Koronavirüs tüm dünyayı derinden etkilemeye devam ediyorken Türkiye’de de birçok esnaf grubu olumsuz etkilendi. Okulların kapalı olmasından dolayı okul kantinleri, okul servisleri, kırtasiye gibi birçok iş kolu da bu olumsuzluktan payına düşeni aldı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Ankara Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Bayram Şahin ise okul kantinlerinin koronavirüsten en ağır darbe alan meslek grubu olduğunu ifade ederek, “Pandemi diğer esnaf grupları için bir salgın ama bizim için bir afet etkisi yarattı” dedi.

Ankara Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Bayram Şahin, ilk vakanın çıktığı Mart ayından bu yana kantin işletmecilerinin yaşadığı sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu. Yetkililere seslenen Şahin, kendileri için yapılacak en iyi şeyin sektör analizi yapılarak kantin işletmecilerine kredi ve hibe desteğinin sağlanması olduğunu vurguladı.

“KANTİNCİLER 20 LİRALIK CİRO BİLE YAPAMADILAR”

Bayram Şahin, 13 Mart 2020’de okulların kapanması ile kantincilerin birçoğunun duruma hazırlıksız yakalandığını ifade ederek, “Çünkü ani bir karar ile okullar tatil edilince insanların ürünleri raflarında kaldı. Birçoğu ürünlerini iade de edemedi. Bundan dolayı ilk etapta zarara uğrandı” dedi.

Sonrasında 31 Ağustos tarihinin işaret edildiğini fakat bu tarihte de okullar açılmayınca 21 Eylül’de okulların açılmasını beklediklerini belirten Şahin, “Bu tarihten sonra da okullar kademeli şekilde açılamaya başladı. Okullar seyreltilmiş modelle açılınca, pandemiden dolayı velilerimizin birçoğu da haklı olarak çocuklarını okula göndermediler. Çocukların okula gelmemesinin yanında da devamsızlık sorunu da olmayınca çok az sayıda öğrenci okula gelmeye başladı. Bu süreçte de birçok kişi kantini bile açmadı, açanlar da kapattı. Çünkü kantinciler bu süreçte 20 liralık ciro bile yapamadılar” ifadelerini kullandı.

“2021 YILI EYLÜL AYINA KADAR KANTİNCİLERİN DURUMU ÇOK AĞIR GEÇECEK”

“Başından bu yana biz 450’ye yakın esnaf grubunun olduğunu ve bunların içerisinde en mağdur esnaf kitlesinin ise okul kantinlerinin olduğunu defalarca dile getirdik” diye konuşan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Okulların yarın açıldığını bile varsaysanız bizim için süreç yine olumsuz işleyecek. Milli Eğitim Bakanı ara tatilin öne alınacağını söyledi. Böyle olsa dahi 1 buçuk aylık bir çalışmadan sonra Ramazan Ayı başlayacak. Ramazan Ayı’ndan sonra ise yaz tatili gelecek, yine süreç bizim için pek olumlu geçmeyecek. Yani 2021 yılı Eylül ayına kadar kantinci esnafın durumu çok ağır geçecek. Önümüzde çok zor 9 ay var.”

Şahin, büyükşehir belediyesinden, birçok bakanlıklara kadar yardım talebinde bulunduklarını fakat can suyu hissedemediklerini belirtti. 

Cumhurbaşkanının açıkladığı pakete göre bin 200 esnaf grubuna ekonomik destek sunulacağını hatırlatan Şahin, oda olarak meslekler arasında bir sektör analizi yapılmasını yetkililere tavsiye ettiklerini söyledi. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü kimi esnaf pandemide çalışıp para kazanıyor ikin bizim meslek grubu gibi bu süreçte ağır darbe yiyen esnaf grubu için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Şunu da demek gerekir ki üyelerimizin büyük kısmı 25 bin liralık sunulan krediyi kullandı. Fakat krediler Eylül ayına kadar ertelenmişti ve sonrasında bir erteleme daha olmadığı için bu kez de esnaf kredi borcunu ödemeye başladı. Yani üyelerimiz borcu borçla kapattı, üstüne de şuan çektikleri kredinin faizini ödüyorlar.”

Kendileri için yapılacak en iyi şeyin sektör analizi yapılarak kredi ve hibe desteğinin yapılması olduğunu ifade eden Şahin, “Ağır sıkıntı yaşayan meslek gruplarının belirlenerek bin liralık değil de daha yüksek bir oranda yardım yapılmalıdır. Üyelerimizin durumunu düşününce verilen hibe ve kredinin süresi ise asgari bir yıl olmalıdır. Bu sürece kadar kredi kullandırılmalı ve kullandırılan kredinin de faizsiz olması gerekmektedir. Kantinci esnafı için ne yazık ki başka çıkar yol yoktur” diyerek yetkililere seslendi.

“EN AĞIR DARBEYİ KANTİNCİLER YEDİ”

“Pandemi diğer esnaf grupları için bir salgın ama bizim için bir afet etkisi yarattı” sözlerini kullanan Şahin, kendilerini ‘covidzede’ olarak tanımladıklarını söyledi.

Üyelerinin devletin şefkatli elini biran önce uzatmasını beklediklerine değinen Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü en ağır darbeyi kantinciler yedi. Şuana kadar 70-80 civarında kantinci Ankara’da kantinini kapatmak zorunda kaldı. Çoğu da kararsız ve umutsuz bir şekilde bekliyor. Tek tutunacak dalımız ise Milli Eğitim Bakanının sayesinde kira ödemiyor olmamız. Okul kantinlerinin kirası devam ediyor olsaydı zaten şuan iflas etmeyen kantinci kalmazdı sanırım. Çünkü ayakta kalma şansları olmazdı. Biz oda olarak aidatlarımızı bile alamıyoruz, o kadar zor durumdayız. Birçok üyemiz ise yanlarında çalışan kişileri ücretsiz izne gönderdiler.”

“Sadece okul sektörüne baktığınız zaman üniversite öğrencileri ile birlikte 25 milyona yakın öğrenci bulunuyor. Öğrencinin hareket etmediği yerde ise ekonomi de dönmüyor. Biz ise bunun tam olarak merkezinde yer alıyoruz. Ankara’da bin 100 üyemiz var. 700’ü okul kantini iken diğer kısmı da kurum kantinleri.”

Şahin biran önce işlerinin başına dönmeyi ama sağlığa da her şeyden çok değer verdiklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sonlandırdı: "Odamız ve üyelerimiz olarak okulların açılmasını, çocuklarımıza hizmet vermeyi dört gözle bekliyoruz. Fakat toplum sağlığı ile öğrencilerin sağlığının ise her şeyden daha önemli olduğuna inanıyoruz. Umuyoruz ki biran önce pandemi biter ve biz hepimiz eski hayatımıza döneriz.”

(Türkan ÇATAL YILDIZ)