Özel Haber: Kadir Gürhan

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra bölgede gönüllü olarak çalışan birçok Özel Sektör Öğretmeni okulların açılmasından sonra işsiz kaldı. 20 Ocak ile 20 Şubat arası bir aylık maaşlarının da yatmadığını belirten öğretmenlerin birçoğu yaşanan depremden sonra batıya göç etti. Göç eden öğretmelerin çoğu dönem ortasında nasıl iş bulabileceklerini düşünüyor. 
Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bin 556 yükseldi. 100 binin üzerinde yaralının bulunduğu depremden sonra kaç öğretmenin hayatını kaybettiği ise belirsiz. Bölgede Düşük ücretlerle çalışan birçok öğretmen gelen deprem yardımlarıyla ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Meydana gelen yıkımdan sonra işsiz kalan öğretmenler yetkililerden çözüm bekliyor. Malatya’dan görüştüğümüz Matematik Öğretmeni Barış Şahin yaşanan felaket sonrası ortaya çıkan taleplerini şu şekilde sıraladı: Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Özel Sektör Öğretmenlerine sahip çıkması lazım. En azından imzaladığımız sözleşme tarihlerinin bitimine kadar maaşlarımızın düzenli olarak yatırılması ya da MEB' in kendi öğretmenine yaptığı gibi özeldeki öğretmeni de maaşa bağlaması gerekir’ 
“ÖĞRETMENLER SEZON ORTASINDA İŞSİZ KALDI”
Öğrenciler ve öğretmenlerin çoğu depremin meydana geldiği illerden göç ettiğini söyleyen Malatya Bahçeşehir Fen ve Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Barış Şahin, “Öğrencilerin çoğu il dışında olduğundan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) bekleniyor. Öğretmenlerin 20 Ocak-20 Şubat arası maaşları verilmedi. Dolayısıyla okulların açılmamasıyla öğretmenlerin hepsi işinden oldu. Depremden sonra birçok öğretmen il dışına çıktı ve oralara yerleşmeyi düşünüyor. Ancak gittikleri yerlerde sezon ortasında nasıl iş bulacakları ise belirsizliğini koruyor. Deprem bölgesindeki öğretmenler kendi başının çaresine bakmaya itildi, gelen yardımlar arasından ihtiyaçlarını gideriyorlar. Kurumun bize söylediği ise şu oldu; Kısa Çalışma Ödeneği bekliyoruz, maaşlar yatırılmayacak, sigortalar ise hazirana kadar yatacak. Şuana kadar herhangi bir kadro talebimiz olmadı. Talebimiz olsa da geri dönüş olacağını sanmıyorum” diye konuştu.  
KAÇ ÖĞRETMENİN HAYATINI KAYBETTİĞİ İSE BELİRSİZ
Yaşanan deprem sonrası kaç öğretmenin hayatını kaybettiğin belirsiz olduğuna dikkat çeken Şahin ellerinde bu duruma yönelik herhangi bir veri olmadığını söyledi. Şahin, “İlişkili olduğum kurum ve arkadaşlardan ölüm duymadım. Bunun için geniş bir araştırma yapmak lazım. Biz, Özel Sektör Öğretmenleri talep edilen sözleşme bitimine kadar maaşlarımızın düzenli olarak yatırılmasını ya da Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB)' kendi öğretmenine yaptığı gibi özeldeki öğretmene maaş bağlaması gerekir. 
 

Editör: Hüseyin Çözen