6'lı Masa Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde toplandı. Uzun süren toplantının ardından 6'lı Masa açıklama yaptı. Açıklamada adayın ismininin 6 Mart 2023'te kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edilerek şunlara yer verildi: "Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz."

ADAY KEMAL KILIÇDAROĞLU MU OLACAK?

Son toplantı öncesi CHP'de dikkat çeken bir gelişme yaşanmış, CHP Meclis Grubu, cumhurbaşkanlığı seçimi için karar alma konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu yetkilendirmişti. Kararın oy birliği ile alındığını ifade eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıklamasında, "Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda bundan sonraki bütün süreçlerde grubumuz adına karar almak konusunda oy birliğiyle sayın genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu yetkilendirmiştir. Bundan sonra çalışmalar bu yetki belgesi çerçevesinde sürdürülecektir." ifadelerine yer vermişti. 

Millet İttifakı’nın aday gündemiyle gerçekleştirdiği toplantının çıkışında Kemal Kılıçdaroğlu ise “Aday mısınız” sorusunu yanıtsız bıraktı. 

Gözler Kemal Kılıçdaroğlu'na çevrilsede Millet İttifakı'nın aday ismi 6 Mart 2023'te kamuoyuyla paylaşılacak.

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu mu (1)

KEMAL KILIÇDAROĞLU KİMDİR?

Kemal Kılıçdaroğlu (önceki soyadı: Karabulut) 17 Aralık 1948’te Tunceli’nin Nazımiye ilçesinin Ballıca köyünde dünyaya geldi.

Türk ekonomist, siyasetçi, bürokrat ve Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) genel başkanıdır. 22 Mayıs 2010 tarihinden beri genel başkanlık görevini sürdürmektedir. 2002–2015 yılları arasında yapılan genel seçimlerde İstanbul 2. Bölge Milletvekili olarak Meclis'e girmiştir. Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde İzmir 2. Bölge Milletvekili olarak tekrar Meclis'e girmiştir. 2018 genel seçimlerinde yine İzmir 2. Bölge Milletvekili olarak Meclis'e girmiştir.

Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi Maliye (Lisans) Bölümünden 1971 yılında mezun olan Kılıçdaroğlu, siyasete atılmadan önce 1992–1996 ve 1997–1999 yılları arasında Sosyal Sigortalar Kurumunun (SSK) genel müdürlüğünü yapmıştır. 2002 yılında CHP'ye katılmıştır ve ilk defa 2002 Türkiye genel seçimlerinde İstanbul 2. Bölge Milletvekili olarak Meclis'e girmiştir. Ardından 2007 Türkiye genel seçimlerinde de CHP Milletvekili olarak Meclis'e girmiştir. 2009 Türkiye yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olmuştur fakat oyların yüzde 37'sini alarak ikinci sırada yer almıştır.

2010 yılında Deniz Baykal'ın genel başkanlık görevinden istifa etmesinin ardından yapılan 33. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'nda bin 189 oy alarak Genel Başkan seçilmiştir. 2011 Türkiye genel seçimlerinde partisinin oyunu yüzde 5,11 oranında artırmıştır. CHP'nin de desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesinden sonra parti içinde kendisine karşı yöneltilen eleştiriler artmıştır. Aynı yıl yapılan 34. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'nda tekrar Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığına seçilmiştir.

Haber Merkezi

Editör: Hüseyin Çözen