Özel Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın seçim vaatleri arasında bulunan Dikimevi-Natoyolu Hafif Raylı Sistem Projesi için güzergâh ve istasyon yerleşim planlarını içeren projeler resmi yazı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne sunuldu. Metro çalışmasına başlanması için Bakanlığın onayı bekleniyorken, mahalle muhtarları da gazetemize konuştu. Çalışmaların bir an önce başlamasını ve Natoyolu’nda yaşayan vatandaşların metroyu dört gözle beklediklerini ifade eden muhtarlar, metronun bölgenin trafik sorununu tamamen çözeceğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz ay Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş sosyal medya hesabından Dikimevi-Natoyolu Hafif Raylı Sistem Projesi’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne sunulmasını “Ankara’mızı yıllar sonra metroyla buluşturuyoruz” sözleriyle duyurmuştu. Yavaş, “Onay işleminden sonra Sn. Cumhurbaşkanı’nın yatırım programına almasıyla birlikte yapım ihalesine çıkacağız” dediği duyurusundan sonra Büyükşehir Belediyesi’nde Dikimevi-Natoyolu Metro hattı için muhtarlarla bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda ifade edildiğine göre metro çalışmalarının 2023 yılında başlaması bekleniyor.

YAVAŞ: “ANKARA’MIZI YILLAR SONRA METROYLA BULUŞTURUYORUZ”

Sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımla “Ankara’mızı yıllar sonra metroyla buluşturuyoruz” sözleriyle Başkentlilere seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, metro projesi hakkında şu bilgileri paylaşmıştı:

“Mamak’ı AŞTİ-Dikimevi arasındaki ANKARAY’a bağlayacak Dikimevi-Natoyolu metro projemizi tamamlayarak bugün itibarıyla Ulaştırma Bakanlığına sunduk. Onay işleminden sonra Sn. Cumhurbaşkanı’nın yatırım programına almasıyla birlikte yapım ihalesine çıkacağız.”

Tamamen yeraltından yapılacak olan metro hattının projelerinin Bakanlık tarafından onaylanmasını takiben Ankara Büyükşehir Belediyesinden proje için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına yatırım başvurusu yapılacak. Yatırım başvurusunun onaylanmasının hemen ardından ise yapım ihalesine çıkılacak.

“METRO İNSANLARA HEM MADDİ HEM MANEVİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK”

Cengizhan Mahallesi Muhtarı Çiğdem Sarıtaş, Natoyolu-Dikimevi metrosunun çok önceden yapılması gereken elzem bir ihtiyaç olduğunu belirterek, “Yalnız bugüne kısmet oldu. 2023 yılında çalışmaların başlanacağı söylendi ve umuyoruz ki dendiği gibi gecikmeden başlar. Yeraltı çalışmalarında beklenmedik aksilikler yaşanacağı için yapımı da uzun sürebilir, ne kadar erken başlanırsa o kadar çabuk biter diye düşünüyorum” dedi.

Sarıtaş, “Metro 8 durak olarak gözükse de aslında 15’ten fazla mahalleye hizmet verecek bir hat olacak” ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü Natoyolu güzergahını otobüs seferleri ile kullanan çok fazla vatandaş var. Sadece 8 duraktaki 8 mahalleyi ilgilendirmiyor. Benim ve çevre mahallelerimdeki artan nüfusla birlikte bu ihtiyaç daha da çoğalacak. Biz hala kentleşmesi tamamlanmamış mahalleleriz, mahallenin birçok yerinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Örneğin şuan benim mahallemin nüfusu 26 bini geçti, mahalledeki kentleşme tamamlandığında mahallenin nüfusu 40 bini geçecek. Zaten 26 binlik nüfusla bile mahalle olarak birçok kırsal ilçeden büyüğüz. Hal böyle olunca nüfus çoğaldıkça insanların toplu taşımaya olan ihtiyaçları da aynı doğrultuda artacak. Toplu taşımada yaşanan yoğunluk, yoğunluğun beraberinde getirdiği trafik sorunu zaten burada yaşayan vatandaşlar için büyük sorun. Ambulans, itfaiye gibi hayati önem taşıyan araçlar trafik akmayınca yol alamıyor. En azından topu taşıma yer altına indirildiğinde yer üstündeki trafik de azaltılmış olacak. Metro insanlara hem maddi hem manevi kazanımlar sağlayacak.”

“METRO ÇALIŞMALARI 2023 YILI İLE BAŞLAYACAK”

Yakın zamanda Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin 8 muhtarla toplantı yaptığına değinen Sarıtaş toplantıya ilişkin şunları aktardı: “Aslında yapılan şey bir danışmanlık şirketinin biz muhtarlardan metro çalışmasına ilişkin fikir almak istemesiydi. Çünkü finansı veren banka danışmanlık şirketinden yerel halkla konuşulmasını ve orada yaşayan vatandaşların metroya ne kadar ihtiyaçlarının olduğunun saptanmasını istiyor. Biz de muhtarlar olarak daha çok bunun için gittik ve toplantıda çalışmaların 2023 yılı ile başlayacağının haberini aldık. Özellikle bankanın yapacağı yatırımın kadınlar için ne kadar etkili olacağını merak ettiğini öğrendik. Çünkü onlar yapılacak metro ile bu bölgede yaşayan kadınların öncelik kazanacaklarına inanıyor. Metrolarda kamera sistemleri var ve kamera sistemi ile taciz gibi konularda caydırıcılık sağlanabiliyor.”

Son olarak Cengizhan Mahallesi’nde doğup büyüdüğünü ifade eden Sarıtaş şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Çocukluğumdan hatırlıyorum Natoyolu Caddesi o zamanlar bize çok büyük gelirdi ve ne kadar geniş bir cadde olduğundan bahsedilirdi. Fakat şu an bu cadde çok dar geliyor ve trafiğin yaşanmasına neden oluyor. Bu da insanlar için ciddi bir zaman kaybı anlamına geliyor. Metronun yapılması bu sorunu büyük anlamda çözecektir.”

“MAMAK HALKI METROSUNA KAVUŞACAK”

Fahri Korutürk Mahallesi Muhtarı Sümmani Kaya ise sürecin umduklarından daha hızlı geçtiğine değinerek şunları söyledi: “2022’nin sonu, 2023’ün başlarında inşaatın başlayacağı düşünülüyor. Geçenlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aracılığıyla bir danışmanlık şirketi toplantı yaptı. Biz de 8 mahallenin muhtarı olarak toplantıda bölgede yaşayan vatandaşların acilen metroya ihtiyaçları olduğunu ilettik ve en kısa sürede inşaat çalışmalarının başlamasını belirttik. Tabi bir an önce metro çalışmalarının başlamasını bürokratik kurallar biraz geciktiriyor. Biz de şu an herkes gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne sunulan projenin onaylanmasını bekliyoruz. Umuyoruz ki bir an önce onaylanacak ve çalışmalar başlayacak. Çünkü Natoyolu hattı Ankara’nın en hızlı büyüyen bölgelerinden. Bu da aynı zamanda nüfusun hızla artması anlamına geliyor. Artan nüfus ise trafikte büyük sorunlar yaşıyor ve bu sorunu çözecek en etkili yöntem ise metronun bölgede çalışmaya başlaması olacaktır. Biz de zaten yapılan toplantıda bölge için aciliyet gerektiren en büyük ihtiyaç olduğunu belirttik. Umuyoruz ki en kısa sürede çalışmalar başlayacak ve Mamak halkı metrosuna kavuşacaktır.”

“METRO NATOYOLU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

General Zeki Doğan Mahallesi Muhtarı Sürmeli Kaya ise şunları söyledi: “Bizimle yakın zamanda bir toplantı düzenlendi ve biz toplantıda metronun Natoyolu için ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Yetkililerin dediklerine göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne sunulan projenin onaylanması ile çalışmaların başlanması bekleniyor. Biz de dört gözle bir an önce projenin onaylanmasını ve çalışmaların başlamasını bekliyoruz. Çünkü akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan dolayı çoğu kişi şahsi arabasıyla trafiğe çıkmıyor ve doğal olarak toplu taşıma aracı kullanıyor. Bu ise toplu taşıma araçlarına binmenin daha da zorlaştığı anlamına geliyor. Bizim de şu an tek dileğimiz Mamaklıların biran önce metrolarına kavuşması.”

8 AYRI İSTASYONDAN OLUŞMASI PLANLANIYOR

Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) ile Dikimevi arasında çalışan ANKARAY hattına entegre edilecek olan Dikimevi-Natoyolu hattının uzunluğu 7,4 kilometre olacak.

Hat Abidinpaşa, Aşık Veysel, Tuzluçayır, General Zeki Doğan, Fahri Korutürk, Cengizhan, Akşemsettin ve Natoyolu isimleriyle 8 ayrı istasyondan oluşacak. 2026 yılı için zirve saatlerde tek yönde 10 bin 874 yolcunun seyahat edeceği tahmin edilen raylı sistem hattını 2050 yılı için günde 691 bin 528 yolcunun kullanacağı öngörülüyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kızılay-Dikmen Metro Hattı için de proje ihalesine çıkılmadan önceki son çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: TE Bilisim