Türkiye’nin ilk Kimya Okulu olan M.R Uzel Kimya Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri ve yönetimi el birliğiyle yılda 500 tona yakın temizlik ürünü üreterek hem Ankara’nın hem de Türkiye’nin ekonomisine katkı sunuyorlar. Temel amaçları öğrenciye işi öğreterek, öğrencinin sektörde iş bulmasını sağlamak olan lisenin yıllık üretim cirosu ise 2 milyonu bulabiliyor. Pandemi sürecinde Ankara’da birçok devlet kurumunun temizlik ürünü ihtiyacını karşılayan M.R Uzel Kimya Anadolu Teknik Lisesi, Ankara’nın 25 ilçesine temizlik ürünü sağlıyor. 

Asıl hedeflerinin birçok öğrenci ile çalışarak kendi işyerlerini açmalarında katkı sağlamak olduğunu söyleyen alan şefi öğretmen Hakan Özdemir, “Bunu yaparken pandemi süreci ile birlikte halkın ihtiyacı olan şeyler de üretmeye başladık. Biz yerine göre ayda 50 öğrenciyi dönüşümlü olarak çalıştırıyoruz. Öğrencilerimiz bir ay ful çalıştığında bir asgari ücret kadar para alabiliyorlar. Sigortaları da yapılıyor” dedi. 

Özellikle Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Genel Müdüre çok teşekkür ettiklerini dile getiren laboratuar şefi öğretmen Kemal Mutluoğlu ise şunları söyledi: Çünkü üretim atölyesi ve Ar-Ge laboratuvarını kurmamız için bize 1 milyona yakın bir destekte bulundular. MEB’e bağlı herhangi bir okul da gelip burada çalışabilir. Burada Ar-Ge çalışacağız ve aktif karbon üreteceğiz. Öğrencilerimiz burada çalıştıklarında hem kendilerine hem de ailelerine ekonomik katkı sağlıyorlar. Örneğin geçen ayın çizelgesine baktığımızda 18 öğrenci 10’ar gün çalışmışlar. Bu öğrenci arkadaşlarımız yaklaşık 1800 TL civarında para kazanmışlar” diye konuştu. 

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan M.R Uzel Kimya Anadolu Teknik Lisesi Öğretmenleri ve öğrencileri sektörün bilinmeyen sorunlarından da bahsetti. Biz sorduk onlar cevapladı. 

“DÖNER SERMAYE MANTIĞI KİMYA BÖLÜMÜ SAYISINI ARTIRDI”

Sizi tanıyabilir miyiz? Bize biraz okulunuzdan bahseder misiniz?

İsmim Hakan Özdemir Kimya teknolojisi öğretmeniyim. 20 yıldır bu lisede çalışıyorum. Şuan alan şefliği yapıyorum. 20-25 yıldır üretim yapıyorduk ama özellikle pandemiyle birlikte dezenfektan üzerine üretime başladık. Okulumuz Türkiye’nin ilk kimya okuludur. Ankara’da tek okulduk şimdi altı okul olduk. Yöneticiler genellikle döner sermaye sistemi ile para kazanmayı ön plana getirdikleri için önüne gelen her ilde kimya bölümü açılmaya başlandı. Gelecekte iş konusunda bunun sıkıntılarını yaşayacağız. Birçok meslekte olduğu gibi bizim meslekte de bir sürü kimya teknikeri ya da lise mezunu kimya teknisyeni işsiz kalacak. Biz şu an 100-150 mezun verip tamamını işe yerleştiremezken, Ankara’da bu sene 800 öğrenci mezun olacak ve bunlar nasıl işe girecek. Bu arkadaşlarımız hem devlet sektörüne hem de özel sektöre yerleşiyor. 

“ÖĞRENCİ BULMAKTA ZORLANMAYA BAŞLADIK”

Şu an firmalar da lise mezunu öğrencileri alıp kendileri yetiştirip kullanıyor. Bana göre bu formasyon sürecidir ve olması gerekir. Öğrenci bir laboratuarda çalışacaksa mutlaka belgelendirmesi gerekir. Bu sıkıntılar çözülürse mezunlarımızın birçoğu işe girmiş olacak. Öğrenci bulmakta zorlanıyoruz. Bizim lisemiz merkez lise olduğu için Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı bir çember sistemi var. Sincan ve Kayaş’tan çok öğrencimiz geliyordu. Ama şuan ise bu çemberden dolayı öğrencilerimiz bunu tercih edip gelemiyor ve dolayısıyla kontenjanımız düşmeye başladı. MEB’e yaptığımız başvurularda iki sınır yani 60 tane nitelikli dediğimiz öğrenciyi sınavla almaya başladık. Bunların yansımasına ilk defa bu yıl başladık.  Teknik lisesi ve meslek lisesi guruplarımız var. Genellikle teknik lisesi guruplarımız üniversiteyi tercih ediyorlar. Meslek lisesi guruplarımız ise ara eleman olmayı tercih ediyorlar. 

“FİRMALAR AZ ELEMANLA ÇOK İŞ YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR”

 Kimya sektöründe neden işsizlik oranı gün geçtikçe artıyor? 

Türkiye’de maalesef kimya sektörü dendiğinde üretici durumda değiliz. Biz sadece yurt dışından hammadde getirip mamul haline getiriyoruz. Bir de sistem otomasyon sistemine geçtikçe, örneğin 10 kişinin yaptığı işi bir makinenin çalıştırılmasıyla birlikte 1 kişi yapmaya başladı. Dolayısıyla biz üretim basamağından çok laboratuar basamağına sıkıştık. Bir işletmede diyelim ki 100 ton ürün çıkarılıyorsa bu 100 ton ürün için bir kez analiz yapıyorsunuz. Dolayısıyla ekonomik darboğazdan dolayı firmalar çok fazla eleman yerine az elemanla daha çok iş yapmanın peşine düşüyorlar. Biz eskiden burada 40 öğrenci ile çalışırken otomasyon sistemi ile birlikte 40 öğrencinin yaptığı işi 10 öğrenci yapmaya başladı. Bu alanda işsizliğin önüne geçmek için devlet düzenleme yapabilirse iyi olur. Örneğin bir firma bir kimyasal ürün üretiyorsa bunun şartı bir kimya teknisyenini çalıştırmak olmalı. Bu şekilde meslekte işsizliğinin de önüne geçilmiş olur. 

“ÖĞRENCİLERİMİZİN HEM ÜCRETLERİ ÖDENİYOR HEMDE SİGORTALARI YAPILIYOR”

Bu okulda günlük kaç ton dezenfektan üretiyorsunuz, bu dezenfektanları nerelere kadar gönderiyorsunuz? 

Bizim buradaki işimiz öğrenciye daha çok bu işi öğretmektir. Bizim için asıl hedef birçok öğrenci ile çalışıp onları sektöre kazandırmak ve kendi işyerlerini açmalarını sağlamaktır. Pandemi süreci ile birlikte bunu yaparken diğer taraftan da halkın ihtiyacı olan şeyler de üretmeye başladık. Dolayısıyla biz yerine göre ayda 50 öğrenciyi dönüşümlü olarak çalıştırıyoruz. Öğrencilerimiz bir ay ful çalıştığında bir asgari ücret kadar para alabiliyorlar. Sigortaları yapılıyor. Ürettiğimiz dezenfektanı özel sektöre de gönderdiğimiz oluyor ama genellikle MEB ve Gençlik ve Spor Bakanlığının belirlediği alanlara gönderiyoruz. Bağlı bulunan okullara gönderiyoruz. Temizlik ürünleri üzerine 15-20 çeşit gamamız var. Önceden daha çok çamaşır suyu ve diğer ürünleri üretirken pandemi ile birlikte yüzde seksen oranında dezenfektan, yer temizleyicisi ve el deterjanı üretmeye başladık. 

“HEM KENDİLERİNE HEM DE AİLELERİNE EKONOMİK DESTEK SAĞLIYORLAR”

Sizi de tanıyabilir miyiz, bize biraz buradaki üretim süreci ve öğrencilerden bahseder misiniz? 

İsmim Kemal Mutluoğlu 32 yıllık Kimya Teknolojisi öğretmenim ve 12 yıldır da bu okulda görev yapıyorum. Laboratuar şefiyim. Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığına ve genel müdüre çok teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü üretim atölyesi ve Ar-Ge laboratuvarını kurmamız için bize 1 milyona yakın bir destekte bulundular. MEB’e bağlı herhangi bir okul da gelip burada çalışabilir. Burada Ar-Ge çalışacağız ve aktif karbon üreteceğiz. Öğrencilerimiz burada çalıştıklarında hem kendilerine hem de ailelerine ekonomik katkı sağlıyorlar. Örneğin geçen ayın çizelgesine baktığımızda 18 öğrenci 10’ar gün çalışmışlar. Bu öğrenci arkadaşlarımız yaklaşık 1800 TL civarında para kazanmışlar. Sigortaları da var. Fazla sipariş olduğunda öğrencilerimize özel izin alarak haftasonu da üretmeye çalışıyoruz. 

“GEÇEN SENE 2 MİLYONA YAKIN CİROMUZ OLDU”

Ankara’nın hangi ilçelerine ürün gönderiyorsunuz, yıllık üretim bandınız ne kadar?

Uzel Kimya olarak marka ve patent için başvuru yaptık. El hijyen ve ulv sıvıları için patent başvurusu yaptık. 1600 bakteriyi bir seferde yok eden bir üründen bahsediyorum. Denenmiş, test edilmiş bir sıvıdır. Ankara’nın 25 ilçesine bu hafta 37,5 ton malzeme sevkiyatını yaptık. Hemen hemen her ilçeye gidiyor. Geçen ay 70 ton temizlik ürünü ürettik. Aşağı yukarı senede 500 tona yakın temizlik ürünü üretiyoruz. Geçen sene 2 milyona yakın ciro ürettik. Bunların içinde el ve yüzey dezenfektanı, yüzey hijyen sıvısı, sıvı sabun, cif, genel yüzey sıvısı, çamaşır suyu bulunuyor. Bizim buradaki önceliğimiz ve amacımız ticari değil, öğrenciye bu işi öğretmek ve piyasa da iş bulmasını, iş kurmasını sağlamaktır. Buradan 20 yıl önce mezun olan ve şuan milyon dolarlık şirketi olan öğrencimiz de var. 

Mezun olan öğrenci Görkem Poyraz: farkında olmadan bu liseyi tercih ettim. Okulun kimya okulu olduğunu bile bilmiyordum. Kimyayı ilk bu üretim atölyesinde hocalarımla birlikte öğrendim. Arkadaşlarımızla kendi başımıza üretim yaptığımız oldu. Mezun olduktan sonra da kimya teknisyeni olarak çalışmaya başladım. Şimdiki hedefim ise kendi işimi kurmak olacak. 

Kaan: 12. sınıf öğrencisiyim, kimyayı ucu açık bir meslek ve iş alanı yüksek olduğu için seçtim. Üniversiteyi okumak ve kendi işimi kurmak istiyorum. Ülkem adına güzel işler yapmayı da düşünüyorum. 

Hakan: 11. Sınıf öğrencisiyim. Ortaokul hocam bana bu liseyi önermişti. İleride kendi mesleğimi elime alarak devam etmek için iyi bir fırsat olduğunu düşündüm. Onun için bu liseyi tercih yaptım. 

Levent: Kimyayı önü açık bir meslek olduğu için ve ülkeme yararlı bir birey olmak için tercih ettim. Önündeki hedefim ODTÜ’de petrol ve doğalgaz bölümünü okumak. Ülkemizi kimyanın kurtaracağını düşünüyorum. Çünkü hayatımızdaki her şey kimyanın içinde yer alıyor.

Haber: Kadir GÜRHAN

Editör: TE Bilisim