Kentin önemli simge mekanlarından biri olan Kurtuluş Parkı, bir süredir Ankara’da tartışma konusu. Peki nereden çıktı bu tartışma? Şöyle ki; TED Üniversitesi, parkın atıl kaldığı gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi’ne bir proje götürdü ve parkın yeniden işlevlendirilmesi için işbirliği teklifi sundu. Büyükşehir Belediyesi de parka dair bir proje planlanmasına yönelik TED Üniversitesi ile protokol imzaladı. Protokole ilişkin karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tüm partilerin evet oyuyla alındı. 

Kurtuluş Parkı, Ankara’da Kızılay’ın yanı başında Kolej, Cebeci ve Sıhhiye semtlerinin ortasında bulunuyor. Parkın müdavimlerinin başında Ankara Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi’nin, yakın bölgede konumlanan fakültelerinin öğrencileri geliyor. Bunun yanında parkın semt sakinleri tarafından da yoğun bir şekilde kullanıldığını söyleyebiliriz. Parkla ilgili akşam geç saatlerde ise güvenlik probleminin yaşandığı da bir gerçek. Zaten parkla ilgili proje geliştirmek isteyen TED Üniversitesi’nin en büyük dayanak noktalarından biri de söz konusu güvenlik problemi. Henüz projelendirme tamamlanmadı. Ancak ilk açıklamalara göre TED Üniversitesi, park içerisinde çeşitli sosyal donatı alanları, açık derslikler inşa ederek bu alanları üniversite öğrencilerinin kullanımına açmak istiyor. Bu alanların sadece TED Üniversitesi öğrencileri tarafından değil, bölgedeki tüm üniversite öğrencileri tarafından da kullanılabileceği belirtiliyor. Büyükşehir Belediyesi’nden ise 24 saat güvenlik ve temizlik hizmeti talep ediliyor. Parktaki yeşil alanların da halkın kullanımına açık kalmaya devam edeceği ifade ediliyor. 

Fakat projeye itiraz edenlerin de “Güvenlik problemi varsa, bunu çözmek Emniyet ve Belediyenin sorumluluğunda. Tek başına güvenlik gerekçesiyle bir parkın kullanım tasarrufu, bir üniversiteye devredilemez” şeklinde bir yaklaşımı var. Mimarlar Odası Ankara Şubesi itirazını, 8 Kasım’da İdare Mahkemesi’ne de taşıdı. Oda, güvenlik gerekçesiyle kamusal bir alan olan Kurtuluş Parkı’nın TED Üniversitesi’ne devredilemeyeceğini belirtirken bölgede bir güvenlik sorunu varsa bunun Belediye ya da Emniyet tarafından çözülebileceğine dikkat çekiyor. Bölgenin SİT alanı olduğu vurgusunu da yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, parka dair planlama yapılabilmesi için de Büyükşehir Belediyesi’nin elinde yeterli derecede imkanın bulunduğunu ifade ediyor. 

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise parkla ilgili çalışmanın projelendirme aşamasında olduğunu ifade ediyor. Kurtuluş Parkı’nın daha iyi nasıl işlevsel hale getirilebileceğine yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden yetkililer, projeye ilişkin plan netleştiğinde bunu kamuoyuna açıklayacaklarını belirtiyor. 

Editör: TE Bilisim