Özel Haber: Kadir Gürhan

Nata Vega Outlet AVM, iddiaya göre kirada anlaşamadığı ve boşaltmasını istediği mağaza levhasının önüne WC yönlendirme levhası astı. Görüştüğümüz mağazanın müdürü Kerim Sungur, asılan WC yönlendirme levhası ile hem müşteriye hem de marka değerine hakaret edildiğini savundu. AVM’ye giden ve tabelayla karşılaşan vatandaşlar ise görüntüyü utanç verici olarak değerlendirdi. 

Edinilen bilgiye göre süreç yaklaşık bir yıl önce başladı. AVM, kiranın iki katı kadar artış talebinde bulundu. Kira sözleşmesinin devam ettiğini söyleyen işletme müdürü AVM’nin yüksek kira talebini reddettiklerini belirtti. Kiracı olarak mağazaya yerleştiklerinde AVM tarafından işletmeden hava parası alındığını iddia eden İşletme Müdürü Sungur, “İşletme sahibi her şeye rağmen buradan çıkmak istiyor fakat girişte ödediği hava parasının kendisine iade edilmesini istiyor” dedi. 

AVM’nin kira artış talebine karşılık ‘yüksek kira sebebiyle AVM ile anlaşamadık ve bu şubemizi kapatıyoruz’ yazısı astıklarını söyleyen Sungur, “Bu yazı müşterilerimize bir bilgilendirme yazısıydı, bütün müşterilerimizi telefonla tek tek arayamayacağımıza göre böyle bir yola başvurduk. Bu sadece bir açıklamaydı, kötü bir niyetimiz yok. Çünkü bizim bir kitlemiz var. AVM, kendi mağazamızın camına koyduğumuz yazıyı kaldırmamızı istedi. Bu yazıdan rahatsız oldular, rahatsız olunacak bir şey yok. Biz yazıyı kaldırdık ve kendileriyle anlaşmak istedik. Bize tamam dediler ama ne anlaşma oldu ne de konuşma. Bunun üzerine yazıyı tekrar astık. Yazıdan sonra mağazanın tabelasının tam ortasına WC yazısı astılar. İşin garip ve taciz noktası burasıdır. Bunun üzerine biz de eski yazıyı güncelledik ve işletme olarak tacize uğradığımızı yeni yazıda belirttik. WC tabelası bizim işletmeyi gösteriyor. Mağazaya girerek soyunma kabinlerine kadar gelen ve WC soran müşterilerle karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu. 

“BİZE, YA KİRA ARTIŞI YAPIN YA DA ÇIKIN DENİLDİ”

Sürecin yaklaşık bir yıldır sürdüğünü ifade eden Sungur şu iddialarda bulundu “Nate Vega Outlet AVM mağazanın boşaltılması için işletmeden yüksek kira talebinde bulundu. İşletme, bu talebi kabul etmedi ve karşı taraf ile konuşup bu sorunu halletmeye çalıştı ama karşı taraf işletme ile hiçbir şekilde konuşmak istemiyor ve muhatap almıyor. Burada 4 yıllık ya da 5 yıllık sözleşmeler imzalanıyor. Mevcut sözleşmemiz devam ederken bizden kira artış talebinde bulunuldu. Bize, ya kira artışı yapın ya da çıkın denildi. Zaten pandemi gibi bir sorun ile karşı karşıya kaldık ve sıkıntılı bir süreçten geçtik. AVM bir takım kira desteklerinde bulundu ve yardım etti ama işletmeler daha tam toparlanmadan iki katı kadar kira talebinde bulunuldu. Hatta iki katından daha fazla diyebiliriz. Bu mağaza zaten o parayı kazanamıyor doğal olarak da kira artışı talebi karşısında istişare yapmak istiyor, uzlaşmak istiyor ama bu istişareye karşılık bulamıyor” dedi. 

“KDV’SİYLE BİRLİKTE ÖDENEN HAVA PARASI İDDİASI”

Kiracı oldukları yerde daha önce bir ayakkabı mağazasının var olduğunu belirten Sungur, “Ayakkabı mağazası konkordato ilan ettiği için dükkan boşaltılmış. Boşaltılan mağazada ayakkabı firmasının rafları ve tasarımı olduğu gibi kalmış. Bizim markamız bu mağazayı kiralarken kendilerine şu söylenilmiş; içerdeki raflar ve malzemeler için sizden belirli bir miktar para alacağız. İşletmemiz de KDV’siyle birlikte bu parayı hava parası şeklinde kendilerine ödemiş. Biz bu mağazaya girerken hava parası verdiğimiz rafların tamamını ve zemini yıkarak burayı yeniden yaptık. Çünkü var olan raflar bizim işletmenin bir işine yaramıyor. Şimdi işletmemiz sözleşme tarihinden önce buradan çıkarılmak isteniyor. İşletme de haklı olarak ‘ben mağazaya harcadığımı istemiyorum, her şeyi olduğu gibi bırakacağım’, siz bizden ilk girişte aldığınız hava parasını geri verin ben de mağazayı boşaltayım diyor. Sözleşmem devam etmesine rağmen çıkmam demiyorum sadece o gün ödediğim paranın değeri neyse bana onu verin ben de çıkayım diyor. İstişare bile etmiyorlar, parayı da vermiyorlar ve bir an önce çıkın diyorlar” açıklamasında bulundu. 

Mağaza müdürü Kerim Sungur

“WC YÖNLENDİRME LEVHASI İLE TACİZE UĞRUYORUZ”

‘AVM yönetimi bizden yüksek kira talebinde bulunduğunda biz mağazayı boşaltma kararı aldık ve içerdeki paramızı istedik’ diyen Sungur şu şekilde konuştu: Müşterilerimiz için de kapıya şöyle bir not yazdık; yüksek kira sebebiyle AVM ile anlaşamadık ve bu şubemizi kapatıyoruz. Yani biz batmadık, iflas etmedik sadece kira sebebiyle AVM ile anlaşamadık ve bu şubemizi kapatıyoruz. Bu yazı müşterilerimize bir bilgilendirme yazısıydı, bütün müşterilerimizi telefonla tek tek arayamayacağımıza göre böyle bir yola başvurduk. Bu sadece bir açıklamaydı, kötü bir niyetimiz yok. Çünkü bizim bir kitlemiz var. AVM, kendi mağazamızın camına koyduğumuz yazıyı kaldırmamızı istedi. Bu yazıdan rahatsız oldular, rahatsız olunacak bir şey yok. Biz yazıyı kaldırdık ve kendileriyle anlaşmak istedik. Bize tamam dediler ama ne anlaşma oldu ne de konuşma. Bunun üzerine yazıyı tekrar astık. Yazıdan sonra mağazanın tabelasının tam ortasına WC yazısı astılar. İşin garip ve taciz noktası burasıdır. Bunun üzerine biz de eski yazıyı güncelledik ve işletme olarak tacize uğradığımızı yeni yazıda belirttik. WC tabelası bizim işletmeyi gösteriyor. Mağazaya girerek soyunma kabinlerine kadar gelen ve WC soran müşterilerle karşılaşıyoruz.” 

“YÖNLENDİRME TABELASINDAN SONRA İÇERİYE GİRİP TUVALET SORANLAR VAR”

Yüksek kiradan ve hakaretten dolayı mahkemeye başvurduklarını dile getiren Sungur, “Mahkeme devam ediyor. Şu an AVM ile bir diyaloğumuz yok. Yaşlı insanlar engelli insanlar var. O insanlar bu yanlış yönlendirme tabelasından dolayı kapının önüne gelip WC soruyorlar. Çünkü yanlış bir yönlendirme var. İşletmenin tek talebi var; ödediği hava parasını alıp çıkmak istiyor. ‘Ben harcadığımı değil, hava parası olarak size verdiğimi istiyorum’ diyor. Biz burayı bıraktığımız zaman bir başka marka gelecek ve bize girişte yapıldığı gibi onlardan da hava parası istenecek. Bizim içeriye harcadığımız malzemeler için hava parası alacaklar. Biz bu malzemeleri söküp götürsek ne işimize yarayacak ki? Tavan yapılı, zemin yapılı, her şey yapılı. Yeni gelen kiracıdan da içerde şu malzemeler var senden şu kadar para istiyoruz denilecek. Mağazamızın girişine asılan WC tabelası çok çirkin bir tabela ve hoş değil. Müşteri bunu gördüğünde ne hissedecek? Buraya girerek sonuna kadar sizi destekliyoruz diyen çok. Alışveriş yaparak destek olanlar bile var. AVM yönetimine giderek durumu soranlar da var. Onlara bile bir cevap verilememiş” diye konuştu.  

“TABELA İLE MARKANIN MARKA DEĞERİNE HAKARET EDİLİYOR”

Sungur konuşmasına şu şekilde devam etti: “Hepimiz insanız, bu işi bu noktaya taşımamak lazım mahkeme her şeyi çözer kanun var. Her bakımdan bu işin bir karşılığı olur. Her iki taraf için de artı ya da eksi tarafı olabilir ama bu işin insani noktadan bu noktaya gelmemesi gerekirdi. Karşılıklı oturulup anlaşmak gerekirdi. Sonuçta biz buraya iş yapmaya geldik, burası ticaretin döndüğü bir pazar, bir kapı. Kiracı ile konuşulur, şartlar söylenilir ve rakam neyse onun üzerinden uzlaşı sağlanılır. Bu iş de mahkemeye riayet etmeden biterdi. Zaten insani ya da ahlaki olan da budur. Çok basit bir şey mahalle kavgasına dönmemeliydi. Burada bu tabela ile markanın marka değerine de hakaret ediliyor. Bunun bir karşılığı var. Mahkemeden buraya hâkim geldi, hakim teftişe geldiği için de AVM astığı WC tabelasını indirdi. Hakim gittikten sonra aynı tabelayı tekrar astılar. Böyle de bir delil karartma meselesi var.” 

“ÜMİT ÖZDAĞ DAHA ÖNCE KONUYU GÜNDEME GETİRMİŞ”

AVM’ye uğrayan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ daha önce konuyu attığı şu tweet ile gündeme getirmiş; ‘Ankara’da NATA VEGA AVM’de kısa bir tur atarken utanç verici bir manzara İle karşılaştım. AVM sahibi kirada mağaza İle anlaşamayınca kapısının önüne tuvalet işareti astırıyor. Bunu Hukuk ve demokrasinin olduğu bir ülkede yapamazlar. Müşteriye ayıp. İndirin bu utanç levhasını’ 

Editör: TE Bilisim