Kurban Bayramı ve salgının devam etmesi nedeniyle uzun yola çıkanların tercihi araç kiralama firmaları oldu. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Vera Filo Kiralama Rent A Car firmasının yetkilisi Murat Seferoğlu, ‘’Bayram nedeniyle araç kiralamada inanılmaz bir artış yaşandı fakat burada sektörümüz ve bizler için asıl önemli olan masraflar ile 1 yıllık gelir ve gider dengesini sağlayabilmek’’ açıklamasında bulundu
Bayram tatilinin yarattığı hareketlilik oto kiralama sektöründe de etkili oldu. Özellikle tatil bölgelerine giden vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği günlük araç kiralama sektöründe oranlar geçen yıla göre bir hayli artış gösterdi.


“ARAÇLARIMIZ ORTA VE ÜST SEGMENT ARAÇLARDIR”
Kurban Bayramı öncesinde araç kiralama da vatandaşın taleplerini karşıladıklarını dile getiren Vera Filo Kiralama Rent A Car firmasından Murat Seferoğlu,”2008 yılından bugüne araç kiralama işi ile uğraşmaktayım araçlarımız orta ve üst segment araçlardır . Lüks araçlarımız adetli olarak bulunmaktadır. Aynı zamanda diğer segmentte bulunan araçlarımız da adetli olarak filomuzda bulunmaktadır. Araçlarımızın büyük bölümü özellikle lüks araçlar uzun süreli kiralama olarak fabrika ve şirketlerde çalışmaktadır” dedi.


“SONBAHARA KADAR ARAÇ KİRALAMAYA TALEP YOĞUN OLUR”
Sektörün geleceği hakkında bir şey söylemek çok zor ifadesini kullanan Seferoğlu, “Sonbahara kadar araç kiralama işi yoğun olur ama sonrası ne getirir kestirmek zor.. Pandemi sadece bizim sektörü değil diğer birçok sektörü de etkiledi. Dünya genelinde büyük bir kriz yaşanmakta.. Şimdi Delta virüsünden bahsediliyor .DSÖ açıklamalarda bulundu.. Temennimiz, en büyük arzumuz salgının bir an evvel son bulması aksi halde birçok sektör olumsuz etkilenmeye devam edecek” açıklamasında bulundu.
“ARAÇLAR RENT A CAR KASKOLU OLDUĞU İÇİN MALİYETLER ÇOK YÜKSEK”
Yaşanan korona virüs (COVİD-19) salgının her sektörü etkilediği gibi araç kiralama firmalarını da etkilediğini dile getiren Murat Seferoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Araçlar Rent a car kaskolu olduğu için maliyetler çok yüksek ve bu dönemde her sektör gibi biz de zorlandık kredilerimizi ödeme noktasında sıkıntılar yaşadık.. Şu an için araç kiralamada büyük bir yoğunluk yaşansa da ben bunu pandemi sonrası yani açılma sonrası bir durum olarak değerlendiriyorum. Bizim işlerimiz yaz ve bayram tatillerinde zaten hep yoğun olur ve yine yoğun oldu ama bunu ortalamaya vurduğumuzda önemli olan masraflar ile 1 yıllık gelir ve gider dengesini sağlamak..”
“ARAÇ KİRA BEDELLERİ ORTALAMA 200 İLE 900 TL ARASI DEĞİŞİYOR“
Gazetemiz okurlarına araç kiralama bedelleri hakkında açıklamalarda bulunan Seferoğlu, Araç kira bedelleri ortalama 200 ile 900 TL arası değişiyor .Bunlar aylık ve yıllık fiyatlarda değişkenlik gösteriyor Bizim tüm araçlarımız RENT a car kaskoludur.. Araç kazalarında alkol olmadığı sürece kaskomuz masrafları karşılıyor .. Firma olarak müşterimize ekstra bir ücret çıkartmıyoruz.. Yıllardır yasal prosedürler neyse hepsini özenle uyguladık, uygulamaya da devam ediyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Kabis sisteminde tüm araçlarımız kayıtlı ve her müşteri anında bu sisteme bildirilmektedir’’ dedi.
VATANDAŞLAR ARACI TESLİM ALIP GERİ TESLİM EDERKEN MUHAKKAK ARACIN FOTOĞRAFINI ÇEKMELİ”
Araç kiralamadan evvel dikkat edilecek husus ve prosedürleri gazetemize aktaran Vera Filo Kiralama Rent A Car firmasının sahibi Murat Seferoğlu “Vatandaşlar araç kiralarken firmanın yasal ruhsatlı ve araçlarının RENT a car kaskolu olup olmadığına bakmalı .. Araçları teslim alırken fotoğraflarını çekip teslim ederken yine bu şekilde teslim etmeli.. Merdiven altı tabir edilen ruhsat sahibi başka, aracı kiraya veren ve kaskosuz araç çalıştıran ofislerden araç kiralamamalı.. Özellikle senet alan firmalarda senedin ne için alındığı ne kadar süre ile tutulacağı gibi hususları belirten tutanak tutulmalı ve sonrası sürpriz borçlar ile karşılaşmamak için bu tutacaklar saklanmalı o firma ile çalış çalışma günü dolduğunda tüm evrakların alınması gerekmektedir’’ diyerek konuşmasını noktaladı.
Özetle araç kiralarken dikkat edilecek hususlar
Araç kiralama şirketini mutlaka önceden araştırılmalı
Bilinen bir firma ile yola çıkılmalı
Sigorta İhmal edilmemeli
Sözleşme ayrıntılarıyla dikkatlice okunmalı
Aracın yakıt seviyesini kontrol edin
Araç ile kaza yaptığınızda kesinlikle trafik polisine kaza raporu tutturun
“KİRALADIĞIMIZ ARABANIN BAKIMLI VE MODELİNİN YENİ OLMASINA OLDUKÇA DİKKAT ETTİM”
Bayram tatilinde ailecek araç kiralayan ve gazetemize açıklamalarda bulunan Ali Arsoy ise, şunları dile getirdi:
“İçinden geçtiğimiz bu zorlu korona virüs salgınında bayram sebebiyle kalabalık ortamlardan uzak durmaya özen gösterdik bu yüzden şehir dışına yolculuğumuz esnasında araç kiralama firmasından bir araç kiraladık. Ailecek şehirler arası yolculuk yaptığımız için az kişi olmak istedik .. Kiralamadan evvel kafamda soru işaretleri oldu tabii ki ama çok memnun kaldım. Öncelikle araçların temiz teslim edilmesi ve hijyen açısından ilaçlanması benim açımdan çok önemliydi. Kiraladığımız arabanın bakımlı ve modelinin yeni olması tercihim oldu. Araç lastiklerinin mevsime uygun olup olmadığına da bilhassa dikkat ettim. Ne de olsa can güvenliği her şeyden önemli.. Önümüzdeki günlerde tekrardan araç kiralamayı düşünüyorum .Kurallara uyduğumuz, salgının da son bulduğu nice güzel günlere..
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim