Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, TÜİK’in açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, bu gidişle yılsonuna kadar maaşlarda daha fazla erime olacağını belirterek,  TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre sabit geliri olan memur ve emekli gibi vatandaşların enflasyon karşısında eriyen maaşlarının geçim şartlarını daha da zorlaştırdığını, önümüzdeki dönemin ise memur ve emekli için daha da ağır geçeceğinin görüldüğünü söyledi.

TÜİK, Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Mayıs ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 1,36 arttı. Yılın ilk beş ayında enflasyon yüzde 4,57 artarken, yıllık enflasyon da 11,30 oldu.

Necip Taşkın, enflasyon karşısında eriyen maaşların sağlık çalışanlarının hayat şartlarını iyice zorlaştırdığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları bir kez daha göstermiştir ki, sağlık çalışanları sağlığının bozulmasına, hayatını kaybetmesine, şiddete maruz kalmasına, haksız ve hukuksuz idari uygulamalarla karşı karşıya kalmasına rağmen zor koşullarda hizmet sunmaya devam etmekte iken, bir de enflasyonun vurmasını adaletsizlik olarak değerlendirmekteyiz. Nitekim salgın hastalıkla birlikte artan fiyatlar sağlık çalışanlarını olduğu kadar, emekliler gibi dar ve sabit gelirli vatandaşları da derinden etkilemiştir. Sağlık ordusunun daha verimli hizmet sunabilmesi için ekonomik kaygılardan kurtarılmalıdır. Sağlık çalışanlarının bugünkü maaşı geçen yılın aynı ayına göre gerilemiş, alım gücü düşmüş ve ciddi ekonomik kayıplara neden olmuştur.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına bakıldığında sağlık çalışanlarının ve emeklilerinin maaşları zorunlu gıda maddelerini, elektriğini, suyunu, gazını karşılayamayacak hale getirmiştir. Salgın bahane edilerek a’dan z’ye her şeye zam gelmiş, memur ve memur emeklilerinin yaşamları daha da zorlaşmıştır. Özellikle zorunlu ihtiyaçlarını temin etmekte zorlanan emeklilerin açlık sınırının altında yaşadığını yetkililerin görüp anlaması gerekiyor. Sağlık çalışanlarının ekonomik durumları da emeklilerinkinden farklı değildir.

Sağlık çalışanlarının ekonomik kayıpları telafi edilmelidir. Maaş zamları, döner sermaye ek ödemeleri ve diğer hak ve tazminatları günün ekonomik koşulları dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli ve sağlık çalışanlarına hak ettikleri değer verilmelidir. Enflasyon farkının eriyen maaşları telafi etmediği ortadadır. Bu nedenle sağlık teşkilatlarında çalışanların ve emeklilerinin kayıpları telafi edilmeli, insanca yaşayabilecekleri ekonomik koşulların sağlanması için düzenleme yapılmalıdır."

Editör: TE Bilisim