Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban pazarlarındaki kalabalık dikkat çekiyor. Geçen yıl pandemi nedeniyle zor günler yaşayan yetiştiricinin yüzü bu sene güldü, Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, kurban satışlarında geçen yıla göre artış yaşandığını açıkladı. Kılınç, kurban pazarına gitmeye hazırlanan tüketicilere de seslenerek uyarılarda bulundu.

Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, kurban satışlarında geçen yıla göre artış yaşandığını açıkladı. Gazetemize özel açıklamalarda da bulunan Kılınç, pandeminin birçok açıdan kurban satışlarını etkilediğini dile getirerek Korona virüsü tehdidi nedeniyle internet satışları devam etti bu da direk pazarları etkiledi” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE, KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNE DAHA UYGUNDUR”

Gazetemize özel açıklamalarda  bulunan Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Küçükbaş hayvanlar merada otlar. Bu açıdan etleri yüksek besin değerine sahiptir. Hazreti İbrahim de koç kurban etmiştir. Türkiye, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygundur. Bu nedenlerle tüketicilerin küçükbaş hayvan tercih etmelerini öneririm” dedi.

“YAŞANAN PANDEMİ PAZARLARI DA ETKİLEDİ”

Pandeminin birçok  açıdan kurban satışlarını etkilediğini dile getiren Kılınç,” Korona virüsü tehdidi nedeniyle internet satışları devam etti. Bu da direk pazarları etkiledi. Öte yandan kısıtlama kararının yeni kalkmış olması nedeniyle insanlar tatile çıkmayı yeğledi. Bu da pazar satışlarını etkileyen faktörlerden oldu.

“KÜÇÜKBAŞ HAYVAN FİYATLARI KİLOSU 30-35  TL,  BÜYÜKBAŞ HAYVAN İSE KİLOSU 28 TL BANDINDA SATILMAKTA”

Kurban fiyatlarında üretim maliyetleri göz önüne alındığında geçen seneye göre yüzde 10-15 oranında artış yaşandığını açıklayan Kılınç, " Hayvan pazarlarında küçükbaş hayvan fiyatları kilosu 30-35  TL arasında. Büyükbaş hayvan ise kilosu 28 TL bandında satılmakta" dedi.

Marketlere ise fiyatların aşağıda olduğuna dikkat çeken Kılınç, "Kurban pazarlarında en fazla bize sorulan soru market fiyatları ile pazar arasındaki fark. Marketlerdeki kurbanlık değil adaklık hayvandır" diye konuştu.

“HAYVANLARIN KULAK KÜPESİNİN OLMASI GEREKİR”

Hasan Kılınç, kurban pazarına gitmeye hazırlanan tüketicilere de seslenerek şu uyarılarda bulundu:

Küçükbaş hayvanda 20 kilo karkas etin altında kurban kabul edilemez. Canlı ağırlık 45 kilo olması gerekir. 45 kilonun altında kurbanlık sayılmaz. Ayrıca bu hayvanların kulak küpesinin olması gerekir, kayıtlı olması gerekir. Alıcı mutlaka fiziki yapısına bakmalıdır.

Büyükbaş hayvanda, 280 kilo karkas et olması gerekir. Bu da 500 kilonun üzerinde ağırlık demek. İki yaşını doldurmuş olması gerekir, yaşını doldurmamış kurbanlık sayılmaz. yaşını doldurup doldurmadığı dişini dökmesinden anlaşılır. Burada özellikle dışarıdan gelen yaşını doldurmamış ırklara dikkat etmek gerekiyor. Yaşını doldurmamışların dişlerini çekip satışa sunabilirler, alıcı mutlaka dişlere dikkat etsin."

ESK'DAN BEKLENTİ

Hasan Kılınç, Et ve Süt Kurumu'na da çağrıda bulunarak . Kılınç, "ESK alımlarda taban fiyatı, yem ve diğer maliyetleri göz önünde bulundurarak, belirlemeli. Bizim beklentimiz büyükbaşta 43 tl, küçükbaş hayvanda 30 TL olmasıdır. Refah payı eklendiğinde bu rakamın 35 TL'nin altına inmemesi gerekir" dedi.

“BU BAYRAM HEPİMİZE SAĞLIK GETİRSİN”

 Son olarak gazetemiz okurlarına  mesajını ileten Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç,  “ Bu bayram hepimize sağlık getirsin. En büyük temennimiz korona virüs tehlikesinin bir an önce sona ermesi. Tüm dünyanın huzurlu sağlıklı günlerine kavuşmasıdır” dedi.

ARSOY: LÜTFEN REHAVETE KAPILMAYALIM

Kurbanlık pazarına gitmeyi düşünen vatandaşlardan Ali Arsoy ise, bu yıl kurbanlık satışlarında bir artış olduğunu düşünüyorum.  Ankara, Çankaya Bölgesinde oturuyorum. Mühye’de bulunan kurbanlık çadırlarını ziyaret etmeyi düşünüyorum. Pandemi sonrası kısıtlamasız ilk bayramımız. Çoğu kişi bayramı sevdikleri ve ailesiyle geçirmeyi planlıyor. Gazeteniz aracılığıyla bir vatandaş olarak diğer okurlara seslenmek isterim. Lütfen, rehavete kapılmayalım. Maske, mesafe, hijyen kuralına bu bayram her zamankinden daha çok dikkat edelim. Sevdiklerimizle aramıza mesafe koymamak, onları bir daha görmememize sebep olabilir. Tedbir, hayat kurtarır. Herkese, sağlıklı, mutlu, huzurlu bayramlar dilerim” şeklinde konuştu.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim