Haber: Türkan Çatal Yıldız

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasındaki “KoopBakkal” projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Proje ile Tarım Kredi Kooperatif Marketleri bünyesinde uygun fiyatlarla sunulan ürünlerin satışının bakkallar aracılığıyla da yapılması hedefleniyorken, Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın projeye katılacak bakkal sayısının 2023'ün ilk yarısında bini bulabileceğini söyledi. Aydın, markette bulunan ürünlerin tamamına yakınını üretebilmenin hedefleri olduğunu da vurguladı.  

KoopBakkal Projesi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Törene, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü Erdal Erdem, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdülkadir Akgül ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken katıldı.

“PROJEDEN VATANDAŞIN BEKLENTİSİ YÜKSEK”

Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın yaptığı konuşmada daha çok tüketiciye ulaşmayı arzu ettiklerini ifade ederek, “Projeden hükümet ve vatandaşın beklentisi yüksek. Aslında KoopBakkal Projesi'nin kökeninde daha çok müşteriye ulaşabilmek gayesi de var. Koop Bakkal projesi ile bakkalın iş yapma şekline müdahale edilmeyecek. İşletmeye içindeki bir alan tahsis edilerek ürünlerini orada satması sağlanacak. Projeye ise depo ve lojistik konusunda yetkin olduğumuz illerden başlayacağız. Bu noktada projeye katılacak bakkal sayısının 2023'ün ilk yarısında 1000'i bulacağını söyleyebilirim. Ortalama bir markette 1400-1800 kadar ürünün satıldığını düşünecek olursak bu ürünlerin 600'ü zaten Tarım Kredi Kooperatiflerinde üretilebiliyor. Amacımız da markette bulunan ürünlerin tamamına yakınını üretebilmek. Temel amaç ise proje kapsamında temel ürünleri en ekonomik fiyatlarıyla tüketiciyle buluşturmak. Projeden yararlanmak isteyenler ise en az 5 yıl süreyle bakkal işletmesi gerekiyor. Şunu da ekleyebilirim projeye dahil olmak isteyen bakkallara yönelik oluşturulan metrekare koşulu da esnetebilir” diye konuştu.

“300 BİN LİRAYA KADAR LİMİTİ OLAN KREDİ KARTI TASARLIYORUZ”

Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, “Cumhuriyetimiz yeni bir yüz yılın eşiğindedir, böylesi önemli bir noktada ülkemiz kararlı politikalarla büyümeye devam etmektedir” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Cumhuriyeti uluslararası alanda güçlü bir ülke olarak yüzüncü yılına yürümektedir. Kamu ve özel sektör yatırımlarıyla refahı artıcı atılımlar devam etmektedir. Otomobilden savunma sanayine kadar her alanda yerli markalarımız gelişmektedir. Bugün ise halkımızın refahını artırmaya yönelik yeni bir çalışma için bir araya gelmiş bulunmaktayız. KoopBakkal projesi pek çok açıdan bankacılık misyonumuzu yansıtan geniş katılımlı bir iş birliği niteliğindedir.”

Türkiye’nin kararlı politikalarla büyümeye devam ettiğini aktaran Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, “Kamu ve özel sektör yatırımlarıyla ülke refahını artırıcı atılımlar devam ediyor. Kaliteden ödün vermeden üretilen ürünlerin uygun fiyatlarla halkımıza sunulması hedefiyle uygulamaya konulan girişimci ve esnafı merkeze alan bu proje, bankamızın önemli paydaşlarına destek vermeyi amaçlamaktadır. Bankaya finansal destek için başvuranlara, raf alımı, tadilat harcamaları ile yazar kasa alımları için 200 bin liralık bir kredi desteği de sunulacaktır. Tarım Kredi'den alınacak ürünlerin finansmanı için ise kapalı devre çalışan 300 bin liraya kadar limiti olan kredi kartı tasarladığımızı da buradan söylemek istiyorum. Kredi kartı kullanmak istemeyenler için internet ortamından dijital destekli finansman imkânı da sunacağız. Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri kapsamında kredi kullanan bakkal esnafımız yıllık yüzde 7,5 faiz ile finansman sağlayabilecek, bu kapsamda üye olmamış olan ya da başka bir şekilde bu finansmana erişmeye ihtiyacı olan esnaflarımıza ise 24 aya kadar sabit oranlı yıllık 11,75 faiz oranında finansman desteği sağlamış olacağız." diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN BU İŞİN MUTFAK ÇALIŞMALARIYDI”

Proje tanıtımını izlemeye gelen bakkallara seslenen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen mahallenin bakkal amcalarısınız. Piyasadaki fiyatların müsebbibi, artışların müsebbibi esnaf ve sanatkâr gibi gözüküyor. Aslında tüketiciye en önemli katkıyı veren, sıkışık bir durumda olduğu zaman evinin anahtarını güvenerek teslim eden bu insanların ekonomik kalkınmasının, büyümesinin sağlanmasında en önemli rolü ise tüketiciler üsteleniyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinin asıl amacı tarımsal alan. Şimdi tali görevi ise tarladan sofralara gelen tüm ürünleri bakkalların aracılığıyla vatandaşların mutfağına girmesini sağlamak oldu. Hem de fiyat bakımından önemli indirimlerle halkın alım gücünün yükselmesine katkı koyan değerli bir kurum haline geldi. Zincir marketlerdeki fiyat artışının regüle edilebilmesi, en azından arz talep dengesinin sağlanabilmesi için böyle bir yol bulundu. Bunun için de tüketiciye en yakın olan bakkallar aracılığıyla bu ürünlerin mutfaklara güvenilir bir ürün olarak daha ucuz sağlanması devletin desteğiyle önemliydi. Paydaşlar elini taşın altına koydu ve hep beraber protokolün imzalanmasında aktör olduk. Önemli olan bu işin mutfak çalışmalarıydı. Cumhurbaşkanımızın da katkısıyla helvayı yapmaya başladık, bunun için de bize lazım olacak yerler bakkallar dükkânlarıydı” dedi.  

“BANKALARIN VE DEVLETİN ARKAMIZDA OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

TESK Başkanı Palandöken de KoopBakkal Projesi'nin önemini vurgulayarak, "Nihai tüketiciye en yakın olan bakkallar aracılıyla ürünlerin mutfaklara daha ucuza girmesinin sağlanması güvenilir bir ürün olarak devletin desteğiyle önemliydi. Paydaşlar elini taşın altına koydu. Finans konusunda Halk Bankası, KGF, TESKOMB ve Konfederasyon olarak protokolü imzalayacağız. Bankaların ve devletin arkamızda olduğunu biliyoruz ve böylelikle bütün meselelerin hallolacağına inanıyoruz. Dünyanın dört bir yanında gıda ve enerji sıkıntısı var. Esnafın da sıkıntısı var, taleplerimiz zamanla yerine getirilmeye devam ediyor. Projenin başlangıç aşamasında raflarda, 132 kalem ürün satılacak. Yeni işletme modeliyle bütün eksiklikler giderilecek." değerlendirmesinde bulundu.

“ZARAR EDEN BAKKALIN KREDİSİNİ BİZ ÖDEYECEĞİZ”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdülkadir Akgül ise esnaf ve sanatkarlar için büyük marketlerle mücadele etmenin oldukça zor olduğuna dikkat çekerek, "Bunun için yıllarca konfederasyon olarak mücadele edildi. Bu proje esnafın işini elinden almak değil, büyük marketle mücadele etmesini faydalı hale getirecek bir çalışma. Bu konunun en önemli parçası biz olacağız. Çünkü sermayeleri çok dar olan kesimden bahsediyoruz, bakkal kesiminden. Sermayeleri oluşturmakta bugüne kadar hep esnafın yanında olan Halk Bankası’nın verdiği katkıları merkez birliği olarak biz de tamamlayarak projenin en önemli ayağını oluşturmak üzereyiz. Çünkü küçük sermayeli esnaf aldıkları kredileri ödeyememekle karşı karşıya. Kısıtlı sermayesi ile ayakta zor duran esnaf bütün esnafçılık hayatı bittiği gibi evinde de büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Bunun için özellikle Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri bu işi garanti etmekte ve esnafın sıkıntıya girmesine mani olacaktır. Ben bundan dolayı projeden çok umutluyum. Projeyle 'Acaba Tarım Kredi Kooperatifleri devlet imkanlarıyla esnafın yerini mi alacak' endişesini de ortadan kaldıracak. Şartları taşıyan ve talep eden bütün bakkallar bu krediye ulaşabilecek. Ayrıca zarar eden bakkalın kredisini biz ödeyeceğiz.” dedi.