Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı ile AVRASYA Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonları yazılı bir açıklama yaparak Misina ağların katil olduğunu ve ülkeye sokulmaması gerektiğini söyledi. Yapılan açıklamada Misina ağların TBMM gündemine sürekli getirildiğini belirten Federasyonlar, Bakanlık çalışma konusunda yetersiz kaldığını ifade etti. 

İki federasyonun ortak yazılı olarak yaptıkları açıklamada şu bilgilere verildi. Açıklama şöyle; 2008 yılında başlayan bir süreç ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından seçicilikleri düşük, doğada uzun süre bozulmadan kalabildiği, balık ve yaban hayatına ciddi zararlar veriyor gerekçesiyle, 01.09.2012 tarihinden itibaren Misina Ağların denizlerimizde ve iç sularımızda kullanımı tamamen yasaklanmıştı. Fakat ülkemize girişi, av marketlerinde satışı ne hikmetse bir türlü ya engellenemedi ya da engellenmek istenmedi. 

Misina ağlar, TBMM’de birçok milletvekili tarafından sürekli meclis gündemine taşınmış olsa da bugün gelinen nokta da Bakanlık tedbir alıp çözüm odaklı çalışmalar yapmak yerine İl ve İlçelerde ki personeline misina ağları toplayın demekten başka bir şey yapmamaktadır. 

MİSİNA AĞLAR İÇSULARDA TEKRAR YASAKLANMALI 

01.09.2012 ile 31.08.2016 Tebliğ döneminde ülkemizdeki tüm İl ve İlçe Müdürlükleri misina ağlar yasaklandığı için bu ağları toplamış ve imha etmişti. Fakat 1 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe giren yeni tebliğ ile birlikte misina ağların içsularda kullanımı ne yazık ki anlamsız ve saçma sapan bir kararla tekrar serbest bırakılırken denizlerdeki yasak ise devam ettirilmiştir.

MİSİNA AĞ YASAKLARI DENİZLERDE DEVAM ETMELİ

Misina ağların gerek deniz canlılarına gerek iç sularda ki canlılara verdiği zararlar tüm kamuoyu tarafından bilinirken ilgili kurum ve kuruluşlar ile bilim insanları tarafından her fırsatta dile getirilirken iç sularımızdan sonra denizlerimizde de kullanımının serbest bırakılması için kurumlar tarafından ilgili çalışmaların başlatıldığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Kuruldukları günden bu yana sürdürülebilir balıkçılık, yaşanabilir bir doğal hayat konusunda tüm kurum ve kuruluşlarla yan yana olmaya özen gösteren ASOF ile AVRASYA Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonlarının misina ağların ülkemize girişinin engellenmesi, satışının ve kullanımının yasaklanması için verdiği mücadeleler tüm kamuoyu tarafından bilinmekte ve takdir edilmektedir.

MİSİNA AĞLARI ÜLKEMİZE SOKMAYIN KULLANIMINA İZİN VERMEYİN

İçsularımızdan sonra denizlerimizde de kullanımının serbest bırakılması halinde ucuz fiyatı nedeniyle aşırı rağbet görecek olan misina ağlar su da parçalanacak, kopacak ve asırlar boyunca deniz, göl ve akarsularımızın dibinde avcılığına devam edeceği için ülkemizin balıkçılık ve doğal hayatına çok büyük kayıplar yaşatacaktır.

Gelecekten umudunu yitirmemiş çocuklarımızın, gençlerimizin misina ağların yarattığı bu kıyım ile birlikte yok olmak üzere olan balıkları, su kuşlarını, kaplumbağaları, kurbağaları, yılanları, yengeçleri ve kısaca suya bağımlı yaşam süren tüm canlıları misina ağlara dolanıp boğularak, can çekişerek ve çürüyerek ölmelerini görmemeleri en büyük arzumuzdur. ASOF ile AVRASYA Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonları olarak ortak görüşümüzdür.

Editör: TE Bilisim