Çankaya Üniversitesinin 25. yıl ‘Çeyrek Asır’ kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında McWeadon Eğitim’in Yöneticisi Prof. Dr. Badrul Khan konuk oldu. Texas ve George Washington Üniversitelerinde Eğitim Teknolojisi Lisansüstü Programlarının Kurucu Direktörü, E-Öğrenme alanında uzman Prof. Dr. Badrul Khan, 18 Mart 2022 tarihinde “Yeni Normal Öğrenme Çerçevesi” adlı konferans verdi.

Moderatörlüğünü Çankaya Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Uzundemir’in yaptığı çevrim içi konferansta, Covid-19 pandemisi ile değişen dünyada yeni eğitim modeli ile ilgili bilgi paylaşıldı.

EĞİTİMDE YENİ NORMAL E-ÖĞRENME

Çankaya Üniversitesinin 25. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Badrul Khan, salgın ile birlikte tüm sistemlerin ve hayatın değiştiğini vurgulayarak eğitimde yeni bir normalin olduğunu belirtti. Khan, “Covid sebebiyle hayatımızda pek çok şey değişti. Şu an salgın ile tamamen yeni bir şey yaşıyoruz. Eğitimde artık yeni bir normalimiz var. Yeni normalde etkileşimli, araç bağımsız, ulaşılabilir, uygun maliyetli, dinamik ve kalıcılığı artıran bir yeni öğrenme sistemine ihtiyaç var. Burada 8 farklı öğrenme ortamı var. E-öğrenmede tek hedef bulunmalı ve kısa süreli olmalı. Dijital dünyada öğrencilerin dikkat süreleri kısaldığı için mikro öğrenme ya da kısa süreli öğrenmelerle öğrencilerin ilgilerinin çekilmesi sağlanmalı. E-öğrenmenin bir diğer özelliği ise bağımsız ve bütünün parçası olması.” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENME ÇERÇEVESİNDE 8 BAŞLIK YER ALIYOR

E-Öğrenme alanında 1996 yılında kitap yazan ve büyük ilgi gören eserine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Badrul Khan, “Kitabımı yayınladığımda, insanlar bana bu öğrenme tasarımını nasıl yaptığımı sordular. Amazon ormanlarında yaşayan bir öğrencim vardı, ilk defa bilgisayar görüyordu. Ben ‘bütün öğrencilerimi derse nasıl dâhil edebilirim’ diye düşünmüştüm ve bir çerçeve ortaya koydum. O çerçevenin içinde pedagojik, teknolojik, ara yüz tasarımı, değerlendirme, yönetim, kaynak desteği, etik ve kurumsal olarak 8 başlık yer alıyor. Dizayn edilen bu yeni eğitim modelinde, herkesin katılım sağlaması büyük önem taşıyor.” dedi.

“ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ GELECEKTE ÖĞRENMEDE METAVERSE’Ü KULLANACAK”

Günümüzde büyük bir dijital değişimin yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Khan, “Dijital dünyanın içinde anlamamız gereken yeni kavramlar mevcut. Şu an bazı öğrenciler dijital paralar kullanarak okul paralarını ödeyebiliyor. Bu dijital bir değişim. Artık üniversitelerimiz de değişiyor. Çankaya Üniversitesi güçlü, deneyimli bir mühendisliğe sahip ve öğrenmesinde gelecekte Metaverse’ü kullanacak bir üniversite. Yeni normalde artık eğitimlerimizi de değiştirmeliyiz. Hepimiz güçlü bir siber dünyada kendimize eğitim alanında bir yer açmalıyız.” diye konuştu.

E-öğrenmenin çok geniş bir kapsamı olduğunu belirten Prof. Dr. Khan, “E, tüm elektronik cihazlar anlamına geliyor. Bu, eğitim amaçlı kullanılan her şey olabilir, bütün cihazları kapsıyor. E-Öğrenme küçük bir video ya da sertifika programları olabilir” dedi. Khan, karma öğrenmeyi ise “Yüz yüze ders anlatırken çevrim içi olarak başkasına bağlanıyorsak ya da cihazlardan video izliyorsak buna karma öğrenme diyoruz.” sözleriyle açıkladı.  Prof. Dr. Khan, sunumunun ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı. 

Onur BİNGÖL

Editör: TE Bilisim