Alışveriş yapıyor olmanın birçok tarifi var. Herkes belirli ihtiyaçlar doğrultusunda yapıyor alışverişini. Kimisine göre alışveriş yapmak bir hobi, kimilerine göre vazgeçilmez bir tutku ve kimilerine göre ise tiryakiliktir. Ama aslında ihtiyaç olduğunda yapmak gerekir alışverişi.
Alışveriş yapmak popüler kültür ile bambaşka boyuta geçti artık. Sosyal medyanın hayatımızın tamamına nüfus etmesi, karşımıza çıkan reklamlar, gözümüze sokulan indirimler insanları zorla alışveriş yapmaya zorluyor. Ülkemizde alışveriş kültürümüzün son 20 yılını incelediğimizde ise iyi bir tablo çıkmıyor karşımıza. Kolayca ceplerimize giren kredi kartları, tuzaklı taksitler ve sözde kampanyalar binlerce kişinin borç takip listelerine girmesinin yolunu açtı adeta.
Pandeminin hayatımıza girmesi ile de artık e-ticaretin önünü tutmak da zor oldu. Mecburen internetten alışveriş yapmaya başladık. Çünkü ihtiyaçlarımızı karşılamak için dışarı çıkıp alışveriş yapmak mümkün değil. Koronavirüsün bulaşma ihtimalinin arttığını da düşünürsek..
Eskiden sadece günlük ihtiyaçlarımızı nakit veya açık hesapla karşıladığımız bakkallar yerine dev süper marketlere bıraktı. Adeta alışveriş yapmak için albenilerle donatılan bu büyük marke kültürünün de tadını kaçırdık. Aldıkça aldık ve evdeki hesap çarşıya uymadı çoğu kez…
Son yıllarda ise e-ticaret siteleri girdi hayatımıza. Evden kolayca sipariş veriyorsunuz ve kapınıza teslim ediliyor. Alış-verişin kolaylaştırılması, beraberinde bir tüketim çılgınlığını da tetikliyor. İnternetten kredi kartıyla yapılan alış-verişler birçok açıdan ele alınmalı. Bu alanda güvenli siteleri bir kenara koyarsak, birçok site istikrarsız ve güven telkin etmiyor.
Türkiye’de 20 küsur yıllık bir geçmişe sahip olan e-ticaret sektörü, sahip olduğu potansiyele rağmen şüpheler yüzünden yeterli ilerlemeyi kaydedemiyor. İnternette alış veriş konusunda için araştırdığım bazı başlıkları paylaşmak istiyorum.
İnternetten alışveriş yaparken ürünü alacağınız e-ticaret sitesinin SSL sertifikası olup olmadığına dikkat edin. Bu sertifikaya sahip bir siteden alışveriş yaptığınızda kredi kartı bilgileriniz özel bir şifreleme sistemi ile doğrudan bankanıza aktarılır ve kesinlikle 3. şahısların eline geçme ihtimali bulunmaz.
Hiçbir e-ticaret sitesi alışveriş esnasında kredi kartı şifrenize ihtiyaç duymaz. Sizden kredi kartı şifrenizi talep eden alışveriş sitelerinden uzak durmanız gerekir.
Yaşanabilecek herhangi bir sorun neticesinde başvurabileceğiniz merciin açık adres ve telefonunun tüketici ile paylaşılması yasal bir zorunluluktur. Alışveriş yapacağınız site bu şartları barındırmıyorsa oradan alışveriş yapmamanız önerilir.
Offline alışverişlerinizde olduğu gibi online alışverişlerinizde de garanti belgesi ve faturayı elinizde bulundurduğunuz sürece tüm yasal haklarınız saklıdır. Bu iki belgeyi iyi bir şekilde muhafaza etmeye özen gösterin.
İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken bu belli başlı birkaç nokta, tüketiciyi kötü niyetli oluşumlardan koruyacaktır. Gerekli güvenlik önlemlerini taşıyan bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmak bazı durumlarda güvenliğini denetleyemeyeceğiniz offline alışveriş ortamlarından daha sağlıklı olabiliyor.

Editör: TE Bilisim