Yaşanan korona virüs salgınında izole ortamda tatil yapmak isteyenler, kalabalıktan uzak ve doğayla iç içe olmak amacıyla karavana yöneldi. Pandemi döneminde satışların eskiye oranla büyük bir ivme kazandığını söyleyen Hi-Van Karavanın sahibi Emine Karsavuran, “ Salgında karavanlara inanılmaz bir rağbet oldu. Biraz Bodrum’da tatil yapın, sıkıldınız mı? Şimdi de Datça taraflarına gidelim diyor insan..Kısaca bir aracınız var ve her yer sizin” açıklamasında bulundu.

Dünya geneline hakim olan pandemi, tatil tercihlerinin değişmesine neden olurken, karavana ilgi arttı. Öğretmenlik yaparken, karavan kiralama işine adım atan Emine Karsavuran hayata geçirdiği Hi- Van karavanını ve işine olan tutkusunu gazetemiz okurlarına aktardı. Bu iş bana kendi ruhumda başarmam gereken bazı şeylere çok yardımcı oldu diyen Karsavuran, “Şu cümle beni çok etkiliyor “Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michalengelo’nun resim yaptığı, Beethoven’ın beste yaptığı veya Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes durup ‘Burada işini çok iyi yapan, dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş’ desin” ifadesini kullandı.

Merhabalar, öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? Kimdir Emine Karsavuran?          

 Merhabalar, adım Emine Karsavuran. Aslında ben bir öğretmenim. Hem okulöncesi, hem de özel eğitim öğretmeniyim. Mesleğimi 10 yıl devam ettirdikten sonra 33 yaşında anne oldum. Daha sonrasında öğretmenliğe geri dönmedim çünkü çalıştığım okuldan çok uzak bir yere taşınmıştık. Artık çalışmak istiyordum ama daha çok esnaf olma arzum vardı. Kendi binek aracımı satıp karavan yaptırmak istediğimi eşime söyledim. Bunu bir işe dönüştürebileceğimi o esnada düşünmüyordum.  Pandeminin başlarıydı ve evde kalmaktansa karavanla doğa içerisinde kalırız, oğlumuz da bu süreçten çok fazla etkilenmez diye düşündük. Sonra uzun bir karavan kampımızdan sonra eşim bana bu işi çok iyi yapabileceğimi söyledi. Özellikle dilediğim bazı şeyler vardı ve bu kazancı o işler için ayırabilirdik. Daha çok manevi şeylerdi bunlar. 2020 Eylül ayında gözde karavanımız Hi-Van’ı kiralamaya başladık. Önce bir instagram sayfayı açtım. İsmi @karavankiralaa oldu. Kısa sürede takipçimiz arttı çünkü inanın Hi-VAN eşsiz ferahlıkta bir karavan. Tasarımı eşim Emre Bey’e ait. 17m3 yüksek bir araç ve çok donanımlı. Ortam ısıtıcı Webastosu var ki -15 derecelerde bile aracı sıcacık tutabildi. Sıcak su imkanı ve duş imkanı var. Wc’si mevcut. Yemek pişirebiliyorsunuz. Taşınabilir modemi yani interneti var. Daha ne olsun..

Karavanlara olan merakınız ve tutkunuz tam olarak ne zaman başladı?

Ben 8 yaşına kadar masanın altında yaşamışım ama gülmeyin, gerçekten orada bir evim vardı. Kendi ufak ev aletlerim, oyuncaklarım ve yatağım vardı. Televizyon izlemeyi seven bir çocuk değildim bu sebeple oradaki minimalist yaşamımdan çok memnundum  Ne zaman bir karavan içine girsem çok heyecanlanırım hala ve kendi karavanım olmasına rağmen heyecanım azalmadı. Sevdiğimi nereden mi anlıyorum? İçerisine girince gülesim geliyor. Çocuk gibi neşeleniyorum. Bu sebeple bu sektörün işime dönüşmesi çok normal geldi yakın çevreme. Ayrıca çadır, doğa, kamp yaşamı ailemde hep vardı.

“BİR ARACINIZ VAR VE HER YER SİZİN”

Pandemiyle birlikte karavan satış ve kiralamalarının arttığını düşünüyor musunuz? Size göre salgın neleri değiştirdi? Gözlem ve izlenimleriniz nelerdir?

Evet kolay bir süreçten geçmiyoruz. Bazı şeylerin önemini çok iyi anladığımız bir dönemdeyiz. Ve bu süreci iyi yönetmek ve öncelikle çocuklarımızın en az hasarla bu süreçten geçmelerini sağlamak biz ailelerin birincil görevi. Sanıyorum bu sebeple en çok da çocuklu aileler karavan alıyor veya kiralıyor. Bunun başında ben de varım. Sonuçta önce kendi ailem için aracımı sattım ve karavan yaptırdım. Bu süreçte en çok sağlık çalışanları yıprandı, bir gün Twitter da bir erkek hemşiremiz yoğun bakımdan tweet atmıştı, “bana burada umut olacak bir fotoğraf at” yazıyordu. Ben de karavanımız Hi-VAN ın iç mekanından bir fotoğraf paylaşıp, “oradan çıkmak için güzel bir sebebiniz daha var artık, çıktığınızda dilediğiniz süre kadar Hi-VAN sizindir.” yazdım. Sonrasında çok uzun süre daha yoğun bakımda kaldı hemşiremiz ama sürekli takipleştik. Daha sonrasında da bazı kayıplar yaşadı ve görüşme fırsatımız olmadı ama hakkı bizde her zaman baki. Diğer bir sorunuz için de şunu söyleyebilirim. Karavan satışlarında inanılmaz bir patlama oldu. Çünkü bir aracınız var ve her yer sizin. Biraz Bodrum’da tatil yapın, sıkıldınız mı? şimdi de Datça taraflarına gidelim.. gibi oluyor. Kiralama sektörü de hareketlendi tabi. Ben eskiden müşterisiyken çok zor karavan bulup kiralamaya çalışırdık. İç dizaynı hoş olmayan, çok ferah olmayan karavanlar vardı ya da hep çok eskiydiler. Çünkü bizim karavanımız gibi bir araca o denli masraf yapıp kimse kiraya vermek istemiyordu. Bu sebeple bizim karavanımız Hi-VAN çok talep görüyor. Gelen her kiracımız “bu araca nasıl kıyıp veriyorsunuz?” diyor. Ama benim cidden bir kazanç kaygısıyla yaptığım iş değil bu. Ben kendim gibi o karavanın içine girince gülmesi gelen, kendim gibi kişilerle tanışmak istedim. Bu sebeple de çok seçiciyiz ve elbette bazı prosedürlerimiz oluyor.

“KISA SÜRELİ KİRALAMALARDA KISA ROTALARI TAVSİYE EDİYORUM”

 İlk defa karavan seyahatine çıkacak olanlar için tavsiye ve önerileriniz nelerdir?

İlk tavsiyem şu oluyor. Biraz gevşeyin ve rahatlayın, panik yok..  Özellikle çocuklu aileler çok endişeli. Üşür müyüz, kaç yorgan alalım, tuvalet taşar mı, gaz sızar mı, taş düşebilir mi, ayı çıkabilir mi?  Tamam evet, bu bir otel değil ama siz de sonsuza kadar burada yaşamayacaksınız. Bir çilesi yok, eğer 3 günlük bir kiralamada İstanbul’dan Çeşme’ye gitmeyi düşünmüyorsanız tabi. Kısa süreli kiralamalarda kısa rotaları tavsiye ediyorum, zira seyahat süreniz araç kullanmakla geçiyor. Yanlarına ilaçları, yiyecekleri ve yatak örtülerini almalarını söylüyoruz. Geriye kalan kamp masası, kamp sandalyeleri, mangal vb. bazı kamp ürünlerini biz onlar için temin ediyoruz. Zaten kiralama öncesi ben kendim kampa giderken yanıma aldıklarımın listesini onlarla paylaşıyorum.

“GÜNLÜĞÜ 500-950 TL ARASI DEĞİŞİYOR”

 Karavan satın almak veya kiralamak isteyenler ne kadarlık bir bütçe ayırmalı? Bu anlamda siz nasıl bir yol belirlediniz?

Eğer bir karavan satın alınacaksa ilk sorulması gereken şey fiyatından çok sonrasında size teknik destek sağlayıp sağlamayacakları olmalı. Çünkü herhangi bir arıza oluştuğunda hiçbir karavan firması kendi imal etmediği karavanın arızasını gidermek istemiyor. Çünkü o esnada kendi araçlarıyla ancak ilgilenebiliyorlar. Bu sene fiyatlar biraz yükseldi çünkü öncelikle araç fiyatları çok arttı. Araç dahil bir motokaravan ortalama 350 bin TL tutuyor. Kiralama ise her firmada çok farklı. Günlüğü 500-950 TL arası değişiyor.

“BU İŞ BANA KENDİ RUHUMDA BAŞARMAM GEREKEN BAZI ŞEYLERE ÇOK YARDIMCI OLDU”

 Son olarak okurlarımıza vermek istediğiniz herhangi bir mesaj var mıdır?

 Ben aylık ciromu sık sık takip edip daha fazlasını kazanmak için bu işi yapmıyorum, yapan insanlara sonsuz saygım var ama inanın ben bunu bu sebeple yapmıyorum. Bu kazancımla daha manevi şeyler yapıyorum ki onu şu an burada sizinle paylaşmayı tercih etmiyorum. Bu iş bana kendi ruhumda başarmam ve yapmam gereken bazı şeylere çok yardımcı oldu. Bu sebeple bir gün Hi-VAN tık diyene kadar da yapacağım. Çünkü şu cümle beni çok etkiliyor “Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michalengelo’nun resim yaptığı, Beethoven’ın beste yaptığı veya Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes durup ‘Burada işini çok iyi yapan, dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş’ desin.”

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim