Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsü, dünya sporlarını ve spor merkezlerini de etkiledi.  Normalleşmeyle birlikte tedbir ve önlem çerçevesinde faaliyetlerine devam eden No 50 Personal Training Stüdyosu’nun spor eğitmeni  Özge Özdoğan “Genelde açık olan alanlarda antrenman yaptırmaya çalışıyoruz. Bir buçuk seneyi aşkındır devam eden korona virüs sürecinde tesisimizde hiç bulaş olayı yaşanmadı. Biz tedbirimizi hiç elden bırakmadık, tedbir hayat kurtarır’’ ifadesini kullandı.

Korona virüs nedeniyle faaliyetlerine ara veren olan spor salonları, normalleşmeyle birlikte kapılarını sporseverlere açtı.  Gazetemize açıklamalarda bulunan ve spor yapmanın önemine dikkat çeken spor eğitmeni Özge Özdoğan, “Her şeyde olduğu gibi egzersiz yapmanın da bir matematiği var ne hedeflediğimiz ve ne yaptığımız çok önemli.  Bunu ancak bir profesyonelden yardım alarak uygulayabiliriz” açıklamasında bulundu.

“DÖRT SENEDİR İNSANLARIN HAYATLARINA DOKUNMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Merhabalar, öncelikle sizi ve faaliyetini sürdürdüğünüz spor merkezini daha yakından tanıyabilir miyiz?

 Merhabalar, Ben Özge Özdoğan.. 1988 yılında Ankara’da doğdum. Altı yaşında yüzme branşıyla spora başladım daha sonrasında dokuz sene voleybol oynadım. Sporcu olduğum dönemde de hep gözüm antrenörümün üzerindeydi rol model olarak iyi sporcuları değil antrenörleri izlerdim ve hep onlar gibi olmayı hayal ederdim. Sonrasında 2006 yılında Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulunu kazandım. Bir spor salonu açmak o zamanlarda hayalimdi küçük bir stüdyoda  sedanter bireylerle ilgilenmek onları fiziksel zindeliklerine ulaştırmak istiyordum. En iyi eğitimi almak istediğim için 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Spor bilimleri Teknolojisi Fakültesi’ne geçiş yaptım. Fitness uzmanlığını alarak mezun oldum. Antrenör olarak 2006 yılından beri aktif olarak çalışıyorum. Dört sene önce Ankara’da No 50 Personal Training stüdyoyu kurduk ve dört senedir insanların hayatlarına dokunmaya devam ediyoruz. No 50 stüdyo İnsanların hedefleriyle geldiği bir stüdyo..Bu omurga sağlığı olur kilo kontrolü olur kas kuvvetini geliştirmek olur yani tamamen kişilerin hedeflerine yönelik..  Tabi bizim de onları yönlendirmemizle öğrencilerimizi hedeflerine ulaştırdığımız bir stüdyo ben hayal stüdyosu diyorum. Antrenörler öğrencilerle birebir ilgileniyor hem beslenme kontrolünü biz sağlıyoruz hem de egzersizlerini antrenör eşliğiyle yapıyorlar yüzde yüz verimle çalışıyoruz ve hayallerimize kavuşuyoruz. Gelen herkesin hayatına dokunuyoruz. Ve hayatına dokunduğumuz herkes için iyi ki bu mesleği yaptım diyorum. Herkes kendi mesleği için bunu söylüyordur eminim ama benim mesleğim bu dünyadaki en güzel meslek.. Her öğrencimiz kapıdan her girdiğinde değişmiş olarak giriyor ve bu değişimin bir parçası olmak çok güzel bir haz.

“TEDBİRLİ BİR ŞEKİLDE YENİ SÜRECE AYAK UYDURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Korona virüs önlem ve tedbirleri kapsamında spor salonları bir süre  faaliyetlerine devam edemedi. Şimdi normalleşme adımlarıyla birlikte faaliyetlerinize kaldığınız yerden devam ediyorsunuz. Siz spor salonları açısından alınan kararları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pandemi sebebiyle spor salonları bir yılı aşkın sürede yaklaşık beş ay kadar kapalı kalmak zorunda kaldı tabii ki hepimiz çok zorlandık.  İnsanlar fiziksel zindeliklerini kaybettiler. Bu açıdan normalleşme sürecine girdiğimiz için tabii ki hepimiz çok mutluyuz bu süreçte sanırım en çok ihtiyaç duyulan alanlar spor salonları oldu. Tedbirli bir şekilde yeni sürece ayak uydurmaya çalışıyoruz randevulu çalışıyoruz. Tesisimizde açık alanlar var çoğunlukla o alanlarda antrenman yapmaya çalışıyoruz.

Pandemide salgının spora yansımaları neler oldu?

Biz tesisimizde öncelikle randevulu çalışıyoruz. Ekipmanlarımız her randevudan sonra mutlaka dezenfekte ediliyor. Alanların hijyen kontrollerini her antrenman sonrasında yapıyoruz ve tekrar dezenfekte ediyoruz. Her antrenman sonrası tesis havalandırılıyor antrenman yapmak için açık alanlarımız var genellikle o bölgelerde antrenman yapıyoruz. Tesise giren herkesin HES kodunu alıyoruz ve ateşini ölçüyoruz. Islak alanlarımızı kapattık. Bir seneyi aşkın bir süredir hep çok tedbirli davrandık ve bu sürecin ilerlemesinde tedbirin direkt olarak çok büyük bir etkisi olduğunun çok farkındayız. Tesisimize gelen üyelerimizde herhangi bir bulaş olayı yaşanmadı bizler de henüz korona virüse yakalanmadık ve bu süreci çok sağlıklı bir şekilde atlattırıyoruz umarım bundan sonrası için de öyle devam eder tedbir hayat kurtarır.

“EGZERSİZ YAPMANIN DA BİR MATEMATİĞİ VAR”

Pandemide sporu eve taşıyan bireyler için ne önerirsiniz? Spor yapmanın bağışıklık sistemi üzerine etkileri nelerdir?

 Sporu eve taşımanın hareketsiz kalmamak için faydalı olduğunu düşünüyorum fakat mutlaka bir profesyonelden yardım alınmalı her şeyde olduğu gibi egzersiz yapmanın da bir matematiği var ne hedeflediğimiz ve ne yaptığımız çok önemli ve bunu ancak bir profesyonelden yardım alarak uygulayabiliriz. Egzersiz ve bağışıklık sistemi arasında sıkı bir ilişki vardır bunu birkaç açıdan değerlendirebiliriz.

Egzersiz vücudumuza aldığımız besinlerin etkin bir şekilde emilimini sağlar, vücudun besin öğelerinden daha fazla faydalanmasını sağlar. Bu da bağışıklık sistemini direkt olarak etkiler. Sağlıklı beslenme ve egzersiz yapma bağışıklık sistemimizi  etkiler, ne yediğimiz ve ne kadar egzersiz yaptığımız bu konuda oldukça önemlidir.

“TESİSİMİZDE BU ZAMANA KADAR HİÇ KORONA VİRÜS BULAŞI YAŞANMADI”

 Siz işletmenizde hangi önlem ve tedbirleri alıyorsunuz? Özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Spor salonlarındaki çalışma koşulları nedeniyle yakın temas söz konusu bu nedenle sosyal mesafe en az 2 metre olarak uygulanmalı ve biz bunu tesisimizde dikkate aldık randevulu çalışmayı uygun gördük. Ve içeride kalabalık oluşmasını engelledik müşterilerimizin giriş çıkış saatleri kaydedildi herhangi bir bulaş durumunda öncesinde haber verebilmek adına. 65 yaş üstü kronik hastalığı olanların bu süreçte evlerinde egzersiz yapmalarını sağladık. Spor salonumuza maskesiz girilmesine engel olduk. Antrenörlerimiz devamlı olarak maskeli çalışıyorlar. Her randevu sonrasında ekipmanlarımız dezenfekte ediliyor. Ve öğrencilerimizde aramızdaki mesafeyi koruduk. Tek kullanımlık havlu peçeteler kullandık ve tesisin her yerine Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış dezenfektan yerleştirdik. Mesafe ve uyarı levhaları astık. Elle ve vücutla temas edilen her cihazı temas sonrasında dezenfekte ettik. Her antrenman sonrasında tesisimizi havalandırdık. Ve antrenman yapmaya uyumlu açık kalanlar bulunduruyoruz. Genelde açık olan alanlarda antrenman yaptırmaya çalışıyoruz. Bir seneyi aşkındır devam eden corona sürecinde tesisimizde hiç bulaş olayı yaşanmadı. Biz tedbirimizi hiç elden bırakmadık.

“HERKESİ HAREKET ETMEYE DAVET EDİYORUM”

Son olarak sizin okurlarımıza vermek istediğiniz herhangi bir mesaj var mıdır?

Hep beraber çok zor bir süreçten geçiyoruz  hareketsizlik de bu sürecin insanlara negatif yansımalarından biri oldu bu bizi hem mental açıdan hem de fiziksel açıdan çok yıprattı. Salgından korunmaya çalışırken hareketsizliğin pençesine düştük. Ve artık insanlar en çok hareketsizlikten ötürü hastalanıyor, yaşamlarını yitiriyor.. Ne yazık ki 21. yüzyılın hastalığı bu ve ben herkesi hareket etmeye davet ediyorum. Herkesin egzersiz yaptığı sağlıklı beslendiği fiziksel zindeliklerine önem verdiği bir sürece girmek zorundayız. Unutmayalım artık hareket bizim için bir mecburiyet.  Egzersizin azı çoğu yok nasıl başladığın önemli değil bugün bir adım atabilirsin yarın iki adım atarsın ve bu böyle üst üste birikerek artarak devam eder. Unutmayalım hepimiz koşmaya başlamadan önce emekledik Emeklemekten korkmayalım herkesin bir yerden başlaması lazım. Şimdi hareket zamanı ve bunu hemen şimdi yapalım!

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim