Dünya genelinde hakim olan yeni tip korona virüs (COVİD-19) salgını nedeniyle insanların bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek amacıyla sağlıklı beslenmeye yönelmesi, organik gıda sektörünü gündeme getirdi. Başkent Ankara’da yöresel ürünler pazarında organik ve yöresel ürünlerini satışa sunan Mithat Işık, pandeminin başlamasıyla beraber doğal-katkısız yöresel ürünlere vatandaşların ilgisi arttı” açıklamasında bulundu.

Dünya genelinde pandemiye dönüşen korona virüs tarım ve gıda sektörünün önemini bir kez daha ortaya koydu. Başkent’te bulunan yöresel ürünler pazarında ürünlerini müşterilerle buluşturan esnaf Mithat Işık, ile salgının esnafa ve  yöresel gıda sektörüne yansımalarını değerlendirdik.

Yöresel ürünler pazarı’nda Türkiye’nin çeşitli illerinden getirdiği organik-yöresel ürünlerin  satışını gerçekleştiren esnaf Mithat Işık, ”Küresel çaplı bir salgının içerisindeyiz dünya genelinde tekrardan vakalar artmaya başladı.  Salgın çoğu sektörü etkilediği gibi bizleri de etkiledi.  Uzun bir süredir evlerimizdeydik , yöresel ürün satışıyla uğraştığımız için bazen zor zamanlar yaşadığımız anlar oldu. Bazı esnaf arkadaşlarım elinde ürün kalmadığı için pazara gelmiyor bazıları da korona virüs korkusundan gelmiyor. Geçen hafta birkaç esnaf arkadaşımla beraber yöresel ürün pazarına gelip açık alana standımızı kurduk ama sayı olarak şu an için yetersiziz” açıklamasında bulundu.

Işık: Yöresel ürünler satışı gerçekleştirdiğim için pandemi döneminde ürün  almakta zorluk çektim her ne kadar pandemi doğal, organik ve sağlıklı beslenmenin önemini ortaya koymuş  ve ürünlere olan talebi arttırmış olsa da standıma  yeni ürünler koyabilmem için sermaye gerekiyor fakat pandemi dönemi çoğumuzu olumsuz etkiledi.

“TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ İLLERİNDEN ORGANİK ÜRÜNLER GETİRİYORUM”

 “Kars'tan peynir, bal, Çanakkale'den keçi peyniri, Kahramanmaraş’tan salça getirtiyorum tereyağımız, peynirimiz, bamyamız aklınıza gelebilecek her ürünümüz organik. Satışlar olacak ki biz de yeni organik ürünlerimizi müşterilerle buluşturabilelim. Yeni ürün olmadığında da sadece masrafına çalışıyoruz”

Türkiye’nin farklı farklı illerinden getirdiği ürünleri tek tek tanıtan Mithat Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kars Kaşarı üretimi mevsimlik bir faaliyettir ve hayvanların Mayıs-Ağustos aylarında merada serbest dolaşımla beslendiği dönemde elde edilen sütlerden üretilmektedir. Hayvan çayırda dolaştığı ve çiçekleri yediği için sütü de sarı oluyor bu da doğal olarak kaşarın rengine yansıyor. Kars Kaşarı kalıptan çıktığı gün beyazımsı renkte iken, bir hafta içerisinde kabuk bağlayarak sarımsı bir renk alıyor. Tadı hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır. Olgunlaşma süresi  uzadıkça yapısı sertleşir.”

“BESİN DEĞERİ OLDUKÇA YÜKSEK”

 “Aynı şekilde Çanakkale’den keçi  peyniri de getirttiriyorum. Keçi peyniri de özellikle Biga ve çevre bölgelerinde dağlık alanlardaki doğal, otlarla beslenen keçilerin sütleriyle yapılıyor. Çeçil peynirine de oldukça talep oluyor. Görüntü olarak iplik şeklinde olan bir peynir. Besin değeri oldukça yüksek olan bu peynirin, sofralarımıza sunduğu benzersiz süt aromasının yanı sıra içerdiği mineraller ve vitaminler ile insan vücuduna da birçok fayda sağladığı aynı zamanda içerdiği kalsiyum ile çocuklarda kemik gelişimini hızlandırdığı biliniyor.

“KAHVALTILIK ÜRÜNLERE RAĞBET ARTTI”

Pandemi döneminde sağlıklı ve dengeli  beslenmenin önemi bir kez daha  anlaşıldı diyen Işık, “ İnsanlar bu dönemde uyku düzenlerine, yaşam biçimine dikkat ettikleri gibi tükettikleri besinlere, ürünlere de özen göstermeye başladılar. İzlenimlerime göre pandeminin başlamasıyla beraber doğal-katkısız organik ürünlere talep arttı.  Bildiğiniz üzere doğal tereyağ, peynir vb. besinler  enerji, protein ve çeşitli vitaminleri içerisinde barındırıyor. Korona virüsten korunmada  vitaminlerin önemini uzmanlar üstüne basa basa söylüyor. Kendi deneyim ve satışlarımdan kahvaltılık ürünlere rağbetin arttığını söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLAR PAZAR YERLERİNDE SOSYAL MESAFELERİNİ KORUMALI”

Toplum sağlığı açısından korona virüs tedbirlerine son derece dikkat edilmesi ve uyulması gerektiğinin altını çizen esnaf Mithat Işık, “Vatandaşlar ellerinden geldiği kadarıyla kurallara uymaya çalışıyor tabii içlerinde kurallara yeteri kadar uymayan vatandaşlarımız da oluyor ama bu son derece yanlış, kurallara hepimizin uyması gerekiyor. Ben şahsen sosyal mesafe- maske  ve hijyen kuralına elimden geldiği kadar riayet ediyorum. Bu anlamda bireysel düşünmemek ve bencilce yaklaşmamak çok önemli çünkü söz konusu olan toplum sağlığı çember daralıyor lafı son derece doğru yakınlarımdan da korona virüse yakalananlar oldu ben de kendimi olabildiğince korumaya çalışıyorum daha önceden Salıpazarı'nda ürünlerimin satışını  gerçekleştiriyordum malum açık hava olması daha bir avantaj ama kesinlikle insanlar pazar yerlerinde kalabalık alanlarda sosyal mesafelerini her zaman için korumalı” ifadesini kullandı.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim