İklim krizi, doğal afetler derken şimdi de kapıda bizi bekleyen bir kriz ile baş başayız. Küresel enerji krizi... Başta gaz olmak üzere petrol, kömür ve farklı enerji kaynaklarının fiyatları tüm dünyada büyük bir artışa geçti. Özellikle kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bu krizi çok yakından hissedeceğimiz bir gerçek. Çünkü doğalgaz ile ısınıyoruz. BBC’de yer alan habere göre gaz fiyatları Avrupa’da yüzde 600’e varan oranlara kadar yükselmiş durumda. Gaz ve elektrik birbirini etkilediği için bu durum elektrik fiyatları üzerinde de etkili. Türkiye’nin gaz ithal ettiği ülkeler ile sözleşmeleri bu yıl sona erecek. E haliyle bizler de bu durumda fazlasıyla etkileneceğiz. Tüm bu gelişmelerin doğalgaz kesintisine neden olmasa da elektrik kesintilerin beraberinde getireceği ön görülüyor.

Haberin devamında enerji krizinin neden Avrupa’da başladığı anlatılıyor. Pandeminin etkisinin azalması ile birlikte Avrupa’da üretime yönelim artış gösterdi. Sanayi üretiminin artması doğalgaz talebini de yükselişe geçirdi. Ayrıca insanların sürekli evde vakit geçirmesi ve kullanılan doğalgaz miktarının artması da gaza olan talebin yükselmesine neden olduğu düşünülüyor. Hatta bu kullanım o kadar artmış ki depolarda bulunan gazın oranı yüzde 30’lara kadar düşmüş. Bir diğer sebep ise doğalgazın kömüre kıyasla doğa için daha az zararlı olması. Avrupa’da kömür kullanımının azaltılması ile birlikte rüzgar ve güneş gibi enerji kaynaklarına yönelim artış gösterdi. Kısacası doğaya yardımcı olmak için atılan adımlar biraz ters tepti ve enerji krizi başladı. 

Birçok alanda krizin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Her mevsim ayrı bir sorun ile baş etmek zorunda kalıyoruz. Bu süreç hiç bitmeyecek gibi duruyor. Bütün kaynakları tüketip doğaya hak ettiği saygıyı göstermediğimiz sürece görüldüğü üzere artık ne yapsak da kar etmiyor. Yeşil enerjiye yönelirken bu seferde kendimizi zor bir duruma soktuk. Alternatif enerji kaynakları ile ilgili yapılan çalışmalara ağırlık verilerek bu tip süreçlerin yaşanmaması bekleniyor. Süreç nasıl ilerlerse ilerlesin bu kış ısınmanın hem güç hem de pahalı olacağı artık biliniyor.

Editör: TE Bilisim