COVİD-19 salgının yeniden artış göstermesinin hayvancılık sektörünü de etkileyeceğini söyleyen Başkan Kılınç, " Hayvansal gıda üretiminde tüketicilere güven vermek ve başta zoonoz hayvan hastalıkları olmak üzere olası hayvan hastalıkları ile mücadele ve gıda güvenliği için ek tedbirler şart" dedi. 

Son günlerde COVİD-19 salgınından kaynaklı vaka sayılarındaki artış hükümeti yeni tedbirler almaya yöneltti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan alınması gereken önlemleri kamuoyuyla paylaştı. Kış aylarıyla Covid-19 salgının yeniden artış göstermesi sektörünü de olumsuz yönde etkiliyor. Ankara Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyardı. 

COVİD-19 salgını sonrasında büyük önem kazanan gıda arz güvenliği açısından da hayvancılık sektörü ve dolayısıyla hayvansal ürünler açısından ciddi riskler oluşturduğuna dikkat çeken Kılınç "COVİD-19 salgınının dünyada ve ülkemizde halen devam ediyor olması hayvansal ürünlerin tedariki ve temini noktasında halk sağlığı ve çevre sağlığı açısından geçmiş yıllara göre ilave bir kısım tedbirlerin alınması zorunluluğunu ortaya koymaktadır" dedi. 

Kılınç özellikle dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı: "Hayvan nakillerinde, hayvan satış yerlerinin oluşturulmasında, kesim ve kesim sonrası halk sağlığı ve çevre sağlığı hususlarında, toplu satış yerleri ile kesim yerlerinde olası risklere ve olumsuzluklara yönelik acil ve sıkı tedbirlerin alınması ve söz konusu yerler ile ilgili etkin bir denetim mekanizması kurulmasına ve işletilmesine imkan sağlayacak bir altyapının kurulması büyük önem arz etmektedir.Hayvansal gıda üretiminde tüketicilere güven vermek ve başta zoonoz hayvan hastalıkları olmak üzere olası hayvan hastalıkları ile mücadele ve gıda güvenliği için; çiftlikten başlayarak kesim, nakliye, dağıtım ve mutfağımıza girene kadar olan tüm süreçte veteriner hekimlerin daha etkin görev ve rol almaları sağlanmalıdır."

İller arasında hayvan nakilleri yapacak kişilerin hem gidiş hem de dönüşlerde sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Kılınç, nakilde hayvan refahına dikkat edilerek, nakil araçlarının genel temizlik ve dezenfeksiyonları yapılması gerektiğini belirtti. 

KESİMHANELERE DİKKAT 

Covid-19'a karşı bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için et ve et ürünlerinin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Kılınç sağlıklı et tüketimi için de kesimhanelerde dikkat edilmesi gereken bazı kurallar olduğunu hatırlattı. 

Kılınç şunları ifade etti: "Hayvan satış yerleri ile pazarların giriş ve çıkışları, hijyen tedbirlerin alınması ve uygulanması yönünden  sıkı kontrol altına alınmalıdır. Kesimde görev alan kasap ve yardımcı personelin öncesinde sağlık kontrolleri yapılmalı, söz konusu personelin görevli olduğu alanı terk etmesinin önüne geçilerek vatandaş mağduriyeti giderilmelidir. Kesimhanede görev alacak kasap ve yardımcı personelin tulum, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Kesim, parçalama, paketleme vb. aşamalarda hijyen kuralları ihlal edilmemeli, sosyal mesafe korunmalı ve asgari iki metre aralıklarla bariyer oluşturulmalıdır."

Rozita Merve HAMİDİ CİZRELİ

Editör: TE Bilisim