerinde ise “Mukabalat” diye anılır.

"Meze" kelimesi her ne kadar farklı ülkelerde farklı isimler ile anılsa da ve coğrafyalar farklılık gösterse de yapılan mezeler ufak farklılıklar dışında birbirleriyle benzerlik göstermekte. Biz de Bize Meze olarak farklı ülkelerin meze kültürlerini ve çeşitlerini araştırarak bunları müşterilerimizin deneyimine sunmayı amaç edinmekle birlikte, bu doğrultuda menümüzü canlı tutuyoruz.

Bu yıl pandemi sebebiyle vaktimizin büyük bir kısmı evlerde geçiyor.. Bu anlamda siparişlerinizde bir artış veya azalış gözlemlediniz mi? Paket servis hizmetiniz Ankara'nın hangi noktalarına kadar hizmet vermekte?

Evet, 2020 yılı başından itibaren pandemi ile birlikte siparişlerde ciddi bir artış yaşandı. Halihazırda evinde keyifli, kaliteli vakit geçirmek isteyen ve zor günler geçiren müşterilerimizin yanında olmak için  Ankara’nın bütün merkez ilçelerine paket servis hizmeti sunmaktayız.

“ZEYTİNYAĞLILAR RAMAZAN SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ”

Özellikle Ramazan ayı -bayram sofralarının olmazsa olmazları nelerdir? Kolay ve pratik meze tarifi isteyenlere önerileriniz nelerdir?

 Ramazanda oruç sebebiyle uzun saatler aç kalındığından bence zeytinyağlılar ramazan sofralarının vazgeçilmezi. Bizim kendi soframızda yaprak sarması, salatalar ve yoğurtlu mezeler daimidir. Hem hafif hem de doyurucu oluyorlar. Bizim mezelerimizin  hepsi Ramazan,bayram,yılbaşı ve diğer tüm özel günlere uygun mezeler. Bunun dışında normal bir akşam yemeği yanına, bir piknik sofrasında da yer alabilecek çeşit ve zenginliktedir.  Birçoğu bilinen mezeler fakat biraz kendi yorumumuzu katmayı seviyoruz.

Son olarak okurlarımıza vermek istediğiniz herhangi bir mesaj var mıdır? Özellikle kendi işini kurmak veya fikirlerini hayata geçirmek isteyen kadınlara tavsiye ve önerileriniz nelerdir?

Ramazan ayı  insan sağlığı için de oldukça  önemli. Yediğimiz ve içtiğimize dikkat etmemiz gereken bir süreç. Zengin bir mutfağa sahibiz. Bunun da kıymetini bilmeliyiz. Hafif yemeklerle kendimizi yormadan geçirmeliyiz bu süreci. Diğer sorunuza gelecek olursak, bir kadın ekonomik özgürlüğünü eline almalı ve geleceğe açılan anahtarı elinde tutmalıdır. Kadının topluma bakış açıcısı, hayata geçirmek istediği fikir ve düşünceleri hem kendileri için hem de toplum için önemli kazanımlara neden olmaktadır.

Bu açıdan kadın girişimcilerimizin, sevdikleri ve yapmak istedikleri girişim kararları varsa hayata geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Toplum tarafından ciddiye alınmamaktan ya da başarısız olmaktan korkmasınlar. Gerçekten sevdikleri işi yaparlarsa başarıya ulaşabileceklerini düşünüyorum. Evde daha çok vakit geçirdiğimiz bu günlerde ramazan ayının sağlıkla geçmesini dilerim, mutu, sağlıklı nice güzel günlere..

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim