Yaşanan küresel pandemi salgını, yaşantımızda birçok değişikliğe sebep olduğu gibi yeme-içme alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Özellikle sağlıklı beslenmeye olan ilgi artarken bağışıklık sistemini güçlendiren besin ve ürünlerin de önemi arttı. ‘Yöreden Mutfağa’ Firma Yetkilisi Kadir Çakır pandemide çam kozalağı şurubu ve sirkeye yoğun talep olduğunu dile getirerek en çok sipariş aldıkları ikinci ilin Ankara olduğunu vurguladı.

Dünya geneline hakim olan korona virüs salgını, bağışıklığı güçlü tutmaya yardımcı besinlere talebi arttırdı. 35 çeşit sirke üreterek dünyaya açılan girişimci  ve  ‘Yöreden Mutfağa’ Firma Yetkilisi  Kadir Çakır ile  hayata geçirdiği ürünleri ve pandeminin işlerine olan yansımalarını değerlendirdik.

Merhabalar, bir girişimci olarak işe ilk olarak nasıl başladınız? Bu yolda karşılaştığınız zorluklar oldu mu?

 Merhabalar, Ben Kadir Çakır. Bir girişimci olarak yaşamış olduğum büyük şehirlerdeki gerçek doğal ürünlerin bulunamaması ciddi bir problemdi. Memleketimiz olan Niğde’de geleneksel olarak yapılan yöntemlerdeki ürünler örneğin salça, turşu, sirke erişte tarhana vb. grubundaki ürünlerin yapım aşamaları ile beraber güven kazanarak tüm Türkiye’ye ulaştırma amacındaydım. Ardından Yöreden Mutfağa adı altındaki işletmemi 2017 yılında e-ticaret olarak faaliyete geçirdim. Bu yolda karşılaştığım zorluklar genel olarak üretim izinleri, ürün etiketleri, tamamen doğal üretim yapabilmek için gerekli endüstriyel mutfak ekipmanları, ürünlerin cam oluşu ve kargoyla gönderim, mevsimsel problemler (gıda ürünlerinin bozulma riski) gibi konulardı.

“EN BAŞTA AZİMLİ VE KARARLI OLMAK GEREKİYOR”

Kendi fikirlerini hayata geçirmek isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Kendi fikirlerini hayata geçirmek isteyenlere en başta azimli olmalarını, temiz iş yapmalarını, katkı ve koruyucu madde kullanmadan ürünleri en doğal, lezzetli şekilde müşteriye ulaştırmalarını tavsiye ediyorum.

Yöreden Mutfağa ișletmesinde organik doğal ürünlerin satışını gerçekleştiriyorsunuz bu anlamda satıșa sunduğunuz tüm ürünleri kendiniz mi hazırlıyorsunuz?

Bölgemizde bulunmayan örneğin salamura yaprak, zeytin, nar ekşisi gibi ürünleri güvenilir ve tamamen doğal olduğunu bildiğimiz kendi has yöresinden temin ediyoruz. Ortalama %90 ürünler kendi imalatımızdır. Ürünlerimizde ISO belgemiz, kalite sertifikalarımız, helal sertifikalarımızın hepsi mevcuttur.

“PANDEMİDE ÇAM KOZALAĞI ŞURUBU VE SİRKE ÇEŞİTLERİMİZ OLDUKÇA RAĞBET GÖRDÜ”

Pandemi insanların yaşam biçimlerine de doğrudan etki etti. Sağlıklı ve organik besinlere rağbet arttı. Yeni  tip korona virüs salgının işlerinize yansımaları nasıl oldu? Vatandaşların özellikle tercih ettiği ürünler oldu mu?

Pandemi sürecinde insanlar evde kaldığı için her platformda e-ticarete yöneldi. Bizim de işimiz e-ticaret olduğu için reklam bütçemizi arttırarak doğal ürünlerimizi daha fazla kişiye ulaştırma çabasındayız. Pandemide vatandaşlar tarafından özellikle çam kozalağı şurubu, genel olarak sirke grubu ve daha birçok ürünümüz tercih edildi. Özellikle sirke pandemi döneminde satışı çok olan ürünlerden oldu. İncir, kiraz,  böğürtlen derken yaklaşık 35’e yakın sirke yaptık. Sandaloz sakızlı bir elma sirkesi yaptık. Sadaloz sakızı Afrika’da ağaç içerisinde yetişen bir reçinedir. Özellikle diyetisyenlerimiz elma sirkesiyle tavsiye ediyorlar. Biz de sandaloz sakızıyla elma sirkesini beraber kurduk. Metabolizmayı hızlandırmada ve yağ yakımında  oldukça etkili.. Balzemik sirkesine de değinmek isterim ,müşterilerimiz tarafından oldukça tercih ediliyor. Balzemik sirkesinin içinde üzüm ve üzüm pekmezi bulunmaktadır bu yüzden salatalar da veya tat vermesini istediğiniz yiyeceklere eklenebilir. Ürünlerimiz doğal fermantasyon sirkelerdir. Yani meyveler ve meyvelerin suyuyla yapıyoruz. Diğer fermantasyon sirkelerle farkımız, onlar saatler içinde oluşurken biz en az bir yıl bekletmeli sirkeler yapıyoruz. Özellikle tüketicilere şöyle seslenmek isterim, bağışıklık sistemimiz için probiyotik  oldukça önemli bir kaynak ve bağırsak sağlığı için de sirke tüketmelerini öneriyoruz. Sirke alırken, sirkenin dip tortularına, nerede yapıldığına, üretim tesislerine, işletme kayıt numarasına bakmaları gerekmektedir.  Doğal sirkeler buzdolabında saklanmamalıdır. Renklerinde kararma yapar. Çünkü bunlar canlı bakteridir.

“ÜRÜNLERİN ÜZERİNDE BULUNAN İÇERİK VE BESİN DEĞERİ TABLOSUNA MUTLAKA GÖZ ATIN”

Organik gıda denildiği zaman ne anlamalıyız? Örneğin organik gıdaların farkını, diğer ürünlerden nasıl ayırt edebiliriz? Tüketiciler alış veriş yaparken nelere dikkat etmeli?

Organik ürün tohumundan başlayarak toprağının ilaçsızlığı ile devam eden ve ürün işleme aşamasından sofralara kadar takip edilen bir sistemdir. Doğal ürünlerin anlaşılması zor değildir. Örneğin satışa sunduğumuz tüm ürünlerin üzerinde bulunan kurumsal etiketlerde içerik ve besin değeri tablosu bulunmaktadır. Bizim ürünlerimizde kesinlikle hiçbir katkı veya koruyucu madde bulunmamaktadır. Ayrıca organik ürün satış sertifikamızda bulunmaktadır  ürünlerde organik logosu bulunmaktadır.

“KORONA VİRÜS SALGINI İŞ YOĞUNLUĞUMUZU ARTTIRDI”

‘Evde Kalın çağrısına uyarak  paket servis hizmetiyle de ürünlerinizi müşterilerinize ulaştırıyorsunuz.  Bu anlamda paket servis siparişlerinizde ciddi bir artış gözlemlediniz mi? Türkiye'nin hangi noktalarına paket servisiniz bulunmakta?

Hem yurt içi hem de yurt dışına en baştan itibaren gönderimimiz mevcuttur. Müşterilerimizin artık daha fazla evde kalmasından dolayı normal olarak işlerimizde yoğunluk oldu.

Aldığınız sipariș istekleri doğrultusunda Ankara ilinden de çok talep oluyor mu?  

Ankara ilimiz en fazla sipariş veren İstanbul’u takip ediyor. En çok sipariş alınan ikinci şehrimiz.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

 

Editör: TE Bilisim