Dünya dışı yaşam araştırmaları tüm yoğun dünya gündemine rağmen aralıksız olarak devam ediyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) son olarak Mars’a bir yolculuk düzenledi. Uzay aracı Perseverance, 7 aylık uzun bir yolcuğun sonunda Mars’a başarılı bir şekilde iniş yaptı ve bu olay NASA tarafından duyuruldu. Mars’ta su var mı yok mu tartışmaları uzun yıllardır devam ediyor. Geçmiş yaşam izlerini araştıran Perseverance isimli uzay aracı, mikroskobik görüntüler ile dünyaya bilgi gönderecek. Özel donanım ekipmanları ile tasarlanan araç diğer uzay araçlarından oldukça farklı özelliklere sahipmiş. Geçmiş yaşama dair izler araştıran araç, özel enstrümanları sayesinde görevini tamamlayacak. Sağlam lastikleri ile bilinmeyen yüzeylere iniş yapan aracın yıpranmaması için neredeyse tüm ayrıntılar düşünülmüş. Lastikler üzerinde yer alan şeritler, Mars yüzeyinde aracın zarar görmemesi için özel olarak tasarlanmış.
Aracın üzerinde doğru bir gözlem yapılması için 20 farklı kamera yer alıyor. Dünya’ya özel görüntüler yollaması beklenen araç mikrofon sistemi ile seslerin de ulaşmasını sağlamak için elverişli. Çekim kabiliyeti bulunan kamera ve mikrofon mini bir helikopter aracılığı ile uçabilecek. Yaşam belirtisi olup olmadığını araştırmak için özel olarak geliştirilen Perseverance, Mars hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamıza yardımcı olacak. Teknolojiyi en iyi şekilde değerlendiren Amerikalılar, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Uzay konusunda önemli bir alt yapı, bilgi birikimi ve gerekli mekanizmalara sahip olan ülke tabii ki araştırmalarını da en iyi şekilde yapacak.
Perseverance, Mars üzerinde Jezero adı verilen bir bölgeye iniş yapmış. Jezero’nun yapısal açıdan Burdu’daki Salda Gölü ile benzer özellikler taşıdığı iddia ediliyor. Jezero ile Salda Gölü arasındaki benzerlik, Mars’ta geçmişte yaşam olduğuna dair oldukça önemli bir haber olduğunu da gündeme getirdi. NASA konu ile ilgili yaptığı açıklamada Jezero’ya gidemeseniz de Salda Gölü’ne gidebilir, kratere en fazla benzeyen yapıyı görebilirsiniz diyor.

Editör: TE Bilisim