Bir konu hakkında bilgi sahibi olmadan o konu hakkında yorumlar yapmaya, varsayımlarla bazı kanaatlere varmaya önyargı diyebiliriz. Bugün köşemde önyargıya değineceğim. 

Eğer özetleyecek olursak önyargıyı, bir kimseyle ya da şeyle ilgili olarak, belirli bir olaya, duruma ya da görmeye dayanan, önceden edinilmiş olumlu ya da olumsuz yargı, kanı diyebiliriz. Diğer bir ifadeyle; bireyde öteki bireylere, toplumsal kümelere karşı sevgi ya da düşmanlık duygusu uyanmasına yol açan, koşullanmış bir duygusal tutumu yansıtan sığ inanç.

Tanımlamaları yaptıktan sonra diyebiliriz ki büyük küçük önyargı herkesin hayatında var esasında. Öncelikle bu gerçeklikle yüzleşmeliyiz. Mesela ilk defa gördüğümüz  bir insanın davranış şekli veya ilk defa sunum yapılan bir yemek vesaire hakkında ama özellikle eğitimdeki ön yargı  çok rahatsız olduğum bir konu…

Biraz da hayatın içerisinde bakacak olursak okul okuyan da var okumayan da. Maalesef hayat insanlara çok farkı şekilde yazılmış.  Bu rabbimin insanlara takdiri.  Bugünün çocukları çok şanslı. Hayat onlara tepsi ile ikram yapıyor ama bunlar tabiki yıllar önce öyle değildi.  Aileler tutucu idi ve çevrede görüyor idik.

Çocuklar fen lisesi kazanıyor ve aileler nasıl göndereceğini düşündüğü için okuldan alıyordu. Önce eğitim zordu imkanlar kısıtlıydı.   İnsanlar kimseden yardım istemeyi bilmiyordu. Çok onurlu idiler ve çevrede böyle gördüğümüz çok insan üniversite kazanıp gidemiyordu. Bunları bizzat gördük onun için insanları yargılamamak gerek.

Hayatta bir yere tutuna bilmişse bu insanlar bence takdir etmek lazım ve bazen karşımıza öyle insanlar çıkar bakarsınız üzerinde giysi giysi değildir, eğitim yoktur ama öyle bir konuşur öyle bir duruşu vardır ki, sizi duruşu ve konuşması ile etkiler.

İşte bundan dolayı kimseyi görünüşüne, kıyafetine, konuşmasına, şivesine, ailesine ve daha birçok özelliğine göre yargılamamak lazım. Her insan biriciktir ve kendi özelinde değerlendirmek gerekiyor.

Yunus Emre'nin sözü ile bitirmek istiyorum;

İlim ilim bilmektir

İlim kendin bilmektir

Sen kendini bilmezsin bu nice okumaktır.

Saygılarımla…

Editör: TE Bilisim