Mor Haritam; UN Women işbirliğiyle hazırlanan ve 4 Ocak 2021 tarihinde hayata geçen bir projedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Mor Haritam ile, Yerel Eşitlik Eylem Planı kapsamında, kentin kadınlar için daha güvenli hale getirilmesi hedeflenmektedir. Kadınların işbirliği sayesinde, Mor Haritam üzerinden kadınlardan alınan geri bildirimlerle Ankara’daki güvensiz ve riskli bulunan bölgeler tespit edilebiliyor. Başkent Mobil uygulamasından da ulaşılabilen proje, kentteki kadınların ihtiyaçlarını belirleyen ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda bir planlama yapmaya el verdiğinden ve bu haritanın da Türkiye’de ilk olması bakımından oldukça önemlidir.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yürütülen “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi” kapsamında da Ankara Büyükşehir Belediye’sine, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Kadın Danışma Merkezi’nin, proje kapsamında hazırladıkları ve 8 Mart 2022 tarihinde hayata geçen rehber için teşekkür belgesi verildi ve Mor Haritam uygulaması da Sosyal Demokrasi Vakfı tarafından, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında en iyi uygulama seçildi.

Sürdürülen proje ile belediyenin tüm imkanları kullanılarak, aile içi şiddete karşı önlem ve destek yollarını içeren, hazırlanan rehber ile belediyede şiddete maruz kalan kadınlar için kurumsal destek mekanizmaları oluşturuldu. Proje kapsamında belediye çalışanlarının şiddete karşı farkındalığı artırıldı ve hazırlanan rehber ile şiddete uğrayan kadın çalışanlara da tam destek sistemi hayata geçirildi.

Çocukların, kadınların, mültecilerin, tüm ötekileştirilenlerin, daha güvenle yaşamalarını sağlayacak olan şeyin özellikle küçük yaşlarda verilecek olan eğitimler ile güvence altına alınması olacağına, ancak verilecek olan bu eğitimlerle sağlam bir zemin üzerinde, çok daha güzel ve adil bir dünyanın mümkün olabileceğine inanmakla beraber, hali hazırda içerisinde bulunduğumuz eril dünyanın tüm zorbalıklarından bir adım olsun uzaklaşabilmek adına, böyle projelerin daha da güçlendirilerek yürütülmesini ve yayılmasını umuyorum.

Editör: TE Bilisim