Tüketici Hakları Derneği iletişim vergisine yapılan yüzde 33.33 oranındaki zamma ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada pandemi döneminde iletişim vergisinin yüzde 7,5’dan yüzde 10’a çıkartılmasının tüketicilere büyük bir haksızlık olduğu ifade edildi.

Tüketici Hakları Derneği yaptığı açıklamada, “Özel iletişim vergisi dolaylı bir tüketici vergisidir. Zaten, dijital hizmetlere yüzde 18 KDV ödemekteyiz. Yüzde 10 iletişim vergisi ile birlikte dijital hizmetlere yüzde 28 dolaylı vergi yani tüketici vergisi ödeyeceğiz. Bu vergi çok yüksek bir vergi olup tüketici haklarına aykırıdır” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ DOLAYLI BİR TÜKETİCİ VERGİSİDİR”

Tüketici Hakları Derneği iletişim vergisine yapılan zammı eleştirerek, “Pandemi döneminde iletişim vergisine yüzde 33.33 oranında zam yapılarak, verginin yüzde 7,5’dan yüzde 10’a çıkartılması tüketicilere büyük bir haksızlıktır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada özellikle pandemi döneminde yüz yüze görüşmelerdeki engeller, zorluklar,  sorunlar nedeniyle, insanların ancak dijital ortamda görüşebildikleri ya da insanların işlerini dijital ortamda yapabildikleri, sorunlarını çözebildikleri ifade edilerek açıklama şöyle devam etti:

“Bir yıl önceki döneme göre pandemi döneminde dijital ortamın kullanılması en az 5 kat artmıştır. Bu duruma paralel olarak tüketicilerin pandemi döneminde dijital iletişime ödedikleriücretler de artmıştır. Bir taraftan, milyonlarca insanın ekonomik yönden perişanlığı, olanaksızlığı, çaresizliği devam ederken, diğer taraftan, tüketiciler için en zorunlu olan dijital hizmetlerden alınan özel  iletişim vergisine zam yapılması  kabul edilemez.

Bugün, Türkiye’de, pandemi nedeniyle 18,5 milyon öğrenci dijital ortamda eğitim görmektedir. Özel iletişim vergisine yapılan zam, dijital ortamda eğitim gören öğrencilere ve onların velilerine destek değil, köstektir.  4 dört kişilik bir ailenin telekomünikasyon hizmetlerine  ödediği  yıllık bedel 3736TL’dir. İletişim vergisine yapılan bu son zam ile birlikte ödenecek yıllık bedel ise 3811TL olacaktır.”

Özel iletişim vergisinin dolaylı bir tüketici vergisi olduğunun ifade edildiği açıklama şöyle sürdü: “Zaten, dijital hizmetlere yüzde 18 KDV ödemekteyiz. Yüzde 10 iletişim vergisi ile birlikte dijital hizmetlere yüzde 28 dolaylı vergi yani tüketici vergisi ödeyeceğiz. Bu vergi çok yüksek bir vergi olup tüketici haklarına aykırıdır.”

Tüketici Hakları Derneği, özel iletişim vergisine yapılan yüzde 33.33 zammın tüketicilerin telekomünikasyon hizmetlerine erişimine zorluk çıkaracağı belirtilerek, tüketici haklarına aykırı olan özel iletişim vergisi tamamen kaldırılması gerektiği ifade edildi.

(Merve ŞEN)

Editör: TE Bilisim